Blog

Onder de Palm: De Bethlehemkerk…, daar zit muziek in

Geschreven door Pieter de Vos. Gepost in De Bethlehemkerk Nieuws.

talentAfgelopen decembermaand ervoer ik hoe bevoorrecht ik ben als gemeentelid van de Bethlehemkerk te Papendrecht. Dat gevoel had ik al wel eerder, maar het werd in december nog eens benadrukt. Muzikaal benadrukt moet ik zeggen. Op Toonhoogte benadrukt. Hemelhoog benadrukt. Het begon zelfs iets eerder dan december. Om precies te zijn 27 november. Op deze dag trad de Paksband Lux – heláás – voor de laatste keer op. Met een S(w)ing-In als afscheidsconcert. Ik moet inderdaad zeggen HELAAS! Ik had ze nog niet eerder gehoord, maar wat was dit ongelooflijk goed. Prachtige zang! Geweldige beheersing van de instrumenten! Van basgitaar tot drum en van zang tot snaar. Regelmatig zat ik in de OM-stand (OM = open mond) en viel ik van de ene muzikale ervaring in de andere. Hoogtepunt was The Final Countdown/ Prijs Adonai-mix. Ge-wel-dig! Vakmanschap gecombineerd met open harten voor God.


Toen werd ik verrast met een uitnodiging voor het theater in Rotterdam. Het Hofpleintheater in dit geval. Op het programma stond ‘Klaplopers’. Op het eerste gehoor een weinig verheven schouwspel. Maar iedereen die het gezien heeft weet wel beter. Eén van de leden van de toneelgroep, een zeer getalenteerde jongeman uit Heenvliet, kwam regelmatig met zijn oma naar de kerk in mijn vorige gemeente. Waarom haal ik dit aan? Wat heeft het met de Bethlehemkerk te maken? Nou, dat is niet zo heel moeilijk. Vanwege een ander lid van deze groep. Een jongedame van 12 of 13 lentes, eveneens zeer getalenteerd. Zij zit gewoon zondags bij ons in de kerk. Wat schuchter misschien, maar aanraakbaar. En barstensvol gaven.

Daarmee was de koek nog lang niet op. Het toppunt moest nog komen. Op 10 december gaat een oud verlangen beantwoord worden. Voor het eerst in mijn leven naar het Doelenconcert. Samen met mijn moeder en schoonmoeder. Een emotioneel gebeuren, omdat mijn vader en moeder daar regelmatig samen naar toe gingen. Nu kwam mijn moeder daar voor het eerst zonder hem. Maar ook een bewogen en emotioneel gebeuren door de kwaliteit van het concert. Waar ook mijn vrouw haar bescheiden, maar goede bijdrage aan heeft. En tijdens het concert zag ik het. In één oogopslag. De as van de muzikale kwaliteit bestond uit drie Bethlehemkerkgangers. De dirigent in de spits, de hoboïst als spelverdeelster en als niet te passeren back de organist. Als je spelers van dergelijke kwaliteit over de as van het veld hebt bij voetbal word je elk jaar kampioen. Geheel verrast was ik met de uitnodiging om nog een concert bij te wonen. Opnieuw en nog intenser heb ik de lofzang mogen ervaren. Met trommel, fluit, snarenspel en orgel. En niet te vergeten, de hobo!

Toen kwam het Kerstfeest. Ik had bij enkele leden van Broodhuis, de huisband van de Bethlehemkerk, een muzikaal balletje opgegooid. Of het ook mogelijk was dat enkele leden mij zouden ondersteunen bij het Kyrië-gebed. Dat was geen probleem. Onder snarenspel zongen we vierstemmig het Kyrië. Ze draaiden hun hand er niet voor om. In diezelfde dienst trad Les Chantres op. Over de as de bekende spelers. Dirigent, hoboïst en organist. Onder het afsluitende Hallelujah werd ik steeds kleiner. En ik bad: “God, wat een rijke zegen dat ik in deze gemeente werken mag. Met mensen die zoveel gaven en talenten hebben. Wat een ongelooflijk voorrecht dat ik deel mag uitmaken van deze, uw gemeente.”

Nu plaats ik hier vooral de muzikale gaven in de schijnwerpers, maar ik weet en ervaar dat er mensen zijn met andere gaven en talenten. Gaven en talenten die ingezet worden voor God en Zijn gemeente. Als we dat doen dan prijzen we God. Ik noemde ‘onze’ jonge toneelspeelster. Zij zet haar gaven ook in een ander verband in. Weet je wat dan zo mooi is? Ook dan prijs je God. We zijn ons daarvan lang niet altijd bewust. Daarom breng ik het graag onder de aandacht. Ook als je je gaven en talenten van harte en onbaatzuchtig inzet voor de wereld, in je werk, je sportclub, je hobbies, je gezin en/ of vriendenkring, dan prijs je God. Want Hij is de Schenker van al onze gaven en talenten. Als we ons daarvan bewust worden, leren we het zeggen: “God, wat een rijke zegen dat we in deze gemeente, in deze wereld, in deze werk-, familie en/ of vriendenkring U dienen mogen.” In de as, op een andere plek, zelfs als het de reservebank is, dien God met al je gaven en talenten en prijs Zijn heilige Naam. 
Een talentlatente groet, Johan Duijster - vdm