Blog

Passieconcert met André de Jager

Geschreven door Pieter de Vos. Gepost in Algemeen Nieuws.

"4-stemmig denken tijdens de afwas."

André de JagerDe Papendrechtse  organist en componist  André de Jager ( 1964 )  heeft een nieuw  stuk geschreven:  Passie Cantate. Dit kersverse stuk wordt voor het eerst uitgevoerd tijdens het  Passie-concert van Soli Deo Gloria van 25 maart a.s. De Jager, ook vaste begeleider van Soli Deo Gloria, gebruikt in dit stuk  tekstdelen uit de Bockes Passion , die gaan over de gebeurtenissen  vanaf het laatste avondmaal tot de kruisiging van Jezus.


De productieve De Jager raakte op 7 jarige leeftijd gefascineerd door het orgel toen hij op een keer met zijn vader, die organist was in een kerk, van dichtbij  mocht gadeslaan hoe Feike Asma klanken toverde uit dat grootse instrument. Daarna volgde een lange, lange studieweg die op zijn fraaie website is te volgen.
Hij studeerde o.a. bij Jan Bonefaas in de Grote Kerk te Gorinchem (improvisatie), bij Ben van Oosten in de Grote Kerk te Den Haag (literatuur) en bij Sophie-Véronique Cauchefer-Choplin in de Saint-Sulpice te Parijs (improvisatie en literatuur). In mei 1998 volgde André de Jager een masterclass interpretatie en registratie bij de Parijse organist Jean Guillou.  Vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelmuziek is André de Jager door de Société Académique d'éducation et d'encouragement "Arts, Sciences, Lettres" te Parijs onderscheiden met zowel een bronzen als een zilveren medaille.

De grote aandacht die door zijn leermeesters altijd is besteed aan beroeren van zowel de toetsen als de pedalen komt hem nu zeer van pas bij de pianobegeleiding van koren  omdat de 4 partijen tegelijkertijd kunnen worden gespeeld.  Hij vindt de piano overigens moeilijker dan een orgel te bespelen omdat je bij het orgel veel meer klankkleuren kan mengen vanwege de registers. Inmiddels staan 130 muziekstukken op zijn naam en 100 Cd’s.
Hij componeert en geeft les in een volgepropt onderhuis van een romantisch ingericht dijkhuis waar hij samen met zijn partner en steun Catharina én 3 katten woont . Naast een enorm orgel , dat met veel moeite door een hoogwerker is binnen getakeld, een piano, boekenkasten, snuisterijen, certificaten  en  verzamelingen is nog nét ruimte voor een klein koffiezetapparaat. Componeren doet hij “tussen de bedrijven door” van het geven van orgelconcerten, het begeleiden van koren , het bespelen van het orgel in de Bethlehemkerk ( hij is officieel benoemd tot Stadsorganist van Papendrecht ! )  en het lesgeven.
Bij het componeren  maakt hij gebruik van de ICT technieken  waarbij de piano rechtstreeks verbonden is aan de computer en klanken onmiddellijk omgezet worden in het notenschrift .  De composities ontstaan bij hem echter niet achter de piano, maar op onverwachte momenten. “Ik denk eigenlijk altijd 4-stemmig als ik met muziek bezig ben””, zegt hij. Zo kan hij plotseling ingevingen krijgen terwijl hij aan de afwas is . Op het moment dat hij achter zijn toetsenbord gaat zitten zit de hele compositie feitelijk al in zijn hoofd. “Het liefst zou ik alle tijd bezig willen zijn met componeren en ”eigen” orgelconcerten” ,  zegt André, Maar daar ontbreekt de tijd voor . Er wordt door zovelen een beroep op hem gedaan . En een mens kan zich tenslotte niet in tweeën delen. Maar op 25 maart kunnen we hem in 2 gedaanten zien : als componist van de Passie-Cantate én als begeleidend organist !