Blog

Dankdag 2015

Geschreven door Pieter de Vos. Gepost in Algemeen Nieuws.

herfstHet is herfst. Het wordt killer. Ook in Nederland. In dubbel opzicht. Het wordt kouder. Maar ook in de samenleving daalt de gevoelstemperatuur. Duizenden vluchtelingen stromen ons land binnen. Door een groot deel van de bevolking worden ze warm onthaald, maar een ander deel verzet zich. Vaak in felle en asociale bewoordingen. De bewoners van het dorp Oranje begrijp ik wel.

1400 asielzoekers op 130 bewoners is te veel. Maar dat in Purmerend, Almere en Soest en op veel andere plaatsen zoveel verzet is en vooral: dat dit geuit wordt op de meest ruwe wijze – nee, daar word ik somber van. Ik heb er letterlijk van wakker gelegen.
Een aantal dagen zongen regels van Huub Oosterhuis (uit lied 601) door mijn hoofd:
Licht, kind in mij, kijk uit mijn ogen
of ergens al de wereld daagt
waar mensen waardig leven mogen
en elk zijn naam in vrede draagt.

Die wereld lijkt vaak verder weg dan ooit. Alsof we er niet dichterbij komen, maar juist verder vanaf. Ook mij zinkt de moed dan weleens in de schoenen. Tegelijk ben ik dankbaar dat ik dominee mag zijn, want vaak kom je door je werk Bijbelgedeelten op het spoor die je ineens anders laten kijken. Neem het gedeelte dat we op Dankdag gaan lezen. Het is een gelijkenis van Jezus. Gelijkenissen gaan altijd over het Koninkrijk van God, de wereld die zover weg lijkt. Maar waar beginnen die gelijkenissen? In het gewone dagelijkse leven: ‘Een zaaier ging uit om te zaaien…’, ‘Een vader had twee zonen…’, ‘Er was eens een herder…’ Waarom beginnen die gelijkenissen in het dagelijks leven? Omdat het Koninkrijk in het dagelijks leven begint! Bij de boer die ploegt, bij een gezin met kinderen, bij een taxichauffeur. Dat is de boodschap van Jezus: het Koninkrijk is al begonnen – ook bij jou.
De nieuwe wereld van God is niet louter een zaak van daar en straks. Het begint al in het hier en nu. En het is niet alleen een zaak van de zondag, maar ook van de maandag. Omdat Jezus iemand is van de maandag en van hier en nu! Hij wil in jou op de werkvloer staan. Hij wil met jou de reikende hand zijn aan vluchtelingen. Hij wil met jou luisteren naar zorgen die er leven. Hij wil met mij op de preekstoel staan en mijn doemdenken met zijn Geest wegblazen!
Dankdag 2015. We leven in Nederland op een eilandje van gelukzaligheid. Toch zijn we eerder angstig dan dankbaar. Dankbaarheid ontstaat dan ook alleen als je beseft dat jou veel gegeven is. Het leven zelf. Een plekje onder de zon. En dat de Gever ook nog eens zelf naar ons toekwam. Hij kwam in Jezus ons dagelijks leven met ons delen. Daar begint zijn Koninkrijk. Zie je het al?
ds. Piet van Die