Blog

God belooft je een hoopvolle toekomst

Geschreven door ds. Henk Talsma. Gepost in Algemeen Nieuws.

lichtstraal‘Want Ik weet, welke gedachten Ik over u koester, luidt het woord des Heren, gedachten van vrede en niet van onheil, om u een hoopvolle toekomst te geven’ (Jeremia 29:11). Deze woorden schrijft de profeet Jeremia (600 v. Chr.) namens God aan de mensen van zijn volk Israël die weggevoerd zijn naar Babel. Koning Nebukadnessar had Israël met zijn hoofdstad Jeruzalem bezet en ingenomen. Ook had hij de kern van de bevolking laten verplaatsen naar Babel (Irak).

Alleen moesten zij hun weg vinden in een vreemd land, met een andere taal en cultuur, en een andere godsdienst. Zo’n drie jaar nadat zij daarheen zijn gebracht, schrijft Jeremia hun een brief. Luister: God wil niet dat jullie blijven treuren. Hij wil niet dat je blijft zitten in een hoekje. Hij wil dat je gaat leven, ook daar in Babel, ver van huis. Dat je gaat trouwen, kinderen krijgt, dat je huizen bouwt en tuinen aanlegt. God wil dat je leeft te midden van dat andere volk. Sluit je niet op, trek je niet terug uit de samenleving: ‘Jij in jouw kleine hoekje…’, gebruik je mogelijkheden optimaal en zet je in met je gaven voor de stad. Ook al is die stad een grote handelsstad, metropool van een vijandig rijk, met een keiharde mentaliteit en zijn eigen god, toch roept Jeremia op een bijdrage te leveren aan de opbouw. Kortom: De handen uit de mouwen: bouw mee aan de samenleving, draag je steentje bij en het zal de stad ten goede komen.
Dat is nog steeds een mooie aanmoediging voor christenen in een samenleving die qua mentaliteit veel op die van Babel lijkt. Ga er niet in op, maar ga erop in! ‘En eens’, zegt God, ‘zal Ik jullie laten terugkeren naar Jeruzalem. Ik zal je een hoopvolle toekomst geven’. Israël zal eens thuis komen en weer mogen leven in het beloofde land. Dat is een gegronde verwachting die elke gelovige, elke christen, ook jij, mag hebben. Hij heeft je ‘levensgeluk’ voor ogen. Jouw heil, jouw sjaloom. Zeker weten: zijn sjaloom wordt werkelijkheid. Maar nog veel breder dan dat. Zijn sjaloom wordt wereldwijd! Alle dingen maakt Hij nieuw.
God belooft zijn mooie schepping, zijn geschonden wereld, een hoopvolle toekomst te geven. God heeft grootse plannen. Hoe uitzichtloos ook van mensen uit. God blijft eraan vasthouden door Jezus Christus en zijn Geest. God blijft trouw.Ook aan zijn kerk(en) in Papendrecht.