Blog

God roept u

Geschreven door Pieter de Vos. Gepost in Algemeen Nieuws.

‘...en Hij zond hen twee aan twee voor Zich uit naar alle steden en plaatsen, waar Hij zelf komen zou.’  Lucas 10:1. God maakt gebruik van mensen om zijn gemeente te dienen. In het evangelie zijn het 72 mensen die door Jezus op pad werden gestuurd. 72 is volgens het boek Genesis het getal van alle volkeren die samen de wereld bewonen. Dus naast Israël heeft Jezus alle volkeren op het oog om de boodschap van het Godsrijk naar toe te brengen. Door Jezus gestuurd worden geeft verwondering: ´Kunt u mij gebruiken?´ Het is ook iets moois en eervols.

Je mag iets voor de Heer doen en je mag dingen van zijn werk in het leven van andere mensen zien. De oogst is groot (Lucas 10:2). Jezus wil niet dat zijn leerlingen grootse roepingen, campagnes organiseren, ronselen en werven, nee. Ook al is de oogst verschrikkelijk groot, ze moeten eenvoudig bidden dat de Heer arbeiders stuurt, meer niet. Vertrouwvol gebed. Erop rekenen dat God voldoende arbeiders zal sturen. Laten we in de kerk dus niet al te veel somberen over de toekomst.
Laten we ervoor bidden dat we zelf geroepen mogen worden en dat we zelf een rol mogen hebben. Want we kunnen wel bidden of er anderen gestuurd worden, maar wie weet is de Heer Jezus allang bezig om jou, om u, te roepen: Ga voor Mij uit! In afhankelijkheid van die Geest van Christus gaan we op pad in de gemeente. Daarom: geen beurs of reiszak mee (Lucas 10:4). De leerlingen van Jezus gaan zonder geld en bagage op weg. Niet met allerlei kunde, handigheid om met mensen om te gaan, de kunst om gesprekken te kunnen voeren, deskundigheid etc. Nee, in afhankelijkheid en kwetsbaarheid, met niet meer dan gevouwen handen, een Bijbel waarin Gods woorden staan.
Een moeilijke, zware taak? Valt wel mee. Moet u zien hoe de leerlingen terugkomen en ik gun u ook, dat u of jij dat mag meemaken, vol enthousiaste verhalen (Lucas 10:17-20). Dat we niet afknappen op het werk in de kerk, maar juist verrijkt, gesterkt en bemoedigd worden. De roeping van God verrijkt je leven. Het brengt je iets! Het functioneren in de dienst van God laat je als mens groeien. Allen zijn we geroepen dragers te zijn van Gods boodschap van liefde en trouw onder de mensen. Ga ervoor!
Ds. Henk Talsma.