Blog

Deel je leven jaarthema

Geschreven door ds. Piet van Die. Gepost in Algemeen Nieuws.

deel je leven‘Deel je leven’ – dat is het thema van de startdienst. Niet alleen in onze kerk. Het thema is ons aangereikt door de landelijke kerk. Mooi onderwerp! Maar ook een onderwerp om je handen aan te branden. Ik bedoel met dat laatste dit: hoeveel mensen laten ons via de social media niet delen in hun belevenissen en zielenroerselen? Dat levert niet alleen maar mooie dingen op. Mensen luchten hun hart via Twitter, maar vaak betreft het dan klinkklare rotzooi. Wat mensen er al niet uitgooien!


Nog een voorbeeld, ook van de social media. Op Facebook laten veel mensen zaken zien uit hun leven. Regelmatig betreft het ongemerkt zaken waarachter een houding steekt van ‘kijk mij eens goed zijn’. Of ‘kijk mij eens zielig zijn’. Je leven delen wordt dan een klaagzang delen met anderen. Ik bedoel maar, ‘Deel je leven’ kan dus een aansporing zijn tot er alles maar uitgooien wat je op je hart hebt. Of een stimulans tot egotripperij. Dat bedoelden de bedenkers van dit thema natuurlijk niet. Daarom kun je maar beter snel een Bijbelgedeelte naast dit thema leggen.
Ik denk aan de woorden van Jezus waarin hij zegt dat een goed mens uit de goede schatkamer van zijn hart het goede voortbrengt (Lucas 6:45). Maar Jezus laat ook iets anders zien: je hart kan ook een slechte schatkamer bevatten. Daar staan alleen lelijke dingen opgestapeld. Zoals het gezegde luidt - dat trouwens ook uit dit Bijbelgedeelte komt - ‘Waar het hart vol van is, daar loopt de mond van over’. De bedoeling is duidelijk. Bedenk voor je je leven deelt met anderen eerst wát je deelt. Komt het uit de goede schatkamer? Of komt wat je deelt uit de slechte schatkamer? Houd de slechte schatkamer dan maar liever dicht.
‘Deel je leven’ – het is een stimulans om het góede te delen dat je in je hebt. Om het niet voor jezelf te houden. Ieder mens heeft wel iets kostbaars. Waarmee kun jij de wereld verrijken?