Blog

"Israël hope op de Here"

Geschreven door ds. Henk Talsma. Gepost in Algemeen Nieuws.

Kerstconcert‘Ik verwacht de Here, mijn ziel verwacht en ik hoop op zijn woord’ (Psalm 130:5). We zijn de Adventstijd ingegaan. Een tijd van gezelligheid en sfeer, lichtjes, kerstbomen, warmte en familie. In De Morgenster en de Bethlehemkerk is het een ‘drukke’ periode met veel activiteiten: diaconale dingen (kerstattenties voor alleenstaanden en zieken), maar denk ook aan de vele kerstconcerten. Er wordt volop gezongen. We bereiden ons voor op het Kerstfeest: de geboorte van Jezus Christus. En wij niet alleen, in ons Calvinistische Nederland. Christenen overal ter wereld gaan de geboorte van Jezus herdenken. 

Advent: het Latijnse ‘adventus’ betekent: komst. In de donkere dagen van november en december is het een geweldige boodschap dat we iets, Iemand mogen verwachten. Psalm 130 zet ons op het spoor van die verwachting. Of verwachten we niets meer? Is er geen diep verlangen meer naar heil, naar redding, naar licht, naar vrede? Of is onze situatie waarin we ons bevinden zo donker, zo uitzichtloos dat we het ‘hopen’ hebben opgegeven? De Bijbel zegt ons: ‘Ja, ik mag nochtans verwachten, in welke omstandigheden ik ook verkeer. Er zal licht gaan dagen, het donker zal opklaren.’ Adventus: de Messias zal komen! Dat verwachtingsvolle, dat verlangen naar zijn komst, dat uitzien naar het licht, in die gemoedstoestand mogen we ons voorbereiden op het Kerstfeest. Ik zei al: een heerlijke tijd!
De prachtige feestgids van Delicieux die ik in mijn brievenbus aantrof, wijst ons op alles wat we kunnen koken en eten met Kerst. Hoe u het zo feestelijk mogelijk kunt maken. Hoe u van dat kerstdiner iets speciaals kunt maken. Welke wijn u waarbij drinkt en hoe u eruit ziet in die prachtige smoking, die bonte kersttrui of die prachtige jurk. Wellicht met een bijpassend parfum. Maar toch is Kerst, Advent, vooral een feest van de Hoop. Jezus is op aarde gekomen om te redden, om te bevrijden, om licht te laten schijnen in onze pikdonkere duisternis. Om de tekenen van zijn Rijk op te richten: vrede, liefde, gerechtigheid, verzoening. De wereld zal nieuwe aarde worden. Dankzij Hem is geen enkele situatie hopeloos en geen mens is een hopeloos geval. Psalm 130 sluit ook met die boodschap af: ‘Israël hope op de Here, want bij de Here is goedertierenheid, bij Hem is veel verlossing. Hij zelf zal Israël verlossen van al zijn ongerechtigheden’ (Psalm 130:7 en 8).
Alvast een gezegende voorbereidingstijd naar Kerst toegewenst.