Blog

Bezoekers van deze tijd

Geschreven door Pieter de Vos. Gepost in Algemeen Nieuws.

nieuw beginEen nieuw jaar staat ons uitnodigend op te wachten. Een nieuw begin? Voor sommigen wel, soms hebben mensen elk jaar op 1 januari weer nieuwe – of dezelfde – goede voornemens. Wat daarvan terecht komt? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat goede voornemens bij God telkens weer terugkomen. Hij neemt altijd weer de moeite opnieuw met ons te beginnen. Niet alleen op 1 januari. We hebben zojuist met Kerst het mooiste, nieuwe begin gevierd.

 

Telkens wanneer wij er met elkaar weer een rommeltje van hebben gemaakt, is God weer bereid opnieuw met ons te beginnen. Dat blijkt uit de tijden die voorbij gingen.
Het zag er zo mooi uit. In Genesis 1 wordt de schepping beschreven. God gaf de mens de hof van Eden, als kroon op zijn werk. God zag hoe mooi het was en Hij stond het af aan ons om het te beheren, met een eigen wil voor ons, met eigen mogelijkheden om het leven in te vullen. Die eigen wil bleek en blijkt ons telkens opnieuw in de weg te zitten. Met Noach wilde God ons opnieuw een kans geven. Ook die kans hebben we niet gegrepen. En nog was God ons niet zat. Hij beloofde de bejaarde Abraham nakomelingen die niemand tellen kon. Hij zorgde voor instandhouding van de geslachtslijn naar de Messias met de verbintenis tussen Boaz en Ruth. Hij kwam uiteindelijk zelf in zijn Zoon naar ons toe, leefde ons voor en wees ons de weg van liefde. Die houdt Hij levend in de Geest die ons vervult.

Een oud Aboriginal spreekwoord luidt: ‘We are all visitors to this time, this place. We are just passing through. Our purpose here is to observe, to learn, to grow, to love… and then we return home’. Wij zijn allemaal passanten, niet alleen in de hiervoor omschreven geschiedenis, maar ook nu nog in onze kerk van vandaag. Passanten met een opdracht: observeren, leren, groeien en liefhebben. Een mooiere omschrijving van de taak die we als kerken, als leden van de kerken hebben, is er wat mij betreft niet.
Ook dit nieuwe jaar zijn wij weer slechts bezoekers, passanten. Maar wel passanten met een opdracht, namelijk oog hebben voor elkaar, elkaar stimuleren in de opbouw van de gemeente van Jezus Christus en zijn Koninkrijk en elkaar lief te hebben. We hoeven het niet in alles met elkaar eens te zijn, maar het gesprek met de ander aangaan is wel het minste wat we kunnen doen. Jezus Christus maakt het mogelijk, elke dag opnieuw. Als bezoekers van deze tijd pakken we deze opdracht met overtuiging op.
Pieter de Vos, voorzitter kerkenraad Bethlehemkerk