Blog

Taizé 2014: een ervaring rijker

Geschreven door Lisanne Andeweg. Gepost in Follow!.

Op woensdag 28 mei was het dan zover, de eerste groep jongeren vertrokken voor een lang weekend naar Taizé. De rest van de groep volgde een dag later zodat we met een groep van 16 in totaal waren. Voor wie het niet weet, Taizé is een kloostergemeenschap in Frankrijk waar het gehele jaar door jongeren vanuit de hele wereld samenkomen. Na een voorspoedige reis hebben we eerst de tenten opgebouwd. Toen de tenten eenmaal opgebouwd en de slaapplaatsen ingericht waren was het tijd voor onze eerste viering. Deze vieringen vinden drie keer per dag plaats in Taizé. Tijdens de vieringen wordt er veel gezongen, wordt er uit de Bijbel gelezen, gebeden en is er een lang moment van stilte.

De avondvieringen waren extra speciaal: op donderdagavond eucharistie (avondmaal), op vrijdag werd er een groot kruis in de kerk gebracht en er kon bij dit kruis gebeden worden en op zaterdag werd het licht van de paaskaars via de broeders door de hele kerk verspreid. Voor een ieder van ons een kippenvel moment: een kerk vol van licht en warmte.

Na de avonddiensten kon je of in de kerk blijven waar het zingen tot diep in de nacht doorging, of je kon naar ‘Oyak’ voor een drankje en gezelligheid! Tussen de vieringen door zijn er Bijbelinleidingen, gespreksgroepjes en workshops. Ook zijn er in de groep openhartige, eerlijke en inspirerende gesprekken geweest. Er is gesproken over de Bijbelteksten die behandeld waren tijdens de Bijbelinleidingen, over het verblijf in Taizé en over hoe we daar iets van kunnen meenemen in het dagelijkse leven. Het was mooi om te zien dat iedereen zich vertrouwd voelde in groep, waardoor er ook vaak erg persoonlijke verhalen werden verteld. Naast al deze serieuze dingen hebben we natuurlijk ook veel plezier gehad, veel gekletst en gelachen, gezongen en uiteraard genoten van het heerlijke weer.

Natuurlijk moeten we het eten ook niet vergeten. Het blijft een ervaring om met 1500 jongeren te moeten wachten in de brandende zon op je een bord met linzen, pasta of aardappelpuree.

  

We hebben hele mooie, bijzondere en gezellige dagen achter de rug, die we niet snel zullen vergeten. Ik spreek dan ook niet alleen namens mijzelf als ik zeg dat dit zeker voor herhaling vatbaar is! Tot slot wil ik nog de organisatoren, Lisanne en Marjolein, bedanken die dit allemaal fantastisch hebben geregeld! 

Namens de Taizé-groep,

Groeten,

Bas