Blog

Evensong

Geschreven door Werkgroep Middagvieringen MK. Gepost in MiddagVieringen De Morgenster, seizoen 2018-2019.

De gezongen Evening-Prayer, de Evensong, is al van ouds de invulling van de middagviering in Engeland. Van de kleinste chapels tot de grootste cathedrals wordt deze traditie levend gehouden.

De middagviering op zondag 14 oktober om 17.00 uur is vormgegeven als Evensong.

Een Choral Evensong is een bijna geheel gezongen vesperdienst volgens de eeuwenoude traditie van de anglicaanse kerk. Dit betekent dus veel Engelse kerkmuziek zoals: hymns, een onberijmde psalm, gezongen gebeden, het Magnificat (lofzang van Maria), het Nunc dimittis ( lofzang van Simeon) en een Anthem (koorwerk over een bijbelgedeelte).

Bij Vocaal Ensemble Cantica o.l.v. Henk van Andel dat in 2011 de Evensong zong in Ripon, in 2015 in St. Albans en dit jaar in Salesbury Engeland, is de zang in goede handen.

De liturg verzorgt de lezingen en de gesproken gebeden.

Verder is een dankbare taak weggelegd voor de organist: een Voluntary (vrij orgelwerk ter inleiding op de Evensong), begeleiding van hymns in verschillende zettingen, een onberijmde psalm kleurrijk begeleiden, een stevige orgelpartij bij het Magnificat, Nunc dimittis en natuurlijk uitleidend orgelspel.

Op de manier zoals die bekend is van Songs of Praise zullen de hymns afwisselend door koor en allen worden gezongen.

Een inspirerende en kleurrijke manier van liturgie vieren.

Mozes: wees de leider die je wilt volgen

Geschreven door Werkgroep Middagvieringen MK. Gepost in MiddagVieringen De Morgenster, seizoen 2018-2019.

We zijn met een groep mensen op weg gegaan met Mozes. Een weg die uiteindelijk leidt tot twee optredens in theater De Willem. We ontdekken wie Mozes is.

Deze middagdienst maakt deel uit van de ontdekkingstocht. In deze dienst staat het leiderschap van Mozes centraal. Een inspiratie voor velen. Bijzonder is het dat Mozes voor zichzelf eerst helemaal niet de leider was die hij zou volgen. Hij is vol twijfel. Wil hij eigenlijk wel leiden? Als hij ontdekt welke leider hij voor zichzelf wil zijn, waarbij hij kan vertrouwen op de Bron in hem, krijgt hij ook het zelfvertrouwen om het volk te leiden.

In deze middagdienst staat deze les van Mozes centraal: zoek de leider in jezelf. Wees de leider die je zelf zou volgen.