Protestantse Kerk

Persbericht

 

Bethlehemkerk en De Morgenster willen samen verder

De hervormde gemeente Bethlehemkerk en de gereformeerde kerk De Morgenster in Papendrecht hebben gekozen voor een verdergaande samenwerking. Het uiteindelijk doel is een fusie tot één gemeente binnen de Protestante Kerk in Nederland (PKN).

Beide kerken functioneren nu nog als zelfstandige gemeenten, in twee kerkgebouwen. De afgelopen jaren is er op een natuurlijke manier al veel samenwerking tot stand gekomen.

Meerderheid vóór
Eind 2023 is een enquête over de samenwerking gehouden. Ook waren er bijeenkomsten in beide kerken. Een overgrote meerderheid van de leden heeft zich uitgesproken voor een verdergaande samenwerking en fusie.
De voorzitters van beide kerkenraden  – Henk de Jong (Bethlehemkerk) en Erik Juch (De Morgenster) - hebben in april 2024 namens de kerken een intentieverklaring tot samenwerking ondertekend. Daarna zijn diverse werkgroepen in het leven geroepen om het samengaan te begeleiden.

Identiteit
Een belangrijk onderdeel op weg naar een fusie is het vaststellen van een gezamenlijke identiteit voor de nieuwe kerkelijke gemeente. Die moet recht doen aan de eigenheid van beide kerken. Dit onderwerp krijgt de komende periode veel aandacht. Een extern bureau ondersteunt beide kerken bij het bepalen van de gezamenlijke identiteit.
Bethlehemkerk en De Morgenster vinden het belangrijk om voldoende tijd te nemen en zorgvuldig te werk gaan om samen met de gemeenteleden naar een fusie toe te werken. Beide kerken hebben het verlangen om ook in de toekomst in het midden van de gemeente Papendrecht het evangelie van Jezus Christus uit te dragen voor eigen leden en andere inwoners.


Erik Juch (links – voorzitter De Morgenster) en Henk de Jong (rechts – voorzitter Bethlehemkerk) ondertekenen de intentieovereenkomst tot samenwerking