V&T Programma seizoen 2022-2023

 

PROGRAMMA VORMING & TOERUSTING 2022-2023
BETHLEHEMKERK EN DE MORGENSTER

 

De werkgroep tracht jaarlijks een programma samen te stellen om het geloof te verdiepen en met elkaar in gesprek te komen. We noemen dit Vorming en Toerusting. Wij proberen een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. Het staat u vrij mensen van zowel binnen als buiten de kerk uit te nodigen.

Wij hebben zowel vertrouwde als nieuwe onderdelen in het programma opgenomen, waardoor er wederom een rijk aanbod is ontstaan.

Hierbij willen wij direct de mensen die een bijdrage leveren hartelijk bedanken.

DRINGEND VERZOEK: Meldt u alstublieft uiterlijk één week van tevoren bij degene die de avond organiseert. Telefoonnummer en/of e-mailadres staat bij iedere activiteit vermeld.
De leiding weet dan of er voldoende belangstelling is om de activiteit doorgang te laten vinden. Tevens kan de leiding contact met u opnemen, mocht dit nodig zijn. 

Het complete programma - met actuele informatie en data - kunt u vinden op de deze website..

Het is mogelijk dat er gedurende het seizoen onderdelen worden toegevoegd aan het programma. Hierover zullen wij via bovenstaande kanalen communiceren. Hierbij valt onder andere te denken aan onderdelen door ds. Peter van Ankeren en Ley Bodden.

Momenteel bestaat de werkgroep uit twee leden, te weten één lid uit iedere kerk. Wij zijn naarstig op zoek naar nieuwe leden. Het gaat met name om het verzamelen van alle programmaonderdelen. Hiernaast leveren wij een bijdrage bij het uitbreiden van het aanbod.  

Mocht u ideeën hebben voor een V&T-activiteit, neem dan contact met ons op.

De werkgroep Vorming & Toerusting,
Monique van Bruggen, 06-42025042, Bethlehemkerk,
Johan Straaten, 06-55796991, De Morgenster.

 


Inhoud.

  1. Geloof delen 25+
  2. Studiekring God en Wijsheid
  3. Bijbels Hebreeuws lezen en begrijpen
  4. Kliederkerk Papendrecht
  5. Bibliodrama
  6. 16+-groep
  7. Heel het leven
  8. God in de klimaatcrisis
  9. Taizéreis voor jongeren
10. Open Doors
11. Andries Govaart
12. Bijbels schilderen in de Adventstijd
13. Top 2000-kerkdienst
14. Taizéviering
15. 21+-groep
16. Loslaten kun je leren
17. Bijbels schilderen in de Veertigdagentijd
18. Filmaanbod

• Groepswerk De Morgenster
• Wie, wat, waar en wanneer in De Morgenster

• Groepswerk Bethlehemkerk


 

1. Geloof delen 25+

Praten over wat geloof en kerk kunnen betekenen in je leven, dat doe je misschien niet zo snel met leeftijdsgenoten. Maar als je de kans krijgt, doet het je misschien best goed. Dat is wel de ervaring in deze groep. We spreken in deze groep over wat ons dagelijks bezighoudt. We lezen stukjes uit de Bijbel en bespreken die. Zo kom je van alles en nog wat tegen over zin en onzin van het leven. Gesprekken die een spaatje dieper gaan dan de gesprekken van alledag. Er wordt natuurlijk ook veel gelachen.

Heb je zin om mee te doen? Aarzel niet. Binnen ‘no time’ ben je opgenomen in een hechte, maar open groep.

Doelgroep: Gemeenteleden van 25-35 jaar die met leeftijdsgenoten willen spreken over hun geloof(stwijfels)

Leiding:   Ds. Peter van Ankeren en Richard van der Toren
Data:   Eerste bijeenkomst op zondag 28 augustus; de overige data worden in overleg met de deelnemers vastgelegd
Locatie:   De Morgenster
Tijd:   20.00-21.45 uur

 

Informatie en aanmelden bij:
Richard van der Toren, 06-23464035


 

2. Studiekring God en Wijsheid

De studiekring heeft zich het vorige seizoen gebogen over het thema ‘God en Wijsheid’.
Op het programma stonden Job 28, Spreuken 7-9 en Genesis 1 om met elkaar in het licht van dit thema te bespreken.
Wij hebben Job 28 afgerond en zijn niet verder gekomen dan halverwege Genesis 1. Spreuken 7-9 staat in zijn geheel nog ‘uit’.

De deelnemers in het vorige seizoen hebben de wens uitgesproken het programma te continueren en mogelijk uit te breiden met andere teksten die verband houden met het thema. Zij nodigen anderen - in het thema geïnteresseerden - uit om aan te schuiven.

Het uitgangspunt voor de gesprekken is de NBV. Wij lezen de teksten tegen de achtergrond van de grondtekst en doen dit aan de hand van de Statenvertaling. Wanneer relevant raadplegen wij ook de oude vertalingen in het Grieks en in het Aramees/Syrisch. Voor een vertaling in het Nederlands wordt gezorgd.

Wij komen voor het eerst bijeen op de maandagavond na de start van het nieuwe seizoen van Vorming en Toerusting. Op deze avond zetten wij de route, de uitbouw van het programma en het schema van de bijeenkomsten uit.

Leiding:   Konrad Jenner
Data:   Eerste bijeenkomst op maandag 12 september
Locatie:   In overleg met de deelnemers
Tijd:   20.00 uur

 

Informatie en aanmelden bij:
Konrad Jenner, of 078-6150274


 

3. Bijbels Hebreeuws lezen en begrijpen

Na het vertrek van ds. Duijster hoop ik zijn cursus Bijbels Hebreeuws te kunnen voortzetten onder de titel ‘Bijbels Hebreeuws lezen en taalkundig begrijpen’.

De eerste donderdag na de start van het seizoen 2022/2023 van Vorming en Toerusting is er een kennismakingsbijeenkomst waarin de geïnteresseerden nagaan welke basiskennis aanwezig is om in de tweede bijeenkomst direct te kunnen beginnen met het lezen van een stuk bijbels Hebreeuws, en vervolgens onze grammaticale en syntactische kennis uit te bouwen en te verdiepen.

Blijkt deze basiskennis nog niet aanwezig: geen nood, dan bouwen wij de leesvaardigheid van de grond af aan op.
Tegelijkertijd beschrijven wij de woorden die wij lezen taalkundig en vragen ons af hoe deze een uitdrukking, een zin, of een tekstpassage vormen.

Opgepast, het wordt geen college, veeleer een gezamenlijk oefenen en bespreken van een stuk tekst; gekozen kan worden uit Genesis 1, Genesis 37 of Job 1.
Op de eerste bijeenkomst stippelen de aanwezigen de te volgen route en het schema van de bijeenkomsten uit.

Leiding:   Konrad Jenner
Data:   Eerste bijeenkomst op donderdag 15 september
Locatie:   Bethlehemkerk
Tijd:   20.00 uur

 

Informatie en aanmelden bij:
Konrad Jenner, of 078-6150274


 

4. Kliederkerk Papendrecht

Twee keer per jaar organiseren wij in Papendrecht een Kliederkerk. Na twee jaar noodgedwongen een alternatieve Kliederkerk te hebben gedaan, hopen we dat we in september weer een keer een echte Kliederkerk in De Morgenster kunnen houden!

Kliederkerk is een ‘programma’ voor en met kinderen die samen met hun begeleiders een bijbelverhaal spelenderwijs ontdekken, vieren en tot slot lekker samen gaan eten. Het bijbelverhaal ontdekken gebeurt door eerst samen te ‘kliederen’, d.w.z. door creatief en op verrassende manieren, vanuit het leven van alledag, met het bijbelverhaal bezig te zijn.
Hiervoor zijn er overal in de kerk spelletjes en doe-dingen die allemaal uitgeprobeerd kunnen worden. Met deze ervaringen gaan wij daarna een korte laagdrempelige viering voor jong en oud houden. De middag wordt afgesloten door samen te eten.

De Kliederkerk is een kerk waarin het kind centraal staat, maar het is ook bedoeld voor hun papa’s en mama’s, opa’s en oma’s en alle mensen die nog een beetje kind zijn, kerkelijk of niet.

In september gaan we met het kleurrijke verhaal van Abraham en Sara aan de slag. We bezoeken hen in hun tent in de woestijn en gaan met Abraham en Sara op reis.

Graag van tevoren opgeven.

Data:   Zondag 18 september en
zondag12 februari (thema nog niet bekend)
Locatie:   De Morgenster
Tijd:   16.00-18.00 uur

 

Aanmelden: kliederkerk@pknpapendrecht.nl


 

5. Bibliodrama

In bibliodrama gaat het om het in beweging brengen van een bijbeltekst. Een rijk palet aan werkvormen nodigt de deelnemers uit om ‘aan den lijve’ te ondervinden wat die verhalen ons te bieden hebben. Het is geen toneelmatig naspelen van een verhaal.

Iedereen speelt een zelfgekozen figuur of rol op een geheel eigen wijze. Er komt een wisselwerking tot stand tussen de persoonlijke actuele levenservaringen van de speler en de intenties en handelingen van figuren uit de tekst. Zo kunnen levenservaring en bijbeltekst elkaar wederzijds verrijken.
Naast spelplezier is een van de doelen van bibliodrama het onderzoeken waar het bijbelverhaal of elementen uit het verhaal je eigen leven je eigen geloof raken en wat het met je (geloofs)leven kan doen.

Bibliodrama roept vragen op, maar geeft ook antwoorden op de dingen waarmee je bezig bent in je leven en binnen je geloof. Door de actieve werkvormen van bibliodrama beleef je de oude verhalen in je eigen context in het hier en nu.

Ds. Birke Rapp heeft in de zomer de opleiding tot professioneel begeleider van bibliodrama afgerond en weet waar ze op moet letten en hoe ze het spel kan stimuleren. Samen met haar zullen wij dit jaar verschillende manieren van bibliodrama ontdekken met verhalen die in de tijd van het jaar passen.

Leiding:   Ds. Birke Rapp en Mariëlle Stolke
Data:   Woensdag 21 september, 19 oktober, 7 december,
    11 januari, 15 februari, 22 maart, 17 mei
Locatie:   De Morgenster
Tijd:   20.00 uur

 

Informatie en aanmelden bij:
Ds. Birke Rapp / 06-22647589


 

6. 16+-groep

Voor de jongeren van 16 jaar en ouder willen we met iets nieuws beginnen: de 16+-groep.
Wij komen om de vier à zes weken bij elkaar om op een leuke manier te praten over onderwerpen die iets met het geloof in het dagelijkse leven te maken hebben.
Niet alleen maar praten, maar ook koppelen aan leuke activiteiten rondom een thema.

Ben je 16 jaar of ouder en heb je zin in een goed en serieus gesprek met uitdagende opdrachten en spelletjes tussendoor? Kom dan kijken op de eerste bijeenkomst.

Leiding:   Ds. Birke Rapp, Brenda de Bruijn, Jolijn van Eersel en Wicher Tillema
Data:   Zondag 2 oktober
Overige data in overleg met de deelnemers
Locatie:   De Morgenster
Tijd:   19.30-21.00 uur

 

Informatie en aanmelden bij:
Ds. Birke Rapp / 06-22647589


 

7. Heel het leven

‘10 regels voor discipelschap’. Dat is de titel van een boekje van Arjan Markus over de tien geboden.
Of over de tien woorden. Of over de tien wegwijzers. Of over de wet. Hoe je het ook noemt, deze tien regels zijn bij veel (kerk)mensen bekend. Of berucht.
De een mist ze meteen wanneer ze niet gelezen worden in de eredienst, de ander kan ze niet meer horen. Maar actueel blijven ze, getuige de al jaren lopende serie in dagblad Trouw, waarbij bekende Nederlanders geïnterviewd worden over de betekenis van de tien geboden in hun leven.

En wat betekenen ze voor u? Misschien is het goed om weer eens met een frisse blik naar de tien woorden te kijken. Het boekje van Markus biedt daar genoeg stof voor.

Leiding:   Ds. Bert Ridder
Data:   Eerste bijeenkomst op donderdag 6 oktober
en verder in overleg
Locatie:   Bethlehemkerk
Tijd:   20.00-21.30 uur

 

Informatie en aanmelden bij:
Ds. Bert Ridder of 06-50815958


 

8. God in de klimaatcrisis

Gezien het grote succes van de eerdere twee avonden over ‘God in de supermarkt’ wordt er ook in het komende seizoen weer een workshop georganiseerd.
De laatste jaren wordt steeds duidelijker welke impact wij hebben op Gods prachtige schepping. Ons afval stroomt door de rivieren en oceanen, de biodiversiteit holt achteruit en ook het klimaat is terechtgekomen in een rap verergerende crisis. We kunnen er niet meer onderuit dat we wel anders moeten gaan leven.
Niet alleen voor de dieren en planten of de generaties na ons, maar ook voor de armsten op de wereld die het hardst geraakt worden.

Wat kun je doen? Welke keuzes maken verschil en heeft het nog wel zin? Hoe voorkom je dat je uitgeblust raakt? En hoe houd je de hoop vast?

God in de klimaatcrisis: een interactieve workshop over zinvol handelen.

Alfred Stomp neemt ons ook mee naar het ‘Manifest voor Het Groene Normaal’ en zijn boek hierover.
Daarin gaat hij langs tien groene en inspirerende christenen die allen vanuit hun eigen perspectief en expertise pleidooi voeren om aan te haken bij de trend van duurzaam leven.
Evenals het gelijknamige manifest wijzen zij op het belang van bezinning op en vernieuwing van onze manier van leven, vanuit verwondering over de natuur om ons heen.

Leiding:   Alfred Stomp
Datum:   Woensdag 12 oktober
Locatie:   De Morgenster
Tijd:   20.00 uur

 

Informatie en aanmelden bij:
Robert Mout


 

9. Taizéreis voor jongeren

Wie ooit een week in Taizé is geweest en meegevierd en meegeleefd heeft, is daarna vaak geraakt door het geheim en de spiritualiteit die deze leefgemeenschap al decennialang uitstraalt.

Taizé is een plaatsje in de Bourgogne in Frankrijk waar jaarlijks duizenden jongeren hun tenten opslaan. Kern van het plaatsje vormt een kloostergemeenschap die ooit met drie broeders begonnen is in de Tweede Wereldoorlog om een plaats van vrede te zijn in een wereld vol chaos.
Intussen is de gemeenschap uitgegroeid tot een plaats die velen hebben weten te vinden en waar met name jongeren inspiratie vinden door de muziek, de vieringen en de ontmoetingen met jongeren uit heel Europa.
Taizé richt zich op álle jongeren die willen nadenken over de zin van hun leven, die rust of stilte zoeken.

Je hoeft niet per se ‘gelovig’ te zijn om in Taizé toch iets te vinden wat je verrijkt.

Graag zouden wij vanuit De Morgenster en de Bethlehemkerk in de zomer 2023 weer een keer een reis naar Taizé willen aanbieden.
De datum willen we bepalen met de jongeren die belangstelling hebben om mee te gaan.

Heb je interesse, meld je dan aan voor 16 oktober. Dan zullen wij in De Morgenster bijeenkomen om over Taizé te vertellen en de Taizéreis te plannen.
De kosten voor de reis en een week Taizé, inclusief eten en logies zijn rond de € 200,00.

Leiding:   Ds. Birke Rapp
Data:   In overleg
Locatie:   Taizé
Tijd:   Een week van zaterdag tot en met zondag de week erop; kamperen

 

Informatie en aanmelden:
Vóór 16 oktober via ds. Birke Rapp / 06-22647589


 

10. Open Doors

Op de bres voor de vervolgde christenen

Op 18 oktober wordt een avond georganiseerd over het werk van Open Doors die de vervolgde kerk wereldwijd bijstaat. Een vrijwilliger van Open Doors zal het werk komen toelichten en zijn persoonlijke ervaringen met u delen.

Het zal een indrukwekkende avond worden. We kijken uit naar uw komst!

Datum:   Dinsdag 18 oktober
Locatie:   De Morgenster
Tijd:   20.00-21.30 uur (Inloop vanaf van 19.30 uur)

 

Informatie en aanmelden bij:
Vorming & Toerusting


 

11. Andries Govaart

Een avond over zijn nieuwe liedboek: uitleg en samen zingen

Hij is pastor, liturg, docent en ook liedschrijver. In het nieuwe Liedboek staan meer dan 50 liederen op zijn naam.
Maar hij heeft veel meer liederen geschreven of vertaald.

In maart van dit jaar heeft hij zijn ‘De weg die je goeddoet’ uitgebracht met al zijn creaties op liturgisch gebied, vertaalde liederen en heel veel eigen teksten. Andries Govaart komt over zijn liederen vertellen en we gaan ze samen zingen.

Voor iedereen die benieuwd is hoe een nieuw lied ontstaat, voor welke uitdagingen je komt te staan bij de vertalingen en ook hoe mooi sommige teksten klinken als we ze lezen en zingen: op donderdag 20 oktober komt Andries Govaart naar Papendrecht voor een zangavond met toelichting op zijn teksten.

Graag van tevoren opgeven.

Datum:   Donderdag 20 oktober
Locatie:   De Morgenster
Tijd:   20.00-22.00 uur

 

Informatie en aanmelden bij:
Ds. Birke Rapp / 06-22647589


 

12. Bijbels schilderen in de Adventstijd

Voor iedereen die graag schildert of tekent (of het een keer wil uitproberen) is er in de donkere tijd van het jaar een cursus ‘Bijbels schilderen’.
Het doel is in een groep naar verhalen uit de Bijbel te luisteren en vervolgens het verhaal, een detail, een gevoel of een thema van het verhaal op doek vast te leggen.

Wie wil, krijgt hierbij ook tips en adviezen voor het schilderen of kan met bijzondere materialen werken.
Inhoudelijk willen wij ons richten op de verhalen die op de zondagen van de adventstijd worden gelezen.

De schildersgroep wordt geleid door ds. Thea Bouwman en ds. Birke Rapp.

Leiding:   Ds. Thea Bouwman en ds. Birke Rapp
Data:   Donderdag 24 november, 1 december,
8 december, 15 december
Locatie:   De Morgenster
Tijd:   10.00-12.00 uur, inloop en koffie rond 9.30 uur

 

Informatie en aanmelden bij:
Ds. Birke Rapp / 06-22647589


 

13. Top 2000-kerkdienst

Top 2000-kerkdiensten worden overal in het land gehouden.
Het is ook voor onze gemeenten inmiddels een traditie.
Dit jaar staat hij gepland voor dinsdag 27 december.

Het thema staat al vast: Oorlog en vrede.

Datum:   Dinsdag 27 december
Locatie en tijd:   De Morgenster 19:30 uur.

 


 

14. Taizéviering

Wij hebben sinds lange tijd weer een Taizéviering gepland.

De viering wordt voorbereid door een groepje mensen die Taizé hebben ervaren.
Voor het zingen van Taizéliederen hopen wij op een koor en enkele musici om de juiste sfeer te creëren.

Kenmerkend voor een Taizéviering is de stilte en de rust die tijdens zo’n viering ‘gebeurt’, maar ook de kracht die van het zingen uitgaat en de onderlinge verbondenheid met de ander / Ander.

Kom het zelf ervaren.

Datum:   Zondag 8 januari
Locatie:   De Morgenster
Tijd:   19.00 uur

 


 

15. 21+-groep

Praten over teksten en verhalen uit de Bijbel, over grote geloofsonderwerpen en geloofsvragen en -twijfels.
Dat kun je in de 21+-groep verwachten.

Wij komen om de zes à acht weken op een zondag bij elkaar om aan de slag te gaan met jullie vragen en hoe je geloof en leven ‘leeft’.
De groep wordt begeleid door ds. Birke Rapp in samenwerking Rinus Paauwe en Willem Vlot.

De 21+-groep gaat in januari van start. Interesse om mee te doen? Geef je dan op voor de 21+-app.

Leiding:   Ds. Birke Rapp, Rinus Paauwe en Willem Vlot
Data:   Vanaf januari in overleg met de deelnemers
Locatie:   De Morgenster
Tijd:   19.30-21.00 uur

 

Informatie en aanmelden bij:
Rinus Paauwe, 06-46353636


 

16. Loslaten kun je leren

Op 11 mei komt Annemarie van Heijningen-Steenbergen spreken over het thema: ‘Loslaten kun je leren.’ Loslaten is lastig. Wij houden graag grip op onze levenszaken. Hoe kunnen we ons leren over te geven? Welke rol speelt God hierbij?

Naast echtgenote en moeder is Annemarie spreker en schrijver. Boeken die op haar naam staan, zijn onder andere ‘Refomeisje’, ‘Getrouwd zijn is de hemel niet’ en ‘Gewijde chaos’ (het christelijke actieboek voor 2021).
Haar nieuwste boek is ‘Durf te leven met de dag’, een boek over de eindigheid van het bestaan en liefde voor het leven.

Als ze spreekt, is dat met een mengeling van levensernst en luchtigheid. Ze houdt ervan om in alles wat ze zegt en schrijft de verbinding te leggen tussen het geloof in God en het weerbarstige, dagelijkse leven.

Datum en tijd:   11 mei 2023. 19:45 uur. (Inloop 19:30 uur)
Locatie:   De Morgenster

 

Informatie en aanmelden bij:
Vorming & Toerusting / 06-55796991


 

17. Bijbels schilderen in de Veertigdagentijd

Ook in de Veertigdagentijd willen wij met de verbeelding van bijbelse verhalen aan de slag. We bedenken dan een passend thema dat aansluit bij de ingetogen en intensieve tijd van het jaar.
Mogelijk dat dat iets te maken heeft met het jaarthema ‘Aan tafel’.

Evenals bij het ‘Bijbels schilderen in de adventstijd’ zullen wij op vier donderdagochtenden bij elkaar komen.

Leiding:   Ds. Thea Bouwman en ds. Birke Rapp
Data en tijd:   Zullen t.z.t. worden bekendgemaakt
Locatie:   De Morgenster

 

Informatie en aanmelden bij:
Ds. Brke Rapp / 06-22647589


 

18. Filmaanbod

Ook dit jaar hopen wij u een mooi filmaanbod aan te mogen bieden in samenwerking met de Ontmoetingskerk en Landvast in Alblasserdam.

Bij de opzet van het programma van Vorming & Toerusting was er nog geen nadere informatie.
Inmiddels is bekend dat de film "Mijn ouders wonen op Jupiter" eenmalig op 29 november vertoond wordt in Landvast.

Let op: Aan deze activiteit zijn kosten verbonden.

Locatie:   Landvast, Haven 4, 2951 GC Alblasserdam

 


 

 

Groepswerk De Morgenster

 

Bakkie Troost

Ook in het nieuwe seizoen gaan wij door met ‘Bakkie Troost’.
Elke eerste dinsdag van de maand komen wij bijeen voor een bijbeluurtje.
Van 10.00-11.00 uur drinken we koffie, praten we bij, maar vooral: we lezen en bespreken een stukje uit de Bijbel.

Leiding:   Ds. Birke Rapp en ds. Peter van Ankeren (om beurten)
Data:   Dinsdag 6 september, 4 oktober, 1 november,
6 december, 3 januari, 7 februari, 7 maart,
4 april, 2 mei, 6 juni
Locatie:   De Morgenster
Tijd:   10.00-11.00 uur

 

Informatie en aanmelden bij:
Ds. Birke Rapp / 06-22647589


 

Ouderenmiddag = verjaardagenmiddag

Ook met de verjaardagenmiddagen voor ouderen willen wij in het nieuwe jaar doorgaan.
Alle 75-plussers die in de voorafgaande periode van het jaar jarig zijn geweest, krijgen een persoonlijke uitnodiging.
Hun verjaardag gaan we dan met een speciaal programma vieren.

Mogen niet-jarigen dan niet komen? Jawel, van harte welkom zelfs!
Maar de persoonlijke uitnodigingen gaan naar de jarigen.

Er zijn vier data gekozen. De middagen worden t.z.t. ook nog in De Schakel aangekondigd.

Leiding:   Ds. Birke Rapp
Data:   Donderdag 22 september, dinsdag 22 november,
dinsdag 7 maart, donderdag 1 juni
Locatie:   De Morgenster
Tijd:   15.00-16.30 uur

 

Informatie en aanmelden bij:
Ds. Birke Rapp / 06-22647589

 


 

 

Belijdeniskring

In het nieuwe jaar willen we ook graag weer een belijdeniskring aanbieden.
De bedoeling is een aantal keren bij elkaar te komen om over de grote onderwerpen van de christelijke traditie na te denken: over God, Jezus, zijn dood en opstanding en de Heilige Geest.
Ook andere onderwerpen, zoals gebed, stilte en inspiratie en begrippen als ‘zonde’ of ‘hemel en hel’ worden besproken.

Wat betekent dat voor ons vandaag? Met de groep willen wij in gesprek gaan over wat ons echt raakt in ons geloof en waar we het moeilijk mee hebben.
Weet je al dat je wilt meedoen - ook al weet je nog niet of je wel of geen belijdenis wilt doen - geef je dan nu al op.

Leiding:   Ds. Birke Rapp
Data en tijden:   In overleg
Locatie:   De Morgenster

 

Informatie en aanmelden bij:
Ds. Birke Rapp / 06-22647589

 


 

 

Gesprek met hart en ziel ‘Aan tafel’

Het is de bedoeling dit jaar weer bijeen te komen voor een ‘Gesprek met hart en ziel’, het voormalige groothuisbezoek.
Gemeenteleden ontmoeten elkaar op een avond of middag om samen in gesprek te gaan rond een bijbel of kerkelijk thema en zo iets met elkaar te delen van hun leven, hun gedachten, hun ervaringen en hun geloof.

Zoals altijd sluiten wij met het onderwerp aan bij het jaarthema van de landelijk kerk: ‘Aan tafel’.

In de Bijbel - maar ook in de kerk - wordt vaak samen gegeten. Gasten worden ruimhartig genodigd, want samen eten schept verbondenheid.
Er is plaats voor iedereen, je deelt met elkaar en in het Avondmaal staat de maaltijd ook voor vergeving en verzoening.
Samen eten voedt niet alleen het lichaam, maar ook de ziel. Want terwijl je met elkaar in gesprek bent, ga je elkaar met andere oren horen en met andere ogen zien.

Een mooi onderwerp om over in gesprek te gaan in tijden van oorlog, polarisatie, conflicten en sociaal en maatschappelijk onrecht.

U wordt van harte uitgenodigd deel te nemen aan een van de gesprekken die op verschillende avonden/middagen worden aangeboden.
Net als vorig jaar zal het ‘Gesprek met hart en ziel’ in februari plaatsvinden.
U kunt zich hiervoor nu al opgeven via de e-mail, maar er komt natuurlijk ook nog een uitnodiging voor alle gemeenteleden.

Leiding:   Verschillende gemeenteleden
Data:   Zondag 12 februari om 20.00 uur
    Maandag 13 februari om 20.00 uur
    Dinsdag 14 februari om 15.00 uur
    Donderdag 16 februari om 20.00 uur
Locatie:   De Morgenster
Tijd:   20.00-21.45 uur

 

Informatie en aanmelden bij:
Gerard Rhebergen


 

Wat gebeurt er aan tafel?

Avondmaalcatechese voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar

Wij willen in de Veertigdagentijd op twee middagen bij elkaar komen om het over de verhalen te hebben die bij de laatste Maaltijd vlak voor Pasen gebeuren. We praten over het Avondmaal. Waarom vieren wij dat eigenlijk en wat heeft het met het Pesach, het joodse Pasen te maken?

We willen het ook over het andere verhaal hebben dat aan tafel gebeurt: de voetwassing.

Alles gebeurt op een speelse manier, met een beetje theater tussendoor.

De catechese gaat door als vier kinderen zich hebben aangemeld. Daarom graag van tevoren opgeven.

Meer informatie volgt.

Leiding:   Ds. Birke Rapp
Data:   Donderdag 30 maart, woensdag 5 april
(onder voorbehoud)
Locatie:   De Morgenster
Tijd:   ‘s Middags

 

Informatie en aanmelden bij:
Ds. Birke Rapp / 06-22647589


 

Wie, wat, waar en wanneer in De Morgenster

 

We waren er nog niet vanaf: corona. Er waren veel mensen in de weer om alles naar behoren en volgens de richtlijnen te laten draaien.
Er is zo veel talent in De Morgenster! Daar zijn we dankbaar voor!
Samen hielden we de moed erin.
We starten dit jaar dan ook in het vertrouwen dat we die moed weer krijgen. En dat is nodig, want er is werk aan de winkel! We beginnen goed: met een tweede predikant.
We heten Peter van Ankeren van harte welkom in ons midden.

Maar… gemeente zijn we samen. Vele handen maken licht werk. Daar gaan we u op aanspreken dit komende jaar.
De kerkenraad gaat op zoek naar een aantal nieuwe ambtsdragers.
Misschien iets voor u?

Het is de groep van Vorming & Toerusting weer gelukt een mooi programma samen te stellen.
Om u als gemeente snel vertrouwd te maken met het pastoraatswerk hebben we het een en ander nog eens vastgelegd in dee Bewaarschakel.
U kunt deze gegevens overigens ook vinden op de website van onze kerk: www.pknpapendrecht.nl/demorgenster
We komen graag met u in contact!

Wietske Kortooms en Cootje van der Zwaan.

 

Organisatie van het pastoraat

Op de volgende manieren kunt u contact maken met mensen uit de kerk:

  1. Gemeenteleden die op eigen initiatief naar elkaar omzien. 
  2. Contactpersonen die naar u omzien; zij onderhouden het contact met gemeenteleden in hun wijk en blijken heel praktisch de ogen en de oren van het pastoraat te zijn. In de enquête van afgelopen jaar heeft u aangegeven op welke manier u het contact met de kerk het prettigst vindt.
    U kunt uw wensen altijd wijzigen. Neem daarvoor contact op met de clustercoördinator van uw wijk of meldt het uw contactpersoon. Zie bovenaan de pagina ‘Uit de wijken’ van De Morgenster.
  3. Pastorale ouderlingen. Deze ambtsdragers kunnen zich specifiek inleven in uw situatie; bij verlies, maar ook bij vreugdevolle gebeurtenissen. Als u dat wilt, kunt u contact met hen opnemen via de clustercoördinator of via de contactpersoon.
  4. Pastoraat door de predikant. Vanuit hun deskundigheid verleent de predikant pastoraat in crisissituaties, op kruispunten in het leven en bij signalen vanuit het veld.
    De predikant is altijd beschikbaar als men haar/hem nodig heeft.

    Voor alle duidelijkheid hieronder de gegevens:
    - ds. Birke Rapp, 078-6457748 / 06-22647589 of b.rapp@pknpapendrecht.nl
    - ds. Peter van Ankeren, 078-7850504 / 06-51484768 of p.van.ankeren@pknpapendrecht.nl

 

Cluster 1: Molenvliet en Wilgendonk
Coördinator: Marion Westerduin-Streefkerk, 6412883 of cluster1_MK@pknpapendrecht.nl
Diaken: Els Huisman-Belder, 06-18269325 of cluster1_MK@pknpapendrecht.nl

Cluster 2: Middenpolder, De Kooy, Kraaihoek, Het Eiland, Molenpolder, Oostpolder en buiten Papendrecht
Coördinator: echtpaar André en Alinde Verhagen, 078-6428210 of cluster2_MK@pknpapendrecht.nl
Diaken: Lies Terwen, 06-52789361 of cluster2_MK@pknpapendrecht.nl

Cluster 3:  Westpolder
Coördinator: echtpaar Johan en Irene van der Velden-de Korte, 078-6427328 of cluster3_MK@pknpapendrecht.nl
Diaken: Hans van Eersel, 06-20354551of cluster3_MK@pknpapendrecht.nl

 

Pastorale ouderlingen
Echtpaar Aren en Arianne Klink, 6153451 of arenklink@gmail.com / arianneklink@gmail.com
Wil de Boer, 06-14066064 of w.boer99@upcmail.nl
Wilma van Ek-de Gruijter, 6152290 of gertenwilma@gmail.com
Echtpaar Leo en Sonja van der Kraan-van Boven, 6156458 of lvdkraan06@gmail.com
Mieke den Boer-de Haan, 6152584 of mjdenboerdehaan@gmail.com
Cootje van der Zwaan, 078-6154779 of co113tje@gmail.com

Pastorale ouderlingen, specifiek voor jongeren
Echtpaar Rinus en Lotte Paauwe-van Niekerk, 06-52144765 of lotte_ozzie@hotmail.com en rinuspaauwe@hotmail.com
Jolijn van Eersel, 06-45279005 of jolijnvaneersel@live.nl en
Richard van den Toren, 06-23464035 of richardvdtoren@hotmail.com 

Ouderling jonge gezinnen
Jolanda Fortuin, 06-12264094 of home@dezaakfortuin.nl

Scriba van de pastoraatgroep
Cootje van der Zwaan, 078-6154779 of scribapastoraat_mk@pknpapendrecht.nl
Wietske Kortooms-Metz, 06-20108312 of scribapastoraat_mk@pknpapendrecht.nl


 

De diaconie

Ontmoeten en delen zijn de kernbegrippen van onze gemeente.
De diaconie is hiervan de praktische uitvoerder, samen met de ZWO-commissie en u als gemeentelid.
Samen met de contactpersonen bent u daarin belangrijk. U fungeert als het ware als de ogen en oren van de diaconie.
Zorgen voor elkaar begint immers bij de aandacht en zorg voor uw naaste.

Voor de diaconie staat de zorg voor elkaar en de samenleving centraal. Helpen waar geen andere helper is.
Soms treedt de diaconie zelf op, bijvoorbeeld als er zorgen zijn op het financiële vlak of als iemand hulp nodig heeft bij het invullen van allerlei ingewikkelde formulieren.

Vaak ook treedt een van de diakenen op als tussenpersoon, bijvoorbeeld als iemand regelmatig naar het ziekenhuis moet en er geen vervoer of begeleiding beschikbaar is. Via onze contactpersoon ‘helpende handjes’ kunnen wij dan voor vervoer of begeleiding zorgen.

Mocht u mensen kennen van wie u het idee heeft dat zij, via de diaconie, hulp zouden kunnen gebruiken, aarzelt u dan niet en neem contact op met uw clusterdiaken. 

Anne den Haan, voorzitter diaconie van De Morgenster,
06-20540006 of voorzitterdiaconie_mk@pknpapendrecht.nl

 

Koffiedrinken en stilteplek

Sinds enige tijd is het op de woensdagmorgen weer mogelijk om koffie te drinken in de grote zaal van De Morgenster.
Van 10.00 uur tot 11.30 uur kunnen gemeenteleden uit beide gemeenten elkaar - onder het genot van koffie of thee - ontmoeten.
De gesprekken gaan niet alleen over alledaagse onderwerpen, maar ook over meer persoonlijke of geloofszaken.
Zeker in deze tijd van de nasleep van corona zijn zorgen om het behoud van de aarde én de oorlog in Oekraïne onderwerpen van gesprek.

Tegelijkertijd kan er ook behoefte zijn aan stilte om na te denken over die onderwerpen en de nabijheid van God te zoeken.
Daarom is die mogelijkheid er nu ook. Tijdens de koffieochtend op woensdag kunt u in de kerkzaal stilte zoeken, een kaarsje aansteken, de Bijbel lezen of gebedsintenties opschrijven.

Ook de inwoners van Papendrecht en in het bijzonder de buurtgenoten van De Morgenster zijn van harte welkom.

Als u tijdens de woensdagmorgen een handje wilt helpen bij de koffietafel of bezoekers de weg wilt wijzen naar de kerkzaal, dan graag even contact met ons opnemen.

Leiding:   Cootje van der Zwaan en Louis Lodder
Data:   Iedere woensdag (zie agenda pknpapendrecht.nl)
Locatie:   De Morgenster
Tijd:   10.00

 

Informatie:
Cootje van der Zwaan, 06-38582032
Louis Lodder, 06-12974008


 

Groepswerk Bethlehemkerk

 

Belijdeniscatechese – Bethlehemkerk

Ook dit seizoen is er de mogelijkheid belijdeniscatechese te volgen. Denk je erover na om belijdenis te doen? Wees welkom!

Maar misschien ben je er nog niet zo zeker van en wil je toch wel eens wat meer weten en doorpraten over geloofs- en levensvragen. Of wat meer kennis over geloof, de kerk, God opdoen.
Ook dan van harte welkom! We zien dan wel waar het toe leidt.

Ik schrijf nu ‘je’, maar het kan natuurlijk net zo goed ‘u’ zijn – de catechese is niet aan leeftijd gebonden.

Belangstelling? Vragen? Laat het weten!
Aanmelden is fijn, maar als je eerst gewoon een keer wilt komen kijken, is het ook goed.

Leiding:   Ds. Bert Ridder
Data:   Eerste keer op maandag 24 oktober en verder in overleg
Locatie:   Bethlehemkerk
Tijd:   20.00-21.30 uur

 

Informatie en aanmelden bij:
ds. Bert Ridder, of 06-50815958r


 

Gemeente Groei Groepen

In het onderwijs van Jezus ontdekken we drie cirkels van mensen om Hem heen. Jezus sprak tot grote groepen, bijvoorbeeld ‘De spijziging van de 5000’.
Hij sprak ook met individuen, bijvoorbeeld de Samaritaanse vrouw.
Daarnaast had Jezus een kleine groep mensen om zich heen verzameld, de discipelen, met wie Hij de dingen van de Vader besprak.

Ook in ons geestelijk leven kunnen we deze drie cirkels terugvinden.
Op zondag ontmoeten we elkaar als de ‘grote gemeente’ die bijeenkomt om de lofzang te zingen en het Woord te horen.
We kennen ook het persoonlijk gebed en bijbellezen.

Maar ook voor ons is die ‘tussenschakel’ tussen het persoonlijke en het massale van belang: de kleine groep.
Of, om het wat ruimer te zeggen: een kleine groep, bestaande uit minimaal zeven en maximaal vijftien personen, die regelmatig samenkomt om met elkaar Gods Woord te lezen en het persoonlijke geloof en alledaagse dingen te delen.
Dat is de Gemeente Groei Groep. In onze Bethlehemkerk zijn er twaalf groepen die regelmatig bij elkaar komen in de huiskamer.

Contactpersonen:
Kees Boer, of 06-81613532
Ineke Vonk, of 06-39226856


 

Soos ‘De Ontmoeting’

In het komende seizoen zal soos ‘De Ontmoeting’ – indien mogelijk - gehouden worden op de derde zondag van de maand, na de kerkdienst.
Omdat wij De Palm nog niet kunnen gebruiken, dient u voor de data de Weekbrief in de gaten te houden. Iedereen is welkom.

Na de dienst staat er een kopje koffie klaar met wat lekkers.
Samen kunnen we in gesprek gaan of een korte presentatie of meditatie houden. De soos wordt afgesloten met een broodmaaltijd.

Heeft u belangstelling om de soos te bezoeken? Sluit dan gewoon aan. Iedereen is welkom, jong en ouder.

Data:   18 september, 23 oktober, 27 november,
15 januari, 19 februari, 21 mei en 25 juni
Locatie:   Bethlehemkerk
Tijd:   Na de kerkdienst

 

Nadere informatie:
Henk en Eugenie Benjamins, 078-6155012
Teuna en Adriaan van Wijk, 078-6413850
Arend Ruigendijk, 06-57269483


 

Koffie met een oortje

De deuren van de Bethlehemkerk staan vaak op woensdagmorgen open voor een lekker kopje koffie of thee.
Iedereen is welkom. Het is een mooie gelegenheid om contacten te leggen of gewoon voor een gezellig praatje.

Leiding:   Jeanne Pietersma
Data:   De eerste en derde woensdag in september t/m mei
Elke woensdag in juni t/m augustus
In december geen bijeenkomsten
Locatie:   Bethlehemkerk, zaal 8
Tijd:   10.00-12.00 uur