Kerkdienst

zondag 15 augustus 2021
Aanvang: 10:00 uur
Dienst: Kerkdienst
Voorganger: Ds. Piet van Die
Locatie: De Morgenster

Collectebestemming: Kerk, Algemeen kerkelijk arbeid,


Downloaden audioDownloaden video

Eerste keren in de Bijbel (3): De eerste huilbui

De derde in een serie diensten over eerste keren in de Bijbel. Dit keer horen we dat Hagar, de slavin van Sara, door Abraham (die dat met grote tegenzin doet) wordt weggestuurd. Ze trekt de woestijn in. Ze is aan haar lot overgelaten en ten einde raad. Dan breekt ze. ‘En terwijl ze daar zo zat, huilde ze bittere tranen.’ De eerste huilbui in de Bijbel. En dat is dan ook het thema: Eerste keren in de Bijbel (3): De eerste huilbui.

Piet van Die.

De collecte is vandaag bestemd voor Kerk en Algemeen kerkelijke arbeid.
De opbrengst wordt tussen deze bestemmingen verdeeld.
U kunt uw bijdrage overmaken naar Gereformeerde Kerk Papendrecht, NL18 INGB 0000 6546 40 o.v.v. collecte 15 augustus 2021.
Dit kan via deze link of door de QR code te scannen:


LITURGIE

Voorganger:ds. Piet van Die
Organist:Arie de Bruijn
M.m.v.:Christel de Bruijn en Dorothea van de Minkelis

 

VOORBEREIDING

Welkomstwoord

Stilte voor persoonlijke voorbereiding

Lied van verstilling: Lied 568a (gemeente: 2de keer)
 
Vertaling: Waar vriendschap en liefde is, daar is God.

Bemoediging
v.: Onze hulp en onze verwachting
g.: is van God, onze Heer.
v.: Hij die alles maakte,
g.: laat niet los wat Hij begon.

Groet
Vertrouwen en geloof, troost en bemoediging,
wensen wij elkaar toe
in de liefde van God die ons draagt,
de Zoon die ons inspireert
en de Heilige Geest die ons kracht geeft.
Amen.

Aanvangslied: Psalm 42: 1,2 en 3 (laatste vers door gemeente)

Gebed om ontferming
… zo bidden en zingen wij: (lied 301a)

v.: … door Jezus Christus onze Heer.
g.: Amen.

Loflied: Lied 870: 1 en 8 (laatste vers door gemeente)

ROND HET WOORD

Inleiding op lezing en preek

Gebed van de zondag

Lezing: Genesis 21,1-21

1De HEER zag om naar Sara zoals hij had beloofd, hij gaf haar wat hij had toegezegd: 2Sara werd zwanger en baarde Abraham op zijn oude dag een zoon, op de vastgestelde tijd, die God hem had genoemd. 3Abraham noemde de zoon die hij gekregen had en die Sara hem gebaard had, Isaak, 4en hij besneed Isaak toen deze acht dagen oud was, zoals God hem had opgedragen. 5Abraham was honderd jaar toen zijn zoon Isaak werd geboren. 6‘God maakt dat ik kan lachen,’ zei Sara, ‘en iedereen die dit hoort zal met mij mee lachen. 7Wie had Abraham durven voorspellen dat ik ooit een kind de borst zou geven? En toch heb ik hem op zijn oude dag nog een zoon gebaard!’
8Het kind groeide voorspoedig op, en toen de dag gekomen was dat het van de borst werd genomen, gaf Abraham een groot feest. 9Sara zag dat de zoon die Abraham bij Hagar, haar Egyptische slavin, had gekregen, spottend lachte. 10Daarom zei ze tegen Abraham: ‘Jaag die slavin en haar zoon weg, want ik wil niet dat mijn zoon Isaak later de erfenis moet delen met de zoon van die slavin.’ 11Dit voorstel beviel Abraham allerminst; het ging immers om zijn eigen zoon. 12 Maar God zei tegen hem: ‘Je hoeft je niet bezwaard te voelen vanwege de jongen of je slavin. Alles wat Sara je vraagt moet je doen, want alleen de nakomelingen van Isaak zullen gelden als jouw nageslacht. 13Maar ook uit de zoon van je slavin zal ik een volk doen voortkomen, omdat ook hij een kind van je is.’
14De volgende morgen vroeg nam Abraham brood en een zak water, legde dat op Hagars schouder, gaf haar ook het kind mee en stuurde haar weg. Ze trok de woestijn van Berseba in en doolde daar rond. 15Toen het water uit de zak op was, liet ze haar kind onder een struik achter. 16Zelf ging ze een eindje verderop zitten, op een boogschot afstand, omdat ze niet kon aanzien hoe haar kind stierf. En terwijl ze daar zo zat, huilde ze bittere tranen. 17Maar God hoorde de jongen kermen, en een engel van God riep Hagar vanuit de hemel toe: ‘Wat is er, Hagar? Wees niet bezorgd: God heeft je jongen, die daar ligt te kermen, gehoord. 18Sta op, help de jongen overeind en ondersteun hem. Ik zal een groot volk uit hem doen voortkomen.’ 19Toen opende God haar de ogen en zag ze een waterput. Ze liep ernaartoe, vulde de waterzak en gaf de jongen te drinken.
20God beschermde de jongen, zodat hij voorspoedig opgroeide. Hij leefde als boogschutter in de woestijn. 21Hij ging in de woestijn van Paran wonen, en zijn moeder koos een Egyptische vrouw voor hem uit.

Zingen: Lied 804

Uitleg en verkondiging

Meditatieve muziek

Zingen: Lied 845 (laatste vers door gemeente)

GEBEDEN EN GAVEN

Pastorale mededelingen

Over de collecte

Gebeden
v.:    ….zo bidden en zingen wij: (lied 368f)

Stil gebed – Onze Vader

Slotlied: Lied 801:1,2 en 3 (laatste vers door gemeente)

Zegen (met gesproken Amen)

Bij de uitgang worden uw gaven gevraagd voor de kerk en Algemeen Kerkelijke Arbeid

Orgelspel


Voor het online koffiemoment kunt u, direct na de dienst, deelnemen via deze verwijzing.