Kerkdienst

zondag 27 februari 2022
Aanvang: 10:00 uur
Dienst: Kerkdienst
Voorganger: Ds. Gerard van Driesten uit Streefkerk
Locatie: De Morgenster

Collectebestemming: Kerk, Solidariteitskas,


Downloaden audioDownloaden video

Wees barmhartig zoals jullie Vader barmhartig is.

De teksten uit het leesrooster zijn: Jeremia 7:1-15 en Lukas 6:39-49.
Deze zondag is de laatste zondag voordat de Veertigdagentijd begint.
In beide schriftgedeelten wordt ons een spiegel voorgehouden. De profeet houdt zijn tijdgenoten voor dat ze niet èn de Here èn andere goden kunnen dienen. In Lukas horen we over de balk en de splinter, goede en slechte bomen en vruchten, en over het goede horen, maar dat dan ook doen.
In Lukas volgt dit onderwijs van Jezus direct op de roeping van de discipelen. Zij krijgen mee hoe het eraan zal toegaan in Gods nieuwe wereld. Daarin kan het zomaar zijn dat dingen die mensen belangrijk vinden niet meer zo belangrijk zijn en juist wat ons onbelangrijk schijnt van groot belang wordt geacht. De volgelingen worden uitgenodigd om tegenover ‘voor wat hoort wat’ te geven zonder iets terug te verwachten, om voorzichtig te zijn met je oordeel over een ander en om niet uit te zijn op eer en status, maar menselijke waardigheid te zoeken. Jezus vat de basis van deze nieuwe wereldorde samen in vers 36: Wees barmhartig zoals jullie Vader barmhartig is.  

Ds. Gerard van Driesten.

De collecte is vandaag bestemd voor Kerk en Solidariteitskas.
De opbrengst wordt tussen deze bestemmingen verdeeld.
U kunt uw bijdrage overmaken naar Gereformeerde Kerk Papendrecht, NL18 INGB 0000 6546 40 o.v.v. collecte 27 februari 2022.
Dit kan via deze link of door de QR code te scannen:


 

LITURGIE 
  
Voorganger:Ds. Gerard van Driesten
Organist:Arie de Bruijn
M.m.v.:Ilse Joan van Engelen en John Peter Kuntz
Lector:Jan Hendrik de Boer

 

VOORBEREIDING

Welkomstwoord door ouderling van dienst

Stilte voor persoonlijke voorbereiding

Lied van verstilling: Lied 117d (1e keer zangers; 2e keer allen)

Bemoediging en groet
v.:   Ons begin is in de naam van de levende God
g.:   die liefde is en grond van ons bestaan
v.:   die genadig is en ruimte geeft
g.:   die ons verlicht en draagt.

v.:   Vrede zij u.
a.:   De wereld zij vrede. Amen

Aanvangslied:  Psalm 146: 1 allen, 4 zangers, 5 allen

Gebed om ontferming
… zo bidden en zingen wij: (lied 301k) (I zangers; II allen)
 
v.: … door Jezus Christus onze Heer.
g.: Amen.

Loflied: 870: 1 en 2 zangers, 3, 4 en 8 allen  
Heilige God geprezen zij….

ROND HET WOORD

Gesprek met de kinderen

Inleiding op lezing en preek

Gebed van de zondag door lector

Bijbellezing door lector: Jeremia 7: 1-15

1De HEER richtte zich tot Jeremia: 2‘Ga in de tempelpoort staan en verkondig deze boodschap: Luister naar de woorden van de HEER, Judeeërs; luister, jullie die door deze poorten naar binnen gaan om de HEER te vereren. 3Dit zegt de HEER van de hemelse machten, de God van Israël: Beter je leven, dan mogen jullie in dit land blijven wonen. 4Vertrouw niet op die bedrieglijke leus: “Dit is de tempel van de HEER! De tempel van de HEER! De tempel van de HEER!”
5Als jullie je leven werkelijk beteren, als jullie elkaar rechtvaardig behandelen, 6vreemdelingen, wezen en weduwen niet onderdrukken, in dit land geen onschuldig bloed vergieten en niet achter andere goden aan lopen, jullie onheil tegemoet, 7dan mogen jullie hier blijven wonen, in dit land dat ik jullie voorouders gegeven heb. Zo is het altijd geweest, zo zal het dan altijd zijn. 8Maar jullie vertrouwen op die bedrieglijke leus, en dat zal je niet baten. 9Jullie stelen, moorden, plegen overspel en meineed, branden wierook voor Baäl en lopen achter andere goden aan, die jullie eerst niet kenden. 10En toch durven jullie, terwijl jullie al die gruweldaden plegen, voor mij te verschijnen in deze tempel, het huis waaraan mijn naam verbonden is, met de gedachte: Ons kan niets gebeuren! 11Denken jullie soms dat het huis dat mijn naam draagt een rovershol is? Ik zie wel degelijk wat jullie doen – spreekt de HEER. 12Ga maar eens naar het heiligdom in Silo, waar ik mijn naam vroeger liet wonen, en zie wat ik er vanwege de wandaden van mijn volk Israël mee heb gedaan. Nu dan – spreekt de HEER-, omdat jullie al die gruweldaden plegen en ik telkens weer tot jullie gesproken heb, maar jullie niet hebben geluisterd, omdat ik geroepen heb, maar jullie niet hebben geantwoord, 14zal ik met deze tempel, waaraan mijn naam verbonden is en waarin jullie je vertrouwen stellen, en met heel het land dat ik jullie voorouders gegeven heb, hetzelfde doen als met Silo. 15Ik zal jullie verstoten, zoals Ik jullie broedervolk, het nageslacht van Efraïm, verstoten heb.

Zingen: 760:  1 zangers, 2 en 3 allen: Gij zijt de zin..

Bijbellezing: Lukas 6: 39-49

39Hij sprak ook in gelijkenissen tegen hen: ‘Kan de ene blinde de andere blinde leiden? Vallen ze dan niet beiden in een kuil? 40Een leerling staat niet boven zijn leermeester; pas als iemand zich alles heeft eigen gemaakt, zal hij de gelijke zijn van zijn leermeester. 41Waarom kijk je naar de splinter in het oog van je broeder of zuster, terwijl je de balk in je eigen oog niet opmerkt? 42Hoe kun je tegen hen zeggen: “Laat mij de splinter in je oog verwijderen,” terwijl je de balk in je eigen oog niet ziet? Huichelaar, verwijder eerst de balk uit je eigen oog, pas dan zul je scherp genoeg zien om de splinter in het oog van je broeder of zuster te verwijderen. 43Een goede boom brengt geen slechte vruchten voort, en evenmin brengt een slechte boom goede vruchten voort. 44Elke boom kun je aan zijn vruchten kennen, want van distels pluk je geen vijgen en van doornstruiken geen druiven. 45Een goed mens brengt uit de goede schatkamer van zijn hart het goede voort, maar een slecht mens brengt uit zijn slechte schatkamer het kwade voort; want waar het hart vol van is daar loopt de mond van over. 46Waarom roepen jullie “Heer, Heer” tegen mij, maar doen jullie niet wat ik zeg? 47Ik zal jullie vertellen op wie degene lijkt die bij me komt, naar mijn woorden luistert en ernaar handelt: 48hij lijkt op iemand die bij het bouwen van zijn huis een diep gat groef en het fundament op rotsgrond legde. Toen er een overstroming kwam, beukte het water tegen het huis, maar het stortte niet in omdat het degelijk gebouwd was. 49Wie wel naar mijn woorden luistert maar niet doet wat ik zeg, lijkt op iemand die een huis bouwde zonder fundament, zodat het meteen instortte toen het water ertegen beukte en er alleen een bouwval overbleef.’

Zingen: 760: 4 zangers, 5 en 6 allen

Uitleg en verkondiging met als centrale Bijbeltekst: Lukas 6:36
“Wees barmhartig zoals jullie Vader barmhartig is”.

Meditatieve muziek

Zingen: Hemelhoog 686 Leid mij Heer…: 1 zangers, 2 en 3 allen.

GEBEDEN EN GAVEN

Pastorale mededelingen

Over de collecte

Gebeden
v.:    ….zo bidden en zingen wij: Allen: lied 368c

Stil gebed – Onze Vader

Slotlied: Psalm 107: 1 zangers, 2 en 19 allen

Zegen

Bij de uitgang worden uw gaven gevraagd voor de Kerk en de Solidariteitskas

Orgelspel