Kerkdienst

zondag 24 juli 2022
Aanvang: 10:00 uur
Dienst: Kerkdienst
Voorganger: Ds. Kees Streefkerk uit Dordrecht
Locatie: De Morgenster

Collectebestemming: Kerk, Diaconie,


Downloaden audioDownloaden video

Bidden.

Voor vanmorgen staat Lucas 11:1-13 op het rooster. Daarin gaat het over 'bidden'. Dat kan zomaar een hachelijk woord zijn. Wat is dat: bidden? Is het iets dat moet? Is bidden ergens goed voor? Is er iemand die erop zit te wachten? Wanneer doe je het? En wat gebeurt er als ik bid?
Intrigerende en misschien ook zinvolle vragen om eens bij stil te staan.

Ds. Kees Streefkerk.

De collecte is vandaag bestemd voor Kerk en Diaconie.
In de kerk wordt gecollecteerd. Wanneer u thuis de dienst meebeleeft kunt u uw bijdrage overmaken; de opbrengst wordt tussen beide bestemmingen verdeeld.
U kunt uw bijdrage overmaken naar Gereformeerde Kerk Papendrecht, NL18 INGB 0000 6546 40 o.v.v. collecte 24 juli 2022.
Dit kan via deze link of door de QR code te scannen:


 

LITURGIE 
  
Voorganger:ds. Kees Streefkerk
Organist:Arie de Bruijn
Lector:Jolijn van Eersel
Kindernevendienst:Groep 1 t/m 8

 

VOORBEREIDING

Welkomstwoord door ouderling

Stilte voor persoonlijke voorbereiding

Lied van inkeer: Lied 16b

Bemoediging en groet
v.: Gezegend zijt Gij die troont boven de hemel,
     Bron van de diepe oceanen,
     Gij, van alle dingen Heer!
g.: Gij adem van ons bidden
     ziel van al wat ons beweegt.
v.: In de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest.
g.: Amen

Aanvangslied: Psalm 92: 1

Gebed om ontferming
… zo bidden en zingen wij: (lied 301h)

v.: … door Jezus Christus onze Heer.
g.: Amen.

Gloria: Lied 864: 1.5

ROND HET WOORD

Gesprek met de kinderen

Kinderlied: Lied 784 (vrouwen en kinderen/allen)

de kinderen gaan naar de kindernevendienst

Gebed van de zondag

Lezing Oude Testament: Genesis 18: 20-33

20Daarom zei de HEER: ‘Er zijn ernstige beschuldigingen geuit tegen Sodom en Gomorra, hun zonden zijn ongehoord groot. 21Ik zal ernaartoe gaan om te zien of de klachten die ik over hen heb gehoord gegrond zijn en zij verwoesting over zich hebben afgeroepen. Dat wil ik weten.’
22Toen gingen de twee mannen weg, naar Sodom, terwijl Abraham bij de HEER bleef staan.
23Abraham ging dichter naar hem toe en vroeg: ‘Wilt u dan behalve de schuldigen ook de onschuldigen het leven benemen? 24Misschien dat er in die stad vijftig onschuldigen zijn. Zou u die dan ook uit het leven wegrukken en niet de hele stad vergeving schenken omwille van die vijftig onschuldige inwoners? 25Zoiets kunt u toch niet doen, hen samen met de schuldigen laten omkomen! Dan zouden schuldigen en onschuldigen over één kam worden geschoren. Dat kunt u toch niet doen! Hij die rechter is over de hele aarde moet toch rechtvaardig handelen?’ 26De HEER antwoordde: ‘Als ik in Sodom vijftig onschuldigen aantref, zal ik omwille van hen de hele stad vergeving schenken.’ 27Hierop zei Abraham: ‘Nu ik eenmaal zo vrij ben geweest de Heer aan te spreken, hoewel ik niets dan stof ben: 28Stel dat er aan die vijftig onschuldigen vijf ontbreken, zou u dan toch vanwege die vijf de hele stad verwoesten?’ ‘Nee,’ antwoordde hij, ‘ik zal haar niet verwoesten als ik er vijfenveertig aantref.’ 29Opnieuw sprak Abraham hem aan: ‘Stel dat het er maar veertig zijn.’ ‘Dan zal ik het niet doen omwille van die veertig.’ 30Toen zei hij: ‘Ik hoop dat u niet kwaad wordt, Heer, wanneer ik het waag door te gaan: stel dat het er maar dertig zijn.’ ‘Ik zal het niet doen als ik er dertig aantref.’ 31Hierop zei hij: ‘Ik ben zo vrij de Heer opnieuw aan te spreken: stel dat het er maar twintig zijn.’ ‘Dan zal ik de stad niet verwoesten omwille van die twintig.’ 32Abraham zei: ‘Ik hoop dat u niet kwaad wordt, Heer, wanneer ik het nog één keer waag iets te zeggen: stel dat het er maar tien zijn.’ ‘Dan zal ik haar niet verwoesten omwille van die tien.’
33Zodra de HEER zijn gesprek met Abraham had beëindigd, ging hij weg. En Abraham keerde terug naar de plaats waar hij woonde.

Zingen: Lied 1008

Lezing Evangelie: Lucas 11: 1-13

1Eens was Jezus aan het bidden, en toen hij zijn gebed beëindigd had, zei een van zijn leerlingen tegen hem: ‘Heer, leer ons bidden, zoals ook Johannes het zijn leerlingen geleerd heeft.’ 2Hij zei tegen hen: ‘Wanneer jullie bidden, zeg dan:
“Vader, laat uw naam geheiligd worden
en laat uw koninkrijk komen.
3Geef ons dagelijks het brood dat wij nodig hebben.
4Vergeef ons onze zonden,
want ook wijzelf vergeven iedereen die ons iets schuldig is.
En breng ons niet in beproeving.”’
5Daarna zei hij tegen hen: ‘Stel dat iemand van jullie een vriend heeft en midden in de nacht naar hem toe gaat en tegen hem zegt: “Wil je mij drie broden lenen, 6want een vriend van me is na een reis bij mij gekomen en ik heb niets om hem voor te zetten.” 7En veronderstel nu eens dat die vriend dan zegt: “Val me niet lastig! De deur is al gesloten en mijn kinderen en ik zijn al naar bed. Ik kan niet opstaan om je te geven wat je vraagt.” 8Ik zeg jullie, als hij al niet opstaat en het hem geeft omdat ze vrienden zijn, dan zal hij wel opstaan omdat zijn vriend zo onbeschaamd blijft aandringen, en hem alles geven wat hij nodig heeft.
9Daarom zeg ik jullie: vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan. 10Want wie vraagt ontvangt, en wie zoekt vindt, en voor wie klopt zal worden opengedaan. 11Welke vader onder jullie zou zijn kind, als het om een vis vraagt, in plaats van een vis een slang geven? 12Of een schorpioen, als het om een ei vraagt? 13Als jullie dus, ook al zijn jullie slecht, je kinderen al goede gaven schenken, hoeveel te meer zal de Vader in de hemel dan niet de heilige Geest geven aan wie hem erom vragen.’

Zingen: Lied 370

Uitleg en verkondiging

Meditatieve muziek

Zingen: Lied 981

GEBEDEN EN GAVEN

Pastorale mededelingen

Gebeden
v.:    ….zo bidden en zingen wij: (lied 368g)

Stil gebed – Onze Vader

Inzameling van de gaven, bestemd voor de kerk.

Slotlied: Lied 425

Zegen

Bij de uitgang worden uw gaven gevraagd voor de diaconie.

Orgelspel


Na de dienst kunt u koffiedrinken in de grote zaal.