Kerkdienst

zondag 31 juli 2022
Aanvang: 10:00 uur
Dienst: Kerkdienst
Voorganger: Leen Kroos
Locatie: De Morgenster

Collectebestemming: ZWO, Kerk,

Downloaden

Doel en bedoeling.

Vanmorgen mag ik als tweede van onze preeklezers de dienst leiden.
Prestaties worden in onze maatschappij erg belangrijk gevonden. Mensen kunnen zich enorm inspannen om aansprekende resultaten te bereiken. Ze hebben er veel voor over. Maar dan: wat nu als wat ze voor ogen hebben, is gerealiseerd?
Aan de hand van tekstgedeelten uit Prediker 2 en Lucas 12 gaat de overdenking over ‘Doel en bedoeling’.

Leen Kroos.

De collecte is vandaag bestemd voor ZWO en Kerk.
In de kerk wordt gecollecteerd. Wanneer u thuis de dienst meebeleeft kunt u uw bijdrage overmaken; de opbrengst wordt tussen beide bestemmingen verdeeld.
U kunt uw bijdrage overmaken naar Gereformeerde Kerk Papendrecht, NL18 INGB 0000 6546 40 o.v.v. collecte 31 juli 2022.
Dit kan via deze link of door de QR code te scannen:


 

LITURGIE  
   
Voorganger: Leen Kroos
Organist: Arie de Bruijn
Lector: Levi Fortuin
Er is geen kindernevendienst  

 

VOORBEREIDING

Welkomstwoord door ouderling

Stilte voor persoonlijke voorbereiding

Lied van inkeer: Lied 16b

Bemoediging en groet
v.: Gezegend zijt Gij die troont boven de hemel,
     Bron van de diepe oceanen,
     Gij, van alle dingen Heer!
g.: Gij adem van ons bidden
     ziel van al wat ons beweegt.
v.: In de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest.
g.: Amen

Aanvangslied: Lied 92: 1,2

Over de dienst

Gebed om ontferming
… zo bidden en zingen wij: (lied 301h)

v.: … door Jezus Christus onze Heer.
g.: Amen.

Glorialied: Lied 103c: 1,4,5

ROND HET WOORD

Er is geen kindernevendienst

Gebed van de zondag

Lezing: Prediker 2: 1 – 11

Ik zei tegen mezelf: Kom, laat ik proberen de genoegens van het leven te smaken en te genieten van het goede. Maar ook dat, ontdekte ik, is enkel leegte. Vrolijkheid, zei ik tegen mezelf, is niet meer dan dwaasheid. En waar leidt vreugde toe? Ik heb mezelf ondergedompeld in de vrolijkheid van de wijn, en ik greep die dwaasheid aan om te onderzoeken of ik in mijn wijsheid – want die behield altijd de overhand – kon ontdekken wat een mens het beste doen kan, dat luttel aantal levensdagen dat hij doorbrengt onder de hemel. Ook heb ik grootse dingen ondernomen: Ik heb voor mezelf paleizen gebouwd en wijngaarden geplant. Ik heb tuinen en parken aangelegd en daarin tal van vruchtbomen geplant. Ik heb waterbekkens gegraven om een bos met jonge bomen te bevloeien. Ik heb slaven en slavinnen gekocht, en ook hun kinderen werden slaven in mijn huis. Ik bezat talrijke runderen, schapen en geiten, meer dan iedereen die voor mij in Jeruzalem heeft geregeerd. Ik heb goud en zilver opgestapeld en in de rijkdom gedeeld van koningen en landen. Ik heb zangers en zangeressen aangesteld en het genot geproefd van vele, vele vrouwen. Grootse dingen heb ik ondernomen en meer bezit vergaard dan iedereen die vóór mij in Jeruzalem heeft geregeerd. En bij alles wat ik voor mezelf verworven had, behield ik ook mijn wijsheid. Alles wat mijn ogen vroegen heb ik ze gegund, elke vreugde die mijn hart verlangde heb ik het gegeven, en ik genoot naar hartenlust van al het goede dat ik had verworven. Het was het loon voor mijn gezwoeg. Maar toen nam ik alles wat ik ondernomen had nog eens in ogenschouw, alles wat mijn moeizaam gezwoeg me opgeleverd had, en ik zag in dat het allemaal maar lucht en najagen van wind was. Het had geen enkel nut onder de zon.

Zingen: Lied 717: 1,4

Lezing: Lucas 12: 13 – 21

Iemand uit de menigte zei tegen Hem: ‘Meester, zeg tegen mijn broer dat hij de erfenis met mij moet delen!’ Maar Jezus antwoordde: ‘Wie heeft Mij als rechter of bemiddelaar over jullie aangesteld?’ Hij zei tegen hen: ‘Pas op, hoed je voor iedere vorm van hebzucht. Want ook al heeft een mens nog zoveel, zijn leven bezit hij niet.’ En Hij vertelde hun de volgende gelijkenis: ‘Het landgoed van een rijke man had veel opgebracht, en daarom vroeg hij zich af: Wat moet ik doen? Ik heb geen ruimte om mijn voorraden op te slaan.
Toen zei hij bij zichzelf: Wat ik zal doen is dit: ik breek mijn schuren af en bouw grotere, waar ik al mijn graan en goederen kan opslaan, en dan zal ik tegen mezelf zeggen: Je hebt veel goederen in voorraad, genoeg voor vele jaren! Neem rust, eet, drink en vermaak je. Maar God zei tegen hem: “Dwaas, nog deze nacht zal je leven van je worden teruggevorderd. Voor wie zijn dan de schatten die je hebt opgeslagen?” Zo vergaat het iemand die schatten verzamelt voor zichzelf, maar niet rijk is bij God.’

Zingen: Lied 843: 1,2,3,4

Uitleg en verkondiging

Meditatieve muziek

Zingen: Lied 313: 1,5

GEBEDEN EN GAVEN

Pastorale mededelingen

Gebeden
v.: ….zo bidden en zingen wij: (lied 368g)

Stil gebed – Onze Vader

Inzameling van de gaven, bestemd voor ZWO

Slotlied: Lied 657: 1,4

Zegen

Bij de uitgang worden uw gaven gevraagd voor de kerk

Orgelspel


Na de dienst kunt u koffiedrinken in de grote zaal.