Kerkdienst

zondag 2 juni 2024
Aanvang: 10:00 uur
Dienst: Kerkdienst
Voorganger: Ds. Birke Rapp
Locatie: De Morgenster

Collectebestemming: JOP (landelijk jeugdwerk), Solidariteitskas,

Doen als of.

Op het alternatieve leesrooster staan op het moment verhalen uit Handelingen over het ontstaan van de eerste christelijke geloofsgemeenschap.
Handelingen schetst een ideaalbeeld van eendracht, gemeenschappelijk leven en het delen van bezit. Maar het vertelt ook over de eerste conflicten, die de nog prille gemeenschap bedreigen.
Vandaag lezen wij het bizarre verhaal van Ananias en Safira uit Handelingen 5:1-11. Het is een verhaal over schone schijn, leugens en het schenden van vertrouwen. Met catastrofale gevolgen voor het echtpaar, die vraagtekens oproepen waar we niet omheen kunnen.
Het verhaal houdt ons een spiegel voor die ons laat zien hoe we een goede samenleving kunnen zijn en blijven.

Birke Rapp.

 


De collecte is vandaag bestemd voor JOP en Solidariteitskas.
In de kerk wordt gecollecteerd. Wanneer u thuis de dienst meebeleeft kunt u uw bijdrage overmaken naar Gereformeerde Kerk Papendrecht, NL18 INGB 0000 6546 40 o.v.v. collecte 2 juni 2024.
Dit kan via deze link of door de QR code te scannen:

De opbrengst wordt tussen beide bestemmingen verdeeld.


 

LITURGIE 
  
Voorganger:ds. Birke Rapp
Organist:Richard Bos
M.m.v.:Michiel Kooijman (drums), Willem Vlot (piano),
 Lesly Stuurman, Annemieke Muller en Sylvia Tack (zang)
Lector:Wilma Kuntz
Kindernevendienst:Groep 1 t/m 8

 

VOORBEREIDING

Welkomstwoord

Stilte voor persoonlijke voorbereiding

Lied van inkeer: Lied 681

Bemoediging en groet
v.: Gezegend zijt Gij die troont boven de hemel,
     Bron van de diepe oceanen,
     Gij, van alle dingen Heer!
g.: Gij adem van ons bidden
     ziel van al wat ons beweegt.
v.: In de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest.
g.: Amen

Aanvangslied: Lied 216: 1, 2 en 3

Over de dienst

Gezongen en gesproken Kyriegebed (muziekgroep)
Als onze dagen donker zijn; U bent dichtbij.
U weet hoe ver het licht kan zijn.
Heer, blijf heel dichtbij. Kyrie, kyrie, kyrie eleison.

Als onze dagen donker zijn; U bent dichtbij.
U weet hoe ver het licht kan zijn.
Heer, blijf heel dichtbij. Kyrie, kyrie, kyrie eleison.

Als wij vermoeid en zoekend zijn; U bent dichtbij.
U weet hoe zwaar de weg kan zijn.
Heer, blijf heel dichtbij. Kyrie, kyrie, kyrie eleison.

Als wij verdwalen in de tijd; U bent dichtbij.
U bent er tot in eeuwigheid.
Heer, blijf heel dichtbij.

Kyrie, kyrie, kyrie eleison. (3x)

Glorialied: Lied 103e (1x muziekgroep, 3x gemeente)

ROND HET WOORD

Gesprek met de kinderen

Zingen: Wij gaan voor even uit elkaar
Wij gaan voor even uit elkaar
en delen nu het licht.
Dat licht vertelt ons iets van God.
Op Hem zijn wij gericht.

Straks zoeken wij elkaar weer op
en elk heeft zijn verhaal.
Het licht verbindt ons met elkaar,
het is voor allemaal.

de kinderen gaan naar de kindernevendienst

Gebed van de zondag

Lezing: Genesis 3:1-13
1Van alle in het wild levende dieren die God, de HEER, gemaakt had, was de slang het sluwst. Dit dier vroeg aan de vrouw: ‘Is het waar dat God gezegd heeft dat jullie van geen enkele boom in de tuin mogen eten?’ 2‘We mogen de vruchten van alle bomen eten,’ antwoordde de vrouw, 3‘behalve die van de boom in het midden van de tuin. God heeft ons verboden van de vruchten van die boom te eten of ze zelfs maar aan te raken; doen we dat toch, dan zullen we sterven.’ 4‘Jullie zullen helemaal niet sterven,’ zei de slang. 5‘Integendeel, God weet dat jullie de ogen zullen opengaan zodra je daarvan eet, dat jullie dan als goden zullen zijn en kennis zullen hebben van goed en kwaad.’ 6De vrouw keek naar de boom. Zijn vruchten zagen er heerlijk uit, ze waren een lust voor het oog, en ze vond het aanlokkelijk dat de boom haar wijsheid zou schenken. Ze plukte een paar vruchten en at ervan. Ze gaf ook wat aan haar man, die bij haar was, en ook hij at ervan. 7Toen gingen hun beiden de ogen open en merkten ze dat ze naakt waren. Daarom regen ze vijgenbladeren aan elkaar en maakten er lendenschorten van.
8Toen de mens en zijn vrouw God, de HEER, in de koelte van de avondwind door de tuin hoorden wandelen, verborgen zij zich voor hem tussen de bomen. 9Maar God, de HEER, riep de mens: ‘Waar ben je?’ 10Hij antwoordde: ‘Ik hoorde u in de tuin en werd bang omdat ik naakt ben; daarom verborg ik me.’ 11‘Wie heeft je verteld dat je naakt bent? Heb je soms gegeten van de boom waarvan ik je verboden had te eten?’ 12De mens antwoordde: ‘De vrouw die u hebt gemaakt om mij terzijde te staan, heeft mij vruchten van de boom gegeven en toen heb ik ervan gegeten.’ 13‘Waarom heb je dat gedaan?’ vroeg God, de HEER, aan de vrouw. En zij antwoordde: ‘De slang heeft me misleid en toen heb ik ervan gegeten.’

Zingen: Psalm 139: 1 en 14

Lezing: Handelingen 4:32 – 5:11
32De groep mensen die het geloof had aanvaard, leefde eendrachtig samen. Geen van hen beschouwde zijn bezittingen als zijn persoonlijk eigendom, want ze hadden alles gemeenschappelijk. 33De apostelen bleven met grote kracht getuigen van de opstanding van de Heer Jezus, en God begunstigde allen rijkelijk. 34Niemand onder hen leed enig gebrek: wie een stuk grond of een huis bezat, verkocht het, bracht de opbrengst naar de apostelen 35en legde die aan hun voeten neer, waarna het geld naar behoefte onder de gelovigen werd verdeeld.
36Een van hen was Josef, een Leviet uit Cyprus, die van de apostelen de bijnaam Barnabas had gekregen, wat in onze taal ‘zoon van de vertroosting’ betekent. 37Hij bezat een akker, die hij verkocht, waarna hij het geld naar de apostelen bracht.
5:1Een zekere Ananias verkocht samen met zijn vrouw Saffira eveneens een stuk grond, 2maar hield een deel van de opbrengst achter – ook zijn vrouw wist daarvan – en bracht de rest van het geld naar de apostelen. 3Maar Petrus zei: ‘Ananias, waarom heb je je door Satan laten misleiden en heb je de heilige Geest bedrogen door een deel van de opbrengst van het stuk grond achter te houden? 4Je had het immers niet hoeven te verkopen, en nu je het wel verkocht hebt, had je met de opbrengst toch kunnen doen wat je wilde? Wat heeft je bezield om je zo te gedragen? Niet de mensen heb je bedrogen, maar God zelf.’ 5Bij het horen van deze woorden viel Ananias neer en stierf, en iedereen wie dit ter ore kwam schrok hevig. 6Enkele jongemannen wikkelden hem in een lijkwade, droegen hem naar buiten en begroeven hem.
7Ongeveer drie uur later kwam zijn vrouw binnen, die niet wist wat er gebeurd was. 8Petrus vroeg haar: ‘Zeg me, heb je het stuk grond voor dit bedrag verkocht?’ Ze antwoordde: ‘Ja, voor dit bedrag.’ 9Daarop zei Petrus: ‘Hoe heb je durven besluiten om de Geest van de Heer te trotseren? Kijk, degenen die je man begraven hebben staan voor de deur, en ze zullen ook jou naar je graf dragen.’ 10Onmiddellijk viel ze voor zijn voeten neer en stierf. Toen de jongemannen binnenkwamen, troffen ze haar dood aan. Ze droegen haar naar buiten en begroeven haar bij haar man. 11De hele gemeente en allen die hiervan hoorden, werden door grote schrik bevangen.

Zingen: Lied 51b (1e keer muziekgroep, 2e keer gemeente)

Uitleg en verkondiging

Meditatieve muziek: Leer mij geven (Sela)
(laatste refrein met gemeente)
Laat mij een vredestichter zijn
waar de onrust heerst.
Laat mij een liefdebrenger zijn
waar de haat regeert. (2x)

Refrein:
Leer mij vergeven, leer mij troosten;
vol van uw Geest, uw koninkrijk.
Leer mij verliezen, leer mij geven;
geven uit liefde, dat maakt rijk.

Laat mij een waarheidspreker zijn
waar de leugen is.
Laat mij een samenbinder zijn
waar verdeeldheid is.
Refrein 2x

GEBEDEN EN GAVEN

Pastorale mededelingen

Gebeden
v.: ….zo bidden en zingen wij: (Lied 333)

Stil gebed – Onze Vader

Inzameling van de gaven, bestemd voor JOP (landelijk)

Slotlied: Lied 418:1.2 en 3

Zegen

Bij de uitgang worden uw gaven gevraagd voor de solidariteitskas

Orgelspel
 


Na de dienst kunt u koffiedrinken in de grote zaal.