De Bethlehemkerk

Vrijdag 26 oktober; Sede Boger - Ein Avdat - Mizpe Ramon - Mashabim Sade

Vandaag een tocht door de Negavwoestijn. Onder is er een bezoek aan de Sede Boqer. deze kibboets ligt in de heuvels van de Negev en werd in 1952 gesticht met veeteelt als belangrijkste activiteit. De oud-ministerpresident, David Ben Gurion, vetigde zich er en wilde de joden naar de Negev trekken, waar de De rozen weer bloeien Bezoek aan de graven van David en Paule Ben Gurion. Dan verder naar Ein Avdat, een van de natuurwonderen van de Negav.
Deze rivier De Zin heeft door ravijnen en wadi's sligenrende lop van ca. 120 km. De Zin heeft in de loop van miljoenen jaren een canyon uitgeslepen, waarin bij Ein Avdat, tussen de steile rotsenen een aantal bronnen, een poel met ijskoud water heeft gevormd. 

In de rotsen zij de grotten en holen waar in de Byzantijnse tijd monikken hebben gewoond. Het kratergebied van Mizpa Ramon is indrukwekkend. De kraters zijn door erosie ontstaan, het is een gebied waar veel lagen van de aardkorst te zien zijn. Overnachting is weer in de Kibboets Mashabim Sade.

Belevenissen van de Israëlreis van de BK/MK-pelgrims

Vrijdag 26 oktober 2012 werden we om 07.00 uur gewekt (klopje op de deur, vergezeld met een opgewekt 'good morning') door een medewerker van de kibboets Mashabim Sade. Na een koosjer ontbijt (geen vleeswaren, omdat er melkproducten werden gegeten, maar wel rauwe haring bij de witte boterham...) zijn we met de bus richting de Negevwoestijn vertrokken. De woestijn beslaat 65% van het gehele land Israël. In de woestijn woont 15% van de gehele bevolking.
Op weg naar de Kibboets Sede Boger. Halverwege gingen we uit de bus, om in de buitenlucht bijgepraat te worden door kibboetsnik Afghad. Een man die zeer boeiend kon vertellen over de woestijn en het ontstaan van de kibboets (de groep luisterde met grote interesse en Jan M. merkte op dat deze man nog meer en sneller kon vertellen dan dat hijzelf kon preken en dat wil wat zeggen :-). Recht van de plek waar we stonden zagen we de kibboets liggen, keken we naar links, dan was een kleine ruïne uit de Romeinse tijd te zien. 
Aldus gingen we voorbereidt naar de kibboets. Afghad vertelde over de ideologie van de kibboets en de komst van David en Paule Ben Gurion. David Ben Gurion is met zijn vrouw na zijn minister(president)schap op de kibboets komen wonen. Alle leden van de kibboets
(op dat moment 22 personen) werkten en leefde met elkaar. Er was (en is) geen persoonlijk bezit. Alles wordt democratisch besloten. Heden ten dage is er nog steeds weinig tot geen persoonlijk bezit, maar inmiddels zijn er in de eenvoudige woningen wel een keuken, zodat er niet meer gezamenlijk gegeten wordt in de grote eetzaal. Als men lid wil worden van de woongemeenschap, moet men een verzoek indienen, hierna volgt een strenge beoordeling en wordt er gestemd of men al dan niet lid mag worden van de woongemeenschap. Na een rondleiding over de kibboets zijn we met de bus naar het graf van David en Paule Ben Gurion gereden, hier hadden we een prachtig uitzicht over de woestijn. Onze gids, Patrick, vertelde veel over het land, de inwoners en de gebruiken, een plezier om naar te luisteren!
Na weer een eindje rijden met de bus, hebben we een prachtige wandeling gemaakt door een canyon. De flora en fauna was prachtig, met niets te vergelijken eigenlijk. Een deel van de groep, o ging via een smal en steil pad omhoog naar een uitzichtpunt, een ander deel ging olv Jaap met de bus naar het uitzichtpunt. Na de lunch gingen we naar Mizpe Ramon, een krater welke door erosie is ontstaan, zeer indrukwekkend.
Opvallend deze dag was dat Rens 'altijd' als laatste van de groep liep (hoe lang gaat een batterij van een fototoestel eigen lijk mee? :-) en Gerrit graag net een stapje verder gaat (hoe ziet zo'n grot er van dichtbij uit en wat zie je daar nu diep beneden in de kloof?)
Bij terugkomst op de kibboets was het zwembad nog een uurtje open, in de wintertijd is dat in Israël nog zeer aangenaam. Een deel van de groep was zodoende actief het andere deel heeft onder het genot van een kop koffie (tja... de bar is dicht op sabbat) geanimeerd zitten praten. Na het diner hebben we de dag afgesloten met jesaja 35, lied 14, samen in de naam van Jezus, en glorieklokken 52 ( Lichtstad met uw paarlen poorten) Tussendoor een korte uitleg van Jan M.

 

De Bethlehemkerk - Van der Palmstraat 1 - Papendrecht - 0786151837