De Bethlehemkerk

Maandag 5 november.


De laatste dag. Ondanks dat om toch weer om half zeven op, zeven uur ontbijt en om half acht in de bus. ZO gezegd zo gedaan. We gaan naar Haifa. In de stad is de Baha’i Shrine duidelijk aanwezig. In het verlegde van de weg ligt een mooie strakke tuin met aan het einde de tempel. Ook op de helling van de stad ligt de grot van Elia, met het karlamietenklooster er om heen gebouwd. ‘Maar we worden een beetje kerkmurf’, aldus Aart. Het plassen was ook al niet goedkoop. Wat verder is er een uitzichtspunt over de stad en de tuin van de Baha’i Shrine.
De reis werd vervolg naar een Druzen dorp. De lieten het echter afweten. We zijn te vroeg vertelde een inwoner. Maar we mochten wel zijn huis bekijken. Maar geen foto’s maken. Aan de voorkant een brede veranda, waarop vier jonge vrouwen en een oudere vrouw bezig waren met ____________. Binnen waren een brede gang, annex kamer waarin ook een moderne pc en geluidsboxen stond, links een kamer met wat fitnestoestellen. De oudere, wat gezette vrouw maakt duidelijk dat dit voor haar was. De tweede kamer, de woonkamer (5 bij 5 meter) met in het midden een grote schaal (zeker 80 cm doorsnede), hangend aan het plafond. Maar vol met snoep !!!
Verder naar het vliegveld in Tel Aviv. Onderweg aten we in de bus met meegekregen lunchpakketten. Op het vliegveld was het ook weer spannend. Diverse controle’s. Gelukkig hield Jaap loodste Jaap ons als groep overal langs. Eerst paspoort controle. Waarop aan Hilde werd gevraagd of ze nog een foto had waar ze helemaal op stond. Niet dat de Israëliër haar zo aardig vond. Maar volgend hem leek de foto niet zo erg. Dan de koffercheck. Dat gebeurd waar je bij staat. En natuurlijk: Nelly, Jetty, Pia, Rens, Aletta en Wil waren de pineut. Er waren onduidelijke voorwerpen in de koffer gevonden. Maar ook hier bleek het reizen in een groep zijn voordelen. We kregen alleen vragen over de schoenen en of ze van ons zelf waren .
Dan inchecken, paspoort controle, boarding pass controle en waren dan eindelijk in de taxfree zone. Maar ja alles was zo duur, dat jet het beter in Nederland kon kopen. We (Nelly, Jetty, Gerrit en ik) dronken koffie en Jan M. zat bij ons aan tafel. Driemaal koffie American, een dubbele espresso en Jan M bestelde ook een espresso. Toen de koffie op tafel stond mopperde hij dat hij zo’n klein beetje kreeg ! Maar hij vond het wel lekker. Pittig smaakje.
In het vliegtuig zat ik naast Riet en bekeken we op mijn laptop de foto’s en filmpjes die er op stonden. Zo vloog de tijd voorbij. Met een beetje harde landing waren weer veilig in Nederland terug. Bij de bagage afhaal draaiden onze koffers al in het rond. En tot verrassing stonden Thea Bouwman en Corrie Middelkoop bij de uitgang met een roos voor iedereen op ons te wachten. In de bus reden we terug naar de Bethlehemkerk. Daar stonden een man of dertig op ons te wachten. De verhalen kwamen los . In de grote zaal sloten we de reis af met gebed door Jan K.
Sjalom.

De Bethlehemkerk - Van der Palmstraat 1 - Papendrecht - 0786151837