De Morgenster

Sterproject Z.W.O.

Geschreven door Martijn Tack. Gepost in ZWO Commissie.

STERPROJECT Z.W.O. “MORGENSTERKERK” en “BETHLEHEMKERK” Wajana indianen in Suriname Wij gaan de komende 2 jaar Zendings-Diaconessenhuis uit Amerongen ondersteunen.
Zij ondersteunen onder meer diverse activiteiten in Amerongen, Gastenverblijf, Bethanië-activiteiten en de stichting vrienden van Abaja ba Kristo in Rwanda.
Kijk op hun website www.ZDH.nl
 
Wij richten ons op het project van zuster Anneke Kempers in Suriname. Het betreft het dorp Kawemhakan aan de Lawarivier zo’n 400 km het binnenland in.
Zij heeft daar gewerkt van 1973 – 1980 als verpleegkundige voor de Stichting Medische Zending onder de Bovenlandse Indianen (MZS) op het dorp Kawemhaken. Er is nu een centrum gebouwd van de Medische Zending. Er wordt met het binnenland contact gehouden via zend-radio’s en telefoons. Het zit goed in elkaar. Het ontbreekt hen echter aan financiën. Wat opgebouwd is komt allemaal van giften uit diverse kanalen.
Sinds 2005 ga zuster Anneke elk jaar voor 6 weken naar het binnenland van Suriname. Er zijn nu twee nieuwe gezondheidscentra gebouwd, en bibliotheek met twee computers met educatieve software op zonne-energie en ze houden elk jaar een kinder-bijbelvakantieweek. Daarnaast zijn er veel (pastorale) gesprekken en dat doet de Indianen goed.
 
Er zijn nu 4 projecten die zij willen uitvoeren. Te weten:
• 3 zonnepanelen voor het zendingshuis op Kawemhakan.
• Buitenboordmotor 40 PK voor de kerk om evangelisatie langs de rivier te kunnen doen.
• Zondagsschool flashcards bij Bijbelverhalen van A Beka Book, uit VS, en lamineervellen A3 als bescherming voor de platen.
• Zendingshuis op Apetina aan de Tapanahonyrivier voorzien van een nieuw zinken dak en reparatie van verschillende houten palen.

Zonnepanelen voor het zendingshuis

Voor het gebruik van computers, licht etc. is het veel goedkoper om zonne-energie te gebruiken. Tot nu toe hebben we een kleine generator, die al enkele malen voor reparatie naar Paramaribo gestuurd werd. Benzine is duur. Het zou geweldig zijn als we in het zendingshuis onafgebroken stroom kunnen afnemen via zonne-energie. Vooral voor het vertaalproject van educatieve- en bijbelthemafilms hebben we overdag stroom nodig, maar daarnaast ook voor de koelkast. Voor het bewaren van voedsel en medicijnen is een koelkast niet meer weg te denken in het zendingshuis. De periodes die de trainer/coach onafgebroken aanwezig zal zijn is minstens vijf maanden afwisselend op Kawemhakan en Apetina, daarnaast zijn er onregelmatig nog bezoekers en korte termijn werkers aanwezig die dit huis zullen wonen .