De Morgenster

ZWO collecte 13 oktober: Steun een vrouw met pit in Uganda

Geschreven door Fred Krabbendam. Gepost in ZWO Commissie.

Na de jarenlange burgeroorlog en langdurige droogte keren de mensen langzamerhand weer terug naar hun dorpen in het noorden van uganda hun huizen zijn verwoest het landschap is veranderd ze proberen het leven weer op te bouwen.

NECPA, de North East Chilli Producers Association, helpt hen daarbij. Zij werken samen met boerengoepen waarvan het merendeel tot voor kort nog in vluchtelingenkampen leefde. Het geheim van de NECPA is de chilipeper. Het is een klein gewas, arbeidsintensief, maar sterk. Op de markt leveren ze een goede prijs op. NECPA leert de boeren, vooral de vrouwen, hoe ze de chilipepers kunnen telen, drogen en verkopen. Bovendien krijgen ze onderwijs over voeding en verzorging. Door al deze activiteiten worden de inkomsten van de boeren vergroot en neemt de voedselzekerheid van de bevolking toe. Ze werken inmiddels met 10.000 huishoudens. Ze verbouwen ook koffie, maïs en sojabonen.

Naast al dit werk werkt de NECPA ook aan vredesopbouw. Dit is hard nodig, omdat de mensen in Uganda zijn getraumatiseerd door hun ervaringen in de burgeroorlog. Door al deze activiteiten proberen ze een weer een leefbare samenleving op te bouwen.

De ZWO wil dit project met deze collecte graag ondersteunen. Helpt u mee? Namens de Zwo commissie Bethlehemkerk.