De Morgenster

Sterproject: Versterk de kerk in het Midden Oosten

Geschreven door Pieter de Vos. Gepost in ZWO Commissie.

Versterk kerk in midden oostenChristenen in het Midden-Oosten hebben altijd het gevoel gehad dat zij een roeping hebben. Zij willen aanwezig zijn in hun land, ze willen kunnen laten zien waarom Jezus naar de aarde gekomen is. Juist op de plek waar 2000 jaar geleden de kerk ontstond, ervaren christenen die roeping. In het Midden-Oosten zijn verschillende kerken, allemaal met hun eigen tradities. Maar in al die kerken vragen gelovigen zich vandaag de dag steeds vaker af of het echt hun roeping is om in het Midden-Oosten te blijven. Is het Gods wil dat ze leven onder onrechtvaardige regimes, dat ze hun kinderen zien sterven. Kunnen ze niet beter vertrekken? Hun overtuiging wordt steeds zwakker. Aan 2000 jaar christendom in het Midden-Oosten dreigt een einde te komen. Meer dan ooit hebben christenen in het Midden-Oosten steun nodig.

In 33 Assyrische dorpen in het noordoosten van Syrië viel IS op 20 februari 2015 binnen. Strijders vernielden de huizen en slachtten mensen af. “Oh christenen, we gaan jullie hoofden afhakken”, schreeuwden ze. Ze ontvoerden 220 Assyrische christenen, voornamelijk meisjes en jonge mannen, de rest vluchtte richting Libanon. Twee weken later ging hij met en aantal studenten van NEST naar de Assyrische Kerk in Libanon om te vragen hoe wij konden helpen. Vader Sargon, de priester, zag er totaal uitgeput uit. Sinds 2011 had zijn kleine parochie al meer dan 1.500 families opgenomen. De mensen die aankomen zijn enorm getraumatiseerd. Vader Sargon brengt zijn dagen door met het registreren van namen, het zoeken van onderdak, het verspreiden van voedsel en matrassen. Zelf komt hij ook uit een van de verwoeste dorpen. Hij maakt zich zorgen over zijn vrouw. Haar moeder, vader, broers en zussen zijn vanuit een van de dorpen ontvoerd door de jihadisten. Zijn vrouw kan ’s nachts niet meer slapen, ze eet niet meer en loopt overdag doelloos rond.

Ooit was Ferial samen met haar man de trotse eigenaar van een restaurant in Aleppo in Syrië. Nu woont ze samen met haar man en vijf kinderen in een piepklein kamertje in de Libanese havenstad Tripoli. In Ferial’s blik schuilt een groot verdriet. Drie jaar geleden lijkt haar leven in stukken gevallen te zijn. En haar eer is gekrenkt. Ze gebaart met twee armen naar de hemel om duidelijk te maken dat er bommen vielen. “van het restaurant staat geen muur meer overeind” verduidelijkt de tolk. “Daarna is ze weg gevlucht.” Haar oudste zoon van tien kan sinds het bombardement zijn plas niet meer ophouden, ook niet overdag. Haar man is depressief geworden omdat hij geen werk kan vinden. Hij slaapt veel om de tijd te doden. Drie keer per week krijgen ze een warme maaltijd voor het hele gezin. Ze heeft betere tijden gekend, en ze geneert zich voor haar optrekje. Toch verteld ze dat ze God dankbaar is dat de kerk naar haar gezin omkijkt. Als de vrijwilliger de pan van de vorige dag weer meeneemt, vraag ze of er in de kerk voor gezin gebeden kan worden.

Daarom ondersteunen wij, de ZWO-commissies van de Morgensterkerk en de Bethlehemkerk, o.a. dit project. En bevelen wij het van harte bij u aan om deze mensen te helpen, met gebed maar ook met financiële steun.