Blog

Vrijheid om een nieuw begin te maken 

Geschreven door René van Engelen. Gepost in Algemeen Nieuws.

michael en gabrielEen nieuw begin maken. In de Bijbel komen we dit thema regelmatig tegen. In die verhalen lezen we dat het niet altijd gemakkelijk is om een nieuw begin te maken. We laten immers het vertrouwde, bekende en zekere dan los. We weten niet wat daarvoor in de plaats komt, dat kennen we immers nog niet. Tijdens de uitslaapdienst van 23 april stond dit thema centraal: Spring! Spring, Engels voor lente, een nieuw begin. En spring als van het werkwoord springen: loskomen van het vertrouwde, van de vaste grond. Een nieuw begin is niet het verlaten van al het oude, het oude dat ons heeft gevormd tot wie we zijn. Het is je verder ontwikkelen, ontdekken. Dit levert je verrassende nieuwe inzichten op. Daarbij hoeft het niet altijd gelijk goed te gaan, je mag leren.

De mooie boodschap van Pasen is daarbij dat dingen die niet goed gaan, je zijn vergeven. Je hoeft geen kruis te dragen, dat is al gedaan: door Jezus. De kracht van deze boodschap vind ik vooral dat als je jezelf bezwaard voelt, jezelf zaken verwijt, vindt dat je iets fout hebt gedaan, God ons laat zien: laat je niet blokkeren! Durf verder te gaan, een nieuw begin te maken. Hoe mooi is dat!
De verhalen van gesteund worden op je pad, je nieuwe weg, vind je ook in de Bijbel volop terug. Mooi zijn de verhalen over de aartsengelen. Deze vinden we terug in de joodse traditie, bij de islam en ook in ons eigen Nieuw Testament vind je ze weer. Ze begeleiden je op je pad: Michael, Uriël, Rafaël en Gabriël. In dezelfde uitslaapdienst van 23 april hebben we een clip bekeken van Kate Bush. Zij zingt daarin over de wijze Lily. Ze geeft aan dat het voelt alsof het leven een groot gat in haar heeft geslagen en dat ze bang is. De oude, wijze Lily vertelt haar dat ze niet bang moet zijn, maar zich kan beschermen in een cirkel van vuur:

Well I said
‘Lily, Oh Lily I don't feel safe
I feel that life has blown a great big hole through me’
And she said
‘Child, you must protect yourself
I'll show you how with fire’
Gabriel before me
Raphael behind me
Michael to my right
Uriel on my left side
In the circle of fire

Bron: Kate Bush – ‘Lily’ (1993 Sony/ATV Music Publishing LLC)

Het vuur van Pinksteren komt er aan. Wees bevrijd. Vrijheid om (steeds weer) een nieuw begin te maken.
René van Engelen.