Blog

God is erbij, desnoods incognito

Geschreven door Pieter de Vos. Gepost in Algemeen Nieuws.

Zon door bomen 3"God zal een weg maken, waar er geen weg lijkt te zijn. Hij werkt op manieren die wij niet doorzien, hij zal voor mij een weg maken."
Het bekende lied ‘God wijst mij een weg (als ik zelf geen uitkomst zie)’ (Hemelhoog 418) is gebaseerd op het Engelstalige lied ‘God will make a way’. Het lied werd geschreven door de Amerikaanse gospelzanger en voorganger Don Moen. Hij schreef het lied als troost voor zijn naaste familie, toen een jong neefje omkwam bij een auto-ongeluk. Pas jaren daarna heeft hij het lied ook in zijn gemeente gebruikt en als gospelnummer uitgebracht.

Het lied is gebaseerd op de belofte in Jesaja 43. Daarin belooft God dat Hij een God is die redt en ons nooit alleen laat; zelfs niet in de droogste woestijn, het heetste vuur of de wildste rivier. Don Moen beschreef dat als: ‘Hij zal mijn gids zijn, houdt mij dicht aan zijn zijde, met liefde en kracht voor iedere nieuwe dag; Hij zal een weg maken.’ De tekst uit Jesaja 43 is behoorlijk ferm en zelfs ruw te noemen, maar in de liedtekst wordt de belofte teruggebracht tot een heel persoonlijke bemoediging. Op momenten in je leven dat je niet meer weet ‘hoe verder?’ of ‘wat nu?’ - omdat je gevoelsmatig in een woestijn bent beland of in een kolkende rivier - dan is er toch nog de strohalm van die bijzondere belofte.
Het lied ontstond uit een ervaring die alle grond onder de voeten wegslaat. Een vreselijk ongeluk waarbij er misschien wel helemaal geen goede woorden te vinden zijn! Maar in ieder leven zijn er momenten die vragen om nieuwe kracht en het inslaan van een nieuwe weg: als je huwelijk ongewenst kinderloos blijft, een depressie, een studie die stukloopt, een predikant die zich afvraagt of hij zich beroepbaar moet stellen of als je een nieuwe start maakt. Zelfs het diepste geloof maakt die momenten niet makkelijker of minder moeilijk of minder pijnlijk. Ook onze eigen onzekerheid, angst of woede helpen dan niet echt mee. Maar iedere morgen is er dan toch nieuwe kracht en is er een dragende liefde om weer door te gaan. Met liefde en nieuwe kracht maakt God een weg.
De beroemde arts en theoloog Albert Schweitzer zei ooit: ‘Toeval is God incognito’. Die weg lijkt God heel vaak ‘expres’ te kiezen: als wij te vol zijn met het leven, als ons gebed verstomt, of nog erger… als ‘de hemel van koper lijkt te zijn en er geen gebed doorheen komt’, dan zal God zijn liefde en zijn kracht doen blijken ‘incognito’.
Tycho Jansen.