Blog

Pleinair

Geschreven door Ds. Johan Duijster. Gepost in Algemeen Nieuws.

 

illustratie markt… zodat hij licht geeft voor ieder … (Matteüs 5:14-16). Pleinair! Nee, geen typefout. Het is gewoon een nieuw woord. Ontstaan op nine/eleven (9/11, zoals ze aan de overkant van de Grote Plas zeggen). Ontstaan op de dag dat de Papendrechters de opening van De Markt vierden. Een nieuw woord dus. Maar waar staat het voor? Het staat voor een paar dingen. Het staat voor ‘vol’, het staat voor ‘samen’ het staat voor ‘leven’ en het staat voor ‘open’. In het woord herkennen we natuurlijk het woord plenair. Plenair drukt voltalligheid uit.

Over een bepaald onderwerp kan in verschillende groepen vergaderd worden en vervolgens kan het onderwerp plenair afgerond worden. Met alle groepen bij elkaar. In een voltallige vergadering. Het nieuwe woord rekt dat begrip op. Verdiept en verbreedt het. Het brengt het jaarthema van de Protestantse Kerk Nederland ‘Deel je leven’ en de opening van het plein met elkaar in verband.

Je kunt je leven niet delen zonder anderen. Je kunt je leven niet delen als daar geen ruimte voor is. In de oudheid gebeurde dat op de pleinen in dorpen en steden. Op en rond pleinen was plaats voor ontmoeting om je licht op te steken over politiek, filosofie en religie. Je gedachten, je gevoelens, je ideeën, je moet ze niet onder de korenmaat zetten. Daar heeft niemand baat bij. Je mag ze tegen het licht houden. Dat vraagt een open houding, want ook anderen laten hun licht schijnen en willen hun licht opsteken. Dat hele gebeuren heet niet voor niets ‘samenleving’. Tegelijk moet je zeggen dat je in ‘je leven delen’ ook kunt tegenkomen dat je ideeën vreemd worden gevonden of zelfs niet worden gepruimd. Jezus brengt dat ook onder woorden. Opvallend daarbij is dat daar een gelukprijzing aan vooraf gaat. Gelukkig ben je wanneer ze je omwille van mij uitschelden, vervolgen en van allerlei kwaad betichten.
Samengevat mag je zeggen dat de gelukprijzingen, de zaligsprekingen, in wezen verwoorden wat je leven delen is. Je leven delen in het spoor van Jezus (!) is kwetsbaar durven zijn. Openstaan voor anderen met hun ideeën, geloof en opvattingen. Openstaan voor anderen met hun verdriet, hun honger en het onrecht dat ze te lijden hebben. Je licht laten schijnen, is openstaan voor anderen met oog, oor en hart voor die ander in zijn of haar kwetsbaarheid. Tegelijkertijd mag je daarbij oog, oor en hart hebben voor je eigen kwetsbaarheid en die delen met de ander.
Na de feestelijke opening van De Markt sprak ik nog even met de burgemeester. We noemden twee dingen waarvoor het plein kan dienen als openbare ruimte om je licht te laten schijnen: een kampioenschap van PKC, wat de samenleving positief raakt, en zoiets als 9/11, wat de samenleving negatief raakt. Feest en nood mogen we delen. En plein public! Voor het oog en oor en hart van de samenleving. Voor het oog en oor en hart van God. Pleinair!