Blog

5. Bibliodrama

Geschreven door Werkgroep Vorming & Toerusting. Gepost in Vorming & Toerusting 2018 & 2019 programma's.

Bibliodrama staat voor creatief en persoonsgericht omgaan met bijbelverhalen en is al jaren een geliefde en boeiende methode die bijdraagt aan geloofsverdieping.

Over wat bibliodrama precies is, bestaan nogal wat misverstanden. Alleen al de combinatie ‘Bijbel’ en ‘drama’ kan verwarring oproepen, maar toneel op basis van een bijbelverhaal is het beslist niet. Het is niet het naspelen van een bijbelverhaal, maar aan het werk gaan met een bijbelverhaal.

In bibliodrama wordt geprobeerd de rollen van de personages uit een verhaal in te vullen vanuit het eigen aanvoelen hoe die personages denken, voelen en handelen en ook in het samenspel met anderen. Het kan dus best zijn dat in het ‘spel’ een verhaal een beetje anders verloopt dan in de Bijbel staat. Maria’s antwoord op de aankondiging van de engel kan bijvoorbeeld met meer twijfel gepaard gaan dan het Evangelie van Lucas beschrijft. Soms wordt de verhaallijn helemaal verlaten, bijvoorbeeld wanneer een deelnemer in het kerstverhaal toch absoluut in de herberg plaats wil bieden aan de zwangere Maria.

Doen we daarmee de Bijbel geweld aan? Nee, integendeel, je ontdekt dat het juist het bijbelverhaal verdiept. Dat je zelf meer toekomt aan de grote rijkdom van Gods Woord. Een mooie zin is: de mens mag van God aan het woord/Woord komen. In bibliodrama ervaar je dat vooral.

Bibliodrama is moeilijk te beschrijven; je moet gewoon uitproberen wat het met je doet en hoe het verhaal voor jou uitpakt. Ben je nieuwsgierig? Kom gewoon op een van de vijf avonden langs.

Leiding:           Ruth van Stam, Mariëlle Stolker, Birke Rapp en Johan Duijster

Data:                woensdag 19 september

                        woensdag 14 november

                        woensdag 16 januari

                        woensdag 6 maart

                        woensdag 10 april

Plaats:             De Morgenster

Tijd:                 20.00 uur

Informatie en aanmelden bij:

Ruth van Stam, 078-6153701 of r.n.vanstam@hetnet.nl of

Mariëlle Stolker, 06-10879860 of marielle.stolker@gmail.com