De Bethlehemkerk

De geschiedenis over oud papier inzameling voor de Bethlehemkerk

Oud Papier           

Zolang de kerk bestaat hebben verschillende mensen inspanningen verricht  voor wat betreft het inzameling van papier. Niet alleen een keer in de maand bij de container voor de kerk wat waarschijnlijk het meest zichtbaar is, maar zeker zo belangrijk is de groep medewerkers die altijd onopgemerkt de gehele maand door zorgen voor een niet geringe hoeveelheid aan papier.

  • 4530 2012-09-03
  • 4531 2012-09-03
  • 4532 2012-09-03
  • 4533 2012-09-03
  • 4534 2012-09-03
  • 4535 2012-09-03
  • 4536 2012-09-03
  • 4537 2012-09-03
  • 4538 2012-11-02

Ome Cor

Het moet in de jaren 80 zijn geweest dat Ome Cor van Wijngaarden de container regelde en de hele maand veel bezig was met het verzamelen van papier met zijn combo’tje. Samen met Lia Verkijk en later met Bert v/d Linden, is er heel wat afgesjouwd voor een leuke opbrengst voor de Kerk. er werden dan in de kerk de nodige vernieuwingen aan bv. meubilair mee bekostigd.  Iets waar je als vrijwilliger trots op kon zijn.

Ben Otte is met  de inzet begonnen in 1991 als coördinator medewerker. Als medewerker omdat hij graag de handen uit de mouwen steek .(onder regie van Ome Cor) Freek en Ben gingen op vrijdagmiddag, later op zaterdagmorgen één keer in de maand op pad om minimaal twee vrachten af te leveren. Ze reden de adressen af,  meestal schuurtjes vol gezet met verzameld papier. Daarna reden ze met een aanhangwagen (enkel asser ) naar de weegbrug in Dordrecht waar het papier wordt verwerkt. Het werd al snel een sport zo veel mogelijk papier op te laden om bij de weegbrug te zien of we ons record  aan gewicht weer hadden overtroffen. Van 700 naar 980 kg is het meeste wat Ben zich kan herinneren.

Lekke band

Weer of geen weer, zo zijn er  de nodige spannende momenten meegemaakt, bv. bij sneeuwval als de kar ging glijden en dat het hele spul toch weer zonder schade te maken op de weg bleef. En het is een keer gebeurd dat we met een volgeladen kar in de stromende regen een lekke band  kregen.

Ja dan is het dubbel werk want de vracht moest in de regen worden overgeladen voordat een reparatie kon worden uitgevoerd.

Zo gingen ook op de eerste maandag van de maand gemiddeld 3 vrijwilligers op pad met een auto van de Vego eerst met een kleine kar en later met een grotere kar met schotten die we van, van Wijngaarden en later bij H.Visser tuinverzorging mochten gebruiken. De kar werd dan met de hand in de open container voor de kerk gelost.  Er werd 1 container geplaatst.

De container werd dan vrijdag geplaatst om deze op maandags vol te maken. Maar door regelmatige brandstichting in het weekeind is er voor gekozen de container pas op de maandag te plaatsen en dinsdag weer weg te halen.

Om de hoeveelheid papier in 1 container kunnen  stouwen, werd  het papier overdag rechtstreeks bij de papier verwerker Peute in Dordrecht gebracht, eerst op de weegbrug en daarna lossen in de loods.

Kiepen of met de hand lossen

Er is altijd gezocht naar manieren om het werk minder zwaar te maken, de kar van Henk visser daar kon veel papier op en hij kan nog kiepen ook, enthousiast werd hier mee gewerkt, maar dit bleek niet zo’n succes. Het heeft niet lang geduurd want het handmatig omhoog pompen duurde bijna langer dan met de hand leeg maken.

Dit werd ook te veel voor het ter beschikking gestelde materieel. Zo is er een goede tweedehands kerkauto aangeschaft. Dit is enkele jaren goed gegaan maar niet echt rendabel gebleken.

De inzameling is jaren lang door een groep vrijwilligers volgehouden die door de gezelligheid  het zware werk  met veel plezier hebben gedaan. Maar de arbeid groeide en de medewerkers werden ouder en er is na herhaalde oproepen geen verjonging voor in de plaats gekomen. Ook bij Peute gaat alles  moderner en professioneler waarbij veiligheid ook een rol speelde, we zijn niet meer welkom met particulier klein materieel.

Tweede container

Om het werkbaar te houden en de inzameling over de gehele maand te spreiden is er bij de kerk voorgelegd een container aan te schaffen. En ja hierin werd ingestemd, zo is er een geschikte plek naast de kerk gevonden en gereed gemaakt als container standplaats zodat er constant kleine hoeveelheden werden verzameld en weggezet.  Deze plek bleek niet de juiste aangezien er eventueel brandgevaar  kon ontstaan naast de kerk.

Dan maar opzoek naar een geschikte plaats niet te ver uit de buurt, en ja de grote kerk had ook  een goede locatie waar iedere week containers werden geplaatst om met papier te worden gevuld. Waarom niet in dezelfde hoek van Papendrecht een container permanent geplaatst . (dit werd gedoogd) dit helemaal naar de wens van de trouwste ophaler van papier, “ Freek “ ja hij ging met de fiets en fietskar elke week wel 2 dagen er opuit om papier te vergaren (tot ergernis van zijn vrouw Lia), dit papier en karton werd bijna blad voor blad glad gestreken om de container zo vol mogelijk te krijgen.

Dit is enkele jaren goed gegaan met gewichten in een container  waar gemiddeld 7000 tot 7500  kg in gaat ,  vond Freek de uitdaging  om er wel 9000 kg tot zelfs 11000 kg  in te krijgen, dit bleek de niet al te nieuwe container niet meer aan te kunnen  op een keer moest de container weer worden geleegd maar kort  er na werd door Peute bericht dat de container niet meer op te laden was, de constructie was gebroken.

Wat nu ? De container zat tot de nok toe vol , er zit niet anders op dan overladen dus, een andere container wordt er naast geplaatst en met enkele vrijwilligers een aantal avonden en nog een zaterdagmorgen is het gelukt de gesneuvelde container leeg te maken. Na veel gelobby ook buiten Papendrecht een welwillend bedrijf gevonden en het mankement  aan de container verholpen en met versterkingsstukken aan elkaar heeft gelast .

In deze periode zijn er ook enkele vrijwilligers om gezondheidsredenen gestopt met dit werk. Dit heeft er toe geleid om in enkele wijken van Papendrecht geen papier meer op te halen.  

 actie filmpje

Na enkele weken is de container weer terug in Papendrecht. Het geliefde plekje was op de schop gegaan, de bestrating is vernieuwd. Nog een tijdje heeft hij op de parkeerplaats bij P.K.C gestaan en heeft zijn laatste diensten bewezen. En door de veranderingen  bleek de container toch overbodig, want Freek was door lichamelijke klachten (toch een gelukje bij een stukje leed) en Lia toch wel blij dat hij  genoodzaakt  is te stoppen . Freek  heeft zijn nu als  geliefde bezigheid oppas opa, “ want als je iets doet moet je het goed doen is Freek zijn motto”. Tevens moest er een nieuw systeem aan de containers worden aangebracht.  Met dit gegeven een deal gesloten met de papierverwerker. Is er van twee containers één gemaakt zonder kosten, dit is omdat een nieuw tijdperk is aangebroken voor het opzetsysteem van de containers;  geen kabels meer maar een haaksysteem, dit is makkelijker voor de chauffeur ( de Arbo zal hier bij een rol spelen).  Dus nu is er nog één container op een plaats ergens in Papendrecht die in samenwerking met een bedrijf  maandelijks wordt gevuld met de tussendoor aangeboden pakjes papier of karton.

Vrijwilligersteam 

Tot de herft van 2013 wordt er in wijken papier opgehaald. Er is een trouw team van vrijwilligers die er voor zorgt dat er op de eerste maandagavond van de maand, na een dag van arbeid  nog op een groot aantal adressen het  papier wordt opgehaald. Met ter beschikking gesteld rollend materieel van (Van Wijngaarden en Henk Visser).  

 

 Dit gelezen en enthousiast geworden ?

                                                                                                                                       

Op dit moment zijn er zo'n 12 vrijwilligers gecertificeerd om oud papier op te halen met behulp van HVC uit Dordrecht.

Om een certificaat te verkrijgen moet je een cursus volgen bij HVC. Na een korte toelichting over de ARBO wet, uitleg over het ophalen van afval en een voorlichtingsfilm wordt de opgedane kennis direct getoetst via 25 multiplechoicevragen. Veiligheidsschoenen en veiligheidshesje worden verstrekt. Een praktijktraining hoe het  plaatsen van een bak aan de vuilniswagen volgt. Dat lijkt simpel, maar je moet het wel een paar keer gedaan hebben. Voordat je de slag te pakken hebt kan  er nog wel eens een (lege) container naar beneden vallen !.

 

Meer weten ? Stuur een mailtje naar oudpapier@pknpapendrecht.nl

 

 

De Bethlehemkerk - Van der Palmstraat 1 - Papendrecht - 0786151837