Protestantse Kerk

V&T Programma seizoen 2024-2025

PROGRAMMA VORMING & TOERUSTING 2024-2025
BETHLEHEMKERK EN DE MORGENSTER


De werkgroep Vorming en Toerusting (V&T) heeft ook dit jaar getracht een gevarieerd programma samen te stellen. Vorming staat voor: Het aanzetten tot denken, prikkelen, uitdagen en onze ogen openen.
Toerusting voor: Het bieden van handvatten om een taak/opdracht, manier van geloven, geloofsuiting(en), enzovoorts beter uit te voeren.

In mei hebben we een enquête uitgezet onder de leden van onze beide gemeenten. We hebben een mooi aantal reacties mogen ontvangen, waarvoor hartelijk dank. 95 procent van de mensen die afgelopen jaar een activiteit hebben bezocht overweegt ook dit jaar weer deel te nemen!

Naar aanleiding van de gegeven antwoorden zijn wij in gesprek gegaan met de predikanten. Een aantal onderdelen heeft mede hierdoor een vervolg gekregen of zal gestart worden in dit seizoen of een komend seizoen.

We hebben bij een aantal bijeenkomsten gemerkt dat er mensen van buiten onze gemeenten aanwezig waren. Het staat eenieder vrij om mensen van zowel binnen als buiten de kerk uit te nodigen.

Gedurende het seizoen kunnen er onderdelen worden toegevoegd aan het programma.
Hierover zullen wij via de website, de beamer, de Schakel en overige bekende kanalen communiceren.

DRINGEND VERZOEK: Wilt u zich zo vroeg mogelijk, maar uiterlijk één week van tevoren, aanmelden bij degene die de avond organiseert. Telefoonnummer en/of e-mailadres staat bij iedere activiteit vermeld. Bij een aantal activiteiten is aanmelden overigens niet nodig. Dit staat dan expliciet aangegeven.
De leiding weet dan of er voldoende belangstelling is om de activiteit doorgang te laten vinden. Tevens kan de leiding contact met u opnemen, mocht dit nodig zijn.

Zonder de inzet van de aanbieders is V&T uiteraard niet mogelijk. Wij willen dit moment graag aangrijpen om deze mensen hartelijk te bedanken voor hun inzet.

Momenteel wordt de werkgroep gevormd door twee leden uit De Morgenster. Wij zijn naarstig op zoek naar nieuwe leden, bij voorkeur uit De Bethlehemkerk, geïnteresseerden uit De Morgenster zijn uiteraard ook van harte welkom! De taak bestaat met name uit het verzamelen van alle programmaonderdelen. Hiernaast leveren wij een bijdrage bij het uitbreiden van het aanbod.

Mocht u ideeën hebben voor een V&T-activiteit en/of zelf een activiteit aan willen bieden, schroom dan niet contact met ons op te nemen.

De werkgroep Vorming & Toerusting,
Irene Streefkerk, 06-48961652
Johan Straaten, 06-55796991


Inhoud

1. 16+ groep
2. Bakkie Troost
3. Soos 'De Ontmoeting'
4. Oog in oog: over christelijke mystiek
5. Neurotechnologie: wat kan en mag er (niet) in 2024?
6. Kliederkerk Papendrecht
7. Meditatief wandelen
8. Bibliodrama
9. De verwondering
10. Ouderenmiddag = verjaardagenmiddag
11. Geloof Delen
12. Openbaring van Johannes
13. 2GetRWeGo
14. Bijbelkring over Genesis 1-12
15. Leerhuis over Bijbelverhalen uit het Oude en Nieuwe Testament
16. ChatGPT in het onderwijs
17. Taizéviering
18. Bijbels schilderen in de adventstijd
19. Gesprek met hart en ziel / Groothuisbezoek
20. Belijdeniskring (De Morgenster)
21. Belijdeniscatechese (Bethlehemkerk)
22. Koffieochtend
23. Taizéreis voor jongeren
24. Retraitereis Iona
25. Filmaanbod
26. Gemeente Groei Groepen
27. Koffie met een oortje



1. 16+ groep

Voor de jongeren van 16 jaar en ouder is er de 16+ groep.
Wij komen om de 4 a 6 weken bij elkaar om op een leuke manier te praten over onderwerpen die iets met het geloof in het dagelijkse leven te maken hebben. Het is een leuke open groep, waar je gewoon kunt zijn wie je bent.

De groep wordt (afwisselend) begeleid door ds. Birke Rapp in samenwerking met Brenda en Wicher uit De Morgenster en Kees en ds. Bert Ridder uit de Bethlehemkerk.

Ben je 16 jaar of ouder en heb je zin in een goed en serieus gesprek met uitdagende opdrachten en spelletjes tussendoor, kom dan kijken op de eerste gezellige BBQ-bijeenkomst op zondag 1 september.

Datum: Zondag 1 september 2024, met barbecue
Locatie: De Morgenster
Tijd: Telkens op zondag van 19.30 – 21.00 uur


Graag van tevoren aanmelden bij Brenda de Bruijn (06-41799190)



2. Bakkie Troost (ook voor mensen uit de BK!)

Een keer per maand, op de eerste dinsdag van de maand, is er Bakkie Troost in De Morgenster.
Een kleine groep ouderen die bij elkaar komt, om voor een uurtje over levens- en geloofsvragen te praten.
Het zijn elke keer inspirerende gesprekken, omdat juist de groep oudere gemeenteleden veel levenswijsheid en geloofservaring heeft en vaak ook het vermogen heeft om te relativeren en je te blijven verwonderen.

Bakkie Troost is voor iedereen (uit De Morenster en de Bethlehemkerk) die af en toe een goed gesprek over een Bijbels thema willen hebben.
Loop gewoon een keer binnen en kom het zelf ervaren.

Leiding: ds. Birke Rapp en ds. Peter van Ankeren (afwisselend)
Data: Dinsdag 3 september 2024
  Dinsdag 1 oktober 2024
  Dinsdag 5 november 2024
  etc.
Locatie: De Morgenster
Tijd: 10.00 - 11.00 uur

 



3. Soos 'De Ontmoeting'

Ook in het seizoen 2024/2025 zal soos ‘De Ontmoeting’ gehouden worden. Na de dienst staat er een kopje koffie klaar met wat lekkers. Samen kunnen we met elkaar in gesprek gaan of een korte presentatie of meditatie houden. De soos wordt afgesloten met een broodmaaltijd.

Heeft u belangstelling om de soos te bezoeken? Sluit dan gewoon aan. Iedereen is welkom, jong en ouder.

Data: Zondag 14 september 2024
  Zondag 20 oktober 2024
  Zondag 17 november 2024
  Zondag 19 januari 2025
  Zondag 16 februari 2025
  Zondag 16 maart 2025
  Zondag 18 mei 2025
  Zondag 22 juni 2025
  Zondag 20 juli 2025
Locatie: Bethlehemkerk
Tijd: Na de kerkdenst


Informatie en aanmelden bij: Henk Benjamins (078-6155012)



4. Oog in oog: over christelijke mystiek

Christelijke mystiek heeft een indrukwekkend religieus en cultureel erfgoed voortgebracht, waarvan we kunnen genieten in woord én beeld. In poëzie, preken, gebeden of visioenen, maar ook in beeldende kunst, zoals de schilder- en beeldhouwkunst, en de architectuur. In het boek Oog in oog presenteert en becommentarieert mystiekkenner Kick Bras teksten en kunstvoorwerpen uit allerlei eeuwen, landen en joods-christelijke tradities. In dit boek maakt de lezer een pelgrimsroute langs een schat aan kunstwerken en teksten, van Hadewich tot Bonhoeffer, van Giotto tot Rothko en van Chagall tot Caravaggio. We willen met elkaar verschillende hoofdstukken gaan lezen uit dit boek en in gesprek gaan over wat dit ons te zeggen heeft.

Leiding: ds. Peter van Ankeren
Data: Maandag 16 september 2024 (1ste bijeenkomst)
Locatie: De Morgenster
Tijd: 20.00 - 21.30 uur


Graag van tevoren aanmelden bij ds. Peter van Ankeren (06-51484768)



5. Neurotechnologie: wat kan en mag er (niet) in 2024?

In het vorige seizoen hebben wij twee bijeenkomsten georganiseerd over Artificiële Intelligentie.
In het nieuwe seizoen bieden wij een tweetal vervolgavonden aan.
De eerste avond gaat over Neurotechnologie: wat kan en mag er (niet) in 2024?

Dr. Chris Klink, Nederlands Herseninstituut, KNAW, verzorgt deze avond.

Het brein is misschien wel het meest complexe orgaan dat er is. Het verlies van hersenfuncties kan dan ook een groot effect hebben op het dagelijks leven.
Zowel onze kennis van het brein, als de technologische mogelijkheden voor interventies zijn de laatste tientallen jaren aanzienlijk toegenomen. Voor sommige aandoeningen begrijpen we de onderliggende mechanismen goed genoeg om voor tekortkomingen te compenseren met neurotechnologische oplossingen. Zo kunnen we bijvoorbeeld door middel van elektrische hersenstimulatie symptomen van Parkinson verminderen, epileptische aanvallen stoppen, of een percept opwekken, en kan een computer bestuurd worden met hersensignalen die direct in het brein worden uitgelezen.
Met de toename van deze mogelijkheden worden echter ook belangrijke vragen opgeroepen. Wat zijn de risico’s van neurotechnologie? Zijn er fundamentele grenzen aan hoe hersenactiviteit beïnvloed mag worden? Hoe zit het met mogelijke toepassingen buiten de klinische context?
We beginnen deze avond met een toegankelijk overzicht van wat er momenteel mogelijk is met de huidige kennis van het brein en de nieuwste technologieën. Hierna zullen we verder in gesprek gaan over de beperkingen, risico’s, en fundamentele (ethische) vraagstukken die komen kijken bij het uitlezen en manipuleren van hersenactiviteit.

Achtergrond informatie:
The Future of Neurotechnology
INTENSE project
Netherlands Institute for Neuroscience

Leiding: Dr. Chris Klink, Nederlands Herseninstituut, KNAW
Datum: Woensdag 18 september
Locatie: De Morgenster
Tijd: 19.30 uur

 



6. Kliederkerk Papendrecht

Twee keer per jaar organiseren wij in Papendrecht een Kliederkerk. Kliederkerk is een ‘programma’ voor en met kinderen, die samen met hun begeleiders en vriendjes een Bijbelverhaal spelenderwijs ontdekken, vieren en tot slot lekker samen eten.
Het Bijbelverhaal ontdekken gebeurt door eerst samen te “kliederen”, d.w.z. door creatief en op verrassende manieren, vanuit het leven van alledag met het Bijbelverhaal bezig te zijn.
Hiervoor zijn er overal in de kerk spelletjes en doe-dingen, die allemaal uitgeprobeerd kunnen worden. Met deze ervaringen gaan wij daarna een korte laagdrempelige viering voor jong en oud doen.
De middag wordt afgesloten door samen te eten.

De Kliederkerk is een kerk waar het kind centraal staat. Maar het is ook bedoeld voor hun papa’s en mama’s, opa’s en oma’s en alle mensen die nog een beetje kind zijn, kerkelijk of niet.

Data: Zondag 22 september 2024 (over Noach en zijn ark)
  Zondag 16 maart 2025 (over de Verloren Zoon)
Locatie: De Morgenster
Tijd: 16.00 - 18.00 uur


Graag van tevoren aanmelden bij: kliederkerk@pknpapendrecht.nl



7. Meditatief wandelen

De christelijke traditie kent verschillende vormen van lopen als geestelijk ritueel. Meditatief wandelen is er een van. Het afgelopen seizoen zijn we gestart met meditatief wandelen. Elke (avond)wandeling heeft weer een ander thema. We beginnen de avond met het lezen van een gedicht of Bijbeltekst, passend bij het thema. Tijdens de wandeling, die een klein uurtje duurt en waarin een gedeelte in stilte wordt gewandeld, kunnen we nadenken over dit thema en met elkaar in gesprek gaan. Wandelt u in het nieuwe seizoen met ons mee?

Leiding: Sonja van der Kraan,
  Mieke den Boer,
  Peter van Ankeren
Data: Maandag 30 september 2024 (1e wandeling van het seizoen)
Locatie: Wordt via de kerkapp bekend gemaakt
Tijd: 19.00 uur

 



8. Bibliodrama

In bibliodrama gaat het om het in beweging brengen van een Bijbeltekst. Een rijk palet aan werkvormen nodigt de deelnemers uit om "aan de lijve" te ondervinden wat die verhalen ons te bieden hebben. Het is geen toneelmatig naspelen van een verhaal.

Iedereen speelt een zelfgekozen figuur of rol op zijn of haar manier. Er komt een wisselwerking tot stand tussen de persoonlijke actuele levenservaringen van de speler en de intenties en handelingen van figuren uit de tekst. Zo kunnen levenservaring en Bijbeltekst elkaar wederzijds verrijken.

Naast spelplezier is een van de doelen van bibliodrama het onderzoeken waar het Bijbelverhaal je eigen leven, je eigen geloof raken. En wat het met je (geloofs)leven kan doen. Door de actieve werkvormen van bibliodrama, beleef je de oude verhalen in je eigen context, in het hier en nu.

Bibliodrama is een mooie manier om met hoofd en hart, lichaam en geest Bijbelteksten te verkennen.
Een keer uitproberen? Van harte welkom.

Leiding: ds. Birke Rapp en Mariëlle Stolker
Data: Woensdag 25 september 2024
  Woensdag 13 november 2024
  Woensdag 12 februari 2025
  Woensdag 2 april 2025
  Woensdag 21 mei 2025
Locatie: De Morgenster
Tijd: 20.00 uur


Informatie en aanmelden bij ds. Birke Rapp of 06-22647589



9. De verwondering (in de herkansing)

Wellicht kent u het programma ‘De Verwondering’, dat op zondagochtend vroeg op NPO2 wordt uitgezonden. In dit levensbeschouwelijke programma interviewt Annemiek Schrijver bekende en minder bekende Nederlanders over wat hen drijft in hun leven, over hun geloof. In het komend seizoen wil ik graag met u een aantal keer een aflevering van dit programma bekijken en daarna met elkaar in gesprek gaan.

Leiding: ds. Peter van Ankeren
Data: Donderdag 26 september 2024 (1ste bijeenkomst)
Locatie: De Morgenster
Tijd: 10.00 - 11.15 uur


Graag van tevoren aanmelden bij ds. Peter van Ankeren (06-51484768)



10. Ouderenmiddag = verjaardagenmiddag

Ook in het nieuwe seizoen zijn er weer verjaardagenmiddagen voor ouderen.
Alle 75-plussers die in de voorafgaande periode jarig zijn geweest, krijgen een persoonlijke uitnodiging.
Hun verjaardag gaan we dan met een speciaal programma vieren.
Mogen niet-jarigen dan niet komen? Jawel, van harte welkom zelfs! Maar de persoonlijke uitnodigingen gaan naar de jarigen.

Er zijn vier data gekozen. De middagen worden t.z.t. ook nog in De Schakel aangekondigd en zijn ook toegankelijk voor 75-plussers uit de Bethlehemkerk.

Data: Donderdag 26 september 2024
  Zondag 21 november 2024
  Zondag 11 maart 2025
  Donderdag 5 juni 2025
Locatie: De Morgenster
Tijd: 15.00 - 16.30 uur

 



11. Geloof Delen

Praten over wat geloof en kerk kunnen betekenen in je leven, dat doe je misschien niet zo snel met iedereen. Maar als je de kans krijgt om dat te doen met leeftijdsgenoten, is dat misschien makkelijker. Dat is wel de ervaring in deze groep, waarin we spreken over wat ons dagelijks bezig houdt en wat de rol van ons geloof daarin is. Het afgelopen seizoen hebben we verschillende thema’s besproken, o.a.: Welke rol spelen geloof en kerk tijdens je vakantie?; Wat is ons geloofsmenu?; Regenboog: hoe onderhouden en vieren wij Gods verbond met mensen?; Wie is de mol?; Het Onze Vader; ONT-moeten en ontmoeting: De reis van je leven (nav het bijbelverhaal van Ruth). Komend seizoen gaan we weer verder en hopen we mooie geloofs- en levensverhalen met elkaar te delen. Heb je zin om mee te doen? Aarzel niet en doe mee. Binnen ‘no time’ ben je opgenomen in een hechte groep, die naar elkaar omkijkt.

Doelgroep: Gemeenteleden vanaf ongeveer 25 jaar (tot 35/40 jaar) die met elkaar willen praten over hun geloof en twijfels, over wat hen drijft, over hun inspiratie.
   
Leiding: ds. Peter van Ankeren en Ley Bodden
Data: eerste bijeenkomst op donderdag 26 september 2024
daarna: Donderdag 31 oktober 2024
  Donderdag 28 november 2024
  De data voor 2025 worden in overleg met de deelnemers op de eerste bijeenkomst vastgelegd.
Locatie: De Morgenster
Tijd: 20.00 - 21.30 uur


Graag van tevoren aanmelden bij Richard van der Toren (06-23464035)



12. Openbaring van Johannes

Het komende seizoen wordt het boek Openbaring van Johannes in een jaarprogramma ter bespreking aangeboden. Een selectie van teksten wordt om de andere week in de NBV versie gelezen. De selectie wordt gemaakt op basis van de relatie van het boek met het Oude Testament. De desbetreffende tekstgedeelten worden besproken in het licht van de Hebreeuwse en de Griekse grondtekst.

Leiding: Konrad Jenner
Data: Donderdag 26 september 2024 (1ste bijeenkomst)
Locatie: De Morgenster
Tijd: 19.30/20.00 - 21.30/22.00 uur


Graag van tevoren aanmelden bij Konrad Jenner.



13. 2GetRWeGo

Voor alle jongeren van de middelbare school die meer verdieping willen.

Leiding: Ley Bodden
Data: Zondag 29 september 2024
  Zondag 24 november 2024
  Zondag 22 december 2024
  Zondag 26 januari 2025
  Zondag 23 februari 2025
  Zondag 25 mei 2025
  Zondag 29 juni 2025
Locatie: Bethlehemerk
Tijd: Na de kerkdienst, ca. 11.30 uur

 



14. Bijbelkring over Genesis 1-12

Genesis is het eerste bijbelboek, het staat aan het begin. Je zou kunnen zeggen: het vertelt ons waar het God om begonnen is, wat zijn doel en plan met de wereld, de schepping is. Het gaat daarbij over vragen als: wie is God?, wie is de mens? God geeft de mens verantwoordelijkheid; wat betekent dit? Genesis beschrijft hoe het mis kan gaan tussen mens en God en tussen mensen onderling; welke consequenties heeft dat? Ook is er een aantal malen sprake van een hoopvol nieuw begin, al gaat dat nieuwe begin door een crisis heen (Noach en de zondvloed) of tegen elke vanzelfsprekendheid in (Abraham). Al met al veel om over na te denken, ook voor mensen anno 2024. Je zult merken dat Genesis geen achterhaald boek is, maar verrassend actueel, het gaat over situaties die nog steeds of steeds opnieuw gebeuren. We maken gebruik van het boekje Genesis beter begrijpen en Gods bedoelingen ontdekken, auteur Niels de Jong, als leidraad; maar natuurlijk is er alle ruimte voor eigen inbreng om tot gesprek te komen.

Leiding: ds. Bert Ridder
Data: Eerste bijeenkomst op donderdag 3 oktober 2024 en verder in overleg
Locatie: Bethlehemkerk
Tijd: 20.00 - 21.30 uur


Graag van tevoren aanmelden bij ds. Bert Ridder (of 06-50815958)



15. Leerhuis over Bijbelverhalen uit het Oude en Nieuwe Testament

Het leerhuis komt voort uit de joodse traditie van Bijbelstudie, het zogenoemde lernen. Lernen in een leerhuis betekent zelf leren en vooral samen leren. Door goed te kijken wat er eigenlijk in de Bijbeltekst staat en door te luisteren naar elkaars vragen, belevingen en interpretaties. Vaak kun je je verwonderen over de verschillende invalshoeken en verrassende antwoorden die je samen in een tekst kunt ontdekken als je de juiste vragen stelt.

We vergelijken verschillende Bijbelvertalingen en de letterlijke vertaling uit het Hebreeuws. Ook lezen we vragen en commentaren uit de joodse traditie (Talmoed, midrasj en verschillende commentaren). Alle in een Nederlandse vertaling. Er is geen speciale voorkennis nodig. Het studiemateriaal helpt de Bijbelteksten te doorgronden op wat er feitelijk staat en helpt de Bijbelteksten uit verschillende invalshoeken te bekijken.

We beginnen in de maand oktober en wel in de week van Yom Kippur, Grote Verzoendag. Daar hoort het boek Jona bij, een boek waar veel te ontdekken valt over God, vergeving en ommekeer. En we “lernen” in januari en maart samen verder: in januari over de gevolgen van de keuzes van Adam en Eva in Genesis 3 en in maart over de beproeving van Abraham.

De avonden kunnen ook afzonderlijk bezocht worden.

Leiding: ds. Birke Rapp
Data: Zondag 15 ktober 2024 (Jona en omkeer)
  Donderdag 16 januari 2025 (Eva en de slang)
  Zondag 18 maart 2025 (De beproeving van Abraham)
Locatie: De Morgenster
Tijd: 20.00 - 21.45 uur


Graag van tevoren aanmelden bij ds. Birke Rapp of 06-22647589



16. ChatGPT in het onderwijs

Nathan van Wijngaarden, docent godsdienst/levensbeschouwing, verzorgt deze avond.

Wij nodigen u uit voor een inspirerende avond over de invloed van Kunstmatige Intelligentie (AI) die binnen het onderwijs niet meer weg te denken is.
Tijdens deze bijeenkomst verkennen we samen de voordelen, nadelen, valkuilen, en uitdagingen van AI in het onderwijs. We behandelen onderwerpen als gepersonaliseerd leren, privacy kwesties, technische en ethische overwegingen, en de integratie van AI in ons schoolsysteem en onderwijs.
We zullen hierop inzoomen aan de hand van ChatGPT

Het programma bestaat uit een presentatie die deze facetten verkent en interactieve discussies waarin we onze gezamenlijk buigen over de thematiek.

Wij hopen u te mogen verwelkomen op deze boeiende avond!

Leiding: Nathan van Wijngaarden
Datum: Woensdag 20 november 2024
Locatie: De Morgenster
Tijd: 19.30 uur

 



17. Taizéviering

Zondag 17 november hebben wij om 19.00 uur een Taizéviering gepland. De viering wordt voorbereid door een groepje mensen, die Taizé hebben ervaren. Voor het zingen van Taizéliederen is er muzikale begeleiding door zangers en verschillende instrumenten. Kenmerkend voor een Taizéviering is de stilte en de rust die tijdens zo een viering ‘gebeurt’, maar ook de kracht, die van het zingen uitgaat en de onderlinge verbondenheid met de ander / Ander. Kom het zelf ervaren.

Datum: Zondag 17 november 2024
Locatie: De Morgenster
Tijd: 19:00 uur

 



18. Bijbels schilderen in de adventstijd

Voor iedereen die graag schildert of tekent (of het een keer wil uitproberen) is er in de donkere tijd van het jaar een cursus ‘Bijbels schilderen’. Het doel is om in een groep naar verhalen uit de Bijbel te luisteren en vervolgens het verhaal, een detail, een gevoel of een thema van het verhaal op doek vast te leggen.

Wie wil krijgt hierbij ook tips en adviezen voor het schilderen of kan met bijzondere materialen werken. Inhoudelijk willen wij ons richten op de verhalen, die op de zondagen van de adventstijd worden gelezen. De schildersgroep wordt afwisselend geleid door ds. Thea Bouwman, ds. Birke Rapp en ds. Peter van Ankeren.

Leiding: ds. Birke Rapp, ds. Thea Bouwman
  en ds. Peter van Ankeren
Data: Donderdagochtend 28 november 2024,
  Donderdagochtend 5 december 2024,
  Donderdagochtend 12 december 2024,
  Donderdagochtend 19 december 2024
Locatie: De Morgenster
Tijd: 10.00 - 12.00 uur inloop en koffie rond 9.30 uur


Graag van tevoren aanmelden bij ds. Birke Rapp of 06-22647589



19. Gesprek met hart en ziel / Groothuisbezoek

Het is de bedoeling om dit jaar ook weer bijeen te komen voor een ‘Gesprek met hart en ziel/Groothuisbezoek’. We bieden het aan als een gezamenlijk activiteit van Bethlehemkerk en Morgenster. Gemeenteleden van beide kerken ontmoeten elkaar op een avond, morgen of middag. We gaan met elkaar in gesprek, we delen gedachten, ervaringen en geloof rondom het thema ‘Waar woont God?’ In het kader van de voortgaande samenwerking tussen beide kerken hopen we elkaar op deze manier beter te leren kennen. U wordt van harte uitgenodigd om deel te nemen aan een van de gesprekken, die op verschillende avonden, een morgen en een middag worden aangeboden. Eind december (met de kerstgroet) / begin januari 2025 zullen we u herinneren aan deze activiteit en krijgt u de mogelijkheid om u op te geven voor een van onderstaande data.

Leiding: Verschillende gemeenteleden
Data/tijd: Zondag 9 maart: 20.00 uur
  Maandag 10 maart: 20.00 uur
  Dinsdag 11 maart: 15:00 uur
  Woensdag 12 maart: 10.00 uur
  Donderdag 13 maart: 20.00 uur
Locatie: De Morgenster

 



20. Belijdeniskring (De Morgenster)

In het afgelopen seizoen zijn we in de Morgenster gestart met een belijdeniskring. Deze kring gaat in het nieuwe seizoen verder. In 2025 willen we met een nieuwe groep starten. U/jij kunt zich melden bij één van de predikanten.

ds. Birke Rapp of 06-22647589
ds. Peter van Ankeren of 06-51484768

 



21. Belijdeniscatechese (Bethlehemkerk)

Ook dit seizoen is er weer de mogelijkheid om belijdeniscatechese te volgen. Denk je erover na om belijdenis te doen? Wees welkom! Maar misschien ben je er nog niet zo zeker van, en toch wil je wel eens wat meer weten en doorpraten over geloofs- en levensvragen of wat meer kennis over geloof, de kerk en God opdoen. Ook dan van harte welkom! We zien dan wel waar het toe leidt. Ik schrijf nu ‘je’, maar het kan natuurlijk net zo goed ‘u’ zijn – de catechese is niet aan leeftijd gebonden. Belangstelling? Vragen? Laat het weten!

Leiding: ds. Bert Ridder
Data: In overleg bepalen we de eerste datum
Locatie: Bethlehemkerk
Tijd: Nader overeen te komen, ongeveer anderhalf uur per keer


Graag van tevoren aanmelden bij ds. Bert Ridder (of 06-50815958)



22. Koffieochtend

Elke woensdagochtend staat de grote zaal van de Morgenster open om met elkaar in gesprek te gaan onder het genot van een kopje koffie of thee met iets lekkers erbij.
Ook staat de kerkzaal van de Morgenster dan open om in alle stilte een kaarsje aan te steken. U/jij bent van harte welkom.

Leiding: Verschillende gemeenteleden
Data: Elke woensdagmorgen
Locatie: De Morgenster
Tijd: 10.00 - 11.30 uur

 



23. Taizéreis voor jongeren

Taizé is een plaatsje in de Bourgogne in Frankrijk, waar jaarlijks duizenden jongeren hun tenten opslaan.
Kern van het plaatsje vormt een kloostergemeenschap, die ooit met drie broeders begonnen is in de Tweede Wereldoorlog om een plaats van vrede te zijn in een wereld vol chaos.
Intussen is de gemeenschap uitgegroeid tot een plaats, waar met name jongeren tussen de 17-35 jaar inspiratie vinden door de muziek, de vieringen en de ontmoetingen met leeftijdsgenoten.
Taizé richt zich op álle jongeren, die willen nadenken over de zin van hun leven, die rust of stilte zoeken. Je hoeft niet per se ‘gelovig’ te zijn om in Taizé toch iets te vinden, wat je verrijkt.

Bij voldoende belangstelling willen wij vanuit De Morgenster en de Bethlehemkerk in het voorjaar/ de zomer 2025 een reis naar Taizé aanbieden.
De datum willen we bepalen met iedereen, jong en ook wat ouder die Taizé graag een keer willen meemaken.

Heb je interesse, meld je dan aan tot eind oktober. Tegen die tijd zullen we de reis verder in overleg gaan plannen.
De kosten voor de reis en een week Taizé, inclusief eten en logies zijn rond de 250 Euro.

Data: In onderling overleg,
  een week kamperen van zondag tot en met zondag
Locatie: Taizé


Opgeven bij Richard van den Toren, (06-23464035) vóór 31 oktober



24. Retraitereis Iona (Schotland)

Iona, vroeger ook wel bekend als Hy, is een eiland aan de westkust van Schotland. Het behoort tot de Binnen-Hebriden. Het eiland telt ongeveer 175 inwoners. In 565 stichtte Columba er een klooster dat bijzonder grote invloed op deze noordelijke streken van Europa had: Hij bracht het christendom naar Schotland.
Tegenwoordig wordt het klooster ‘bemenst’ door een kleine groep vrijwilligers en leden van de Iona Community-groep: mensen die zich bezig houden met de heelheid van de schepping, recht en gerechtigheid, er is een ‘bookshop’ op het eiland, een wolwinkeltje, een hotel en één klein restaurantje.
Aan mensen van ‘all over the world’ wordt de mogelijkheid gegeven om langere tijd of een kortere periode mee te draaien en mee te werken in de community op het eiland. En dat is een verrijkende ervaring!

De afgelopen drie jaar verbleef ik (Thea) jaarlijks een week op dit pure eiland, waar God te ervaren is in de natuur, de vieringen in de kapel en in de ontmoetingen met mensen van uit de hele wereld. A ‘thin’ place noemde iemand het: een plek waar God nooit ver weg is.

Wat zou het mooi zijn om in augustus 2025 met een groep mensen vanuit de Papendrechtse kerken daarheen te reizen en te ervaren wat het is om te pelgrimeren naar dit bijzondere eiland.
Ook Stef Bos bezocht het eiland op een pelgrimage. Zijn bezoek is te vinden via Youtube. Wanneer je Iona intikt in je zoekmachine vind je veel info over dit bijzondere eiland.

In augustus 2025 hoop ik opnieuw te gaan…naar ik hoop met mensen uit Papendrecht. Er is nog niets geboekt, er kan nog niets worden gereserveerd maar het zou mooi zijn als u, als jij, tot december 2024 aangeeft bij mij, of bij Birke, of je überhaupt belangstelling hebt.
In januari a.s. komen we dan bij elkaar om verdere info uit te wisselen en om te beslissen of je mee gaat of niet.
Dus….aanmelden als je belangstelling hebt. Besluiten doe je pas in januari.

Informatie en aanmelden bij: Thea Bouwman – ook voor meer informatie – of bij Birke Rapp.

 



25. Filmaanbod

Ook dit jaar hopen wij een mooi filmaanbod aan te mogen bieden, mogelijk in samenwerking met Landvast. Mocht u zelf suggesties hebben, kunt u altijd contact met ons opnemen.

De werkgroep Vorming & Toerusting

 



26. Gemeente Groei Groepen

In het onderwijs van Jezus ontdekken we drie cirkels van mensen om Hem heen. Jezus sprak tot grote groepen, bijvoorbeeld ‘De spijziging van de 5000’. Hij sprak ook met individuen, bijvoorbeeld de Samaritaanse vrouw. Daarnaast had Jezus een kleine groep mensen om zich heen verzameld, de discipelen, met wie Hij de dingen van de Vader besprak. Ook in ons geestelijk leven kunnen we deze drie cirkels terugvinden. Op zondag ontmoeten we elkaar als de ‘grote gemeente’ die bijeenkomt om de lofzang te zingen en het Woord te horen. We kennen ook het persoonlijk gebed en bijbellezen. Maar ook voor ons is die ‘tussenschakel’ tussen het persoonlijke en het massale van belang: de kleine groep. Of, om het wat ruimer te zeggen: een kleine groep (bestaande uit minimaal 7 en maximaal 15 personen) die regelmatig samenkomt om met elkaar Gods Woord te lezen en het persoonlijke geloof en alledaagse dingen te delen. Dat is de Gemeente Groei Groep.

Data/locatie: Nader te bepalen


Informatie en aanmelden bij: Kees Boer, Rika Visser of Mirjam Lodder.



27. Koffie met een oortje

De deuren van de Bethlehemkerk staan op woensdagmorgen open voor een lekker kopje koffie of thee. Iedereen is welkom.
Het is een mooie gelegenheid om contacten te leggen of gewoon voor een gezellig praatje

Leiding: Jeanne Pietersma
Data: Elke woensdagochtend
  behalve 25 december
Locatie: Bethlehemkerk
Tijd: 10.00 – 12.00 uur

 



?

Mocht u ideeën hebben voor een activiteit/onderwerp, laat dit ons dan weten.
Dan kunnen we met elkaar de mogelijkheden bespreken.

De werkgroep Vorming & Toerusting