Protestantse Kerk

V&T Programma seizoen 2020-2021

De werkgroep heeft weer een zeer gevarieerd programma kunnen samenstellen, met dank aan Birke Rapp, Johan Duijster, Piet van Die, Thea Bouwman, Leo de Borst en de werkgroep Duurzaamheid.

Dit seizoen hebben we tenminste twee films in het programma met nabespreking. Dit doen wij in samenwerking met de Ontmoetingskerk en de Havenkerk uit Alblasserdam (ds. Hans van Walsum).

Ook dit jaar is het dringende verzoek om u zo vroeg mogelijk, maar uiterlijk 10 dagen van te voren, aan te melden. Dit heeft verschillende redenen:
-    Indien er te weinig aanmeldingen zijn, kunnen wij u informeren dat een activiteit geen doorgang kan vinden.
-    Als een activiteit vanwege COVID-19 moet worden uitgesteld of verplaatst (andere locatie).

Een week voor een activiteit wordt gekeken of er voldoende belangstelling is.
Dus een DRINGEND VERZOEK: Meld u a.u.b. uiterlijk 1O DAGEN van te voren bij degene die de avond organiseert.
Telefoonnummer / e-mailadres staat bij iedere activiteit vermeld.

Wij rekenen weer op uw belangstelling!

Voor alle programmaonderdelen geldt: iedereen is welkom!

Wij wensen u veel plezier en inspiratie toe.
De werkgroep Vorming & Toerusting
 



1.    Bijbelkring over de psalmen
Met de psalmen kan geleefd worden, gestorven ook; getrouwd, geleden, bemind, gezondigd alles wat tot het bestaan als mens behoort. Met de Psalmen - en dat is het belangrijkste wat gezegd kan worden - heeft de Gezalfde zich door het leven heen geleefd en door de dood heen gestorven.
Wij kunnen ’van de wieg tot het graf’ ons door die ’lofgebeden’ laten begeleiden omdat de heer van de kribbe tot de paashof ermee heeft omgegaan. Hij heeft zich er in gewenteld… Hij heeft zich in de psalmen gekleed. Tot zover een citaat van Willem Barnard.
Dat is dan ook de insteek voor de Bijbelkring van het aanstaande seizoen. We gaan verder met de Psalmen van David. We beginnen bij Psalm 23 enz. en hopen zo steeds weer bij Davidszoon uit te komen.

Leiding:Leo de Borst
Data:woensdag   9 september
 woensdag 23 september
 woensdag   7 oktober
 woensdag 21 oktober
 woensdag 11 november
 woensdag 25 november
 woensdag   9 december
 woensdag   6 januari
 woensdag 20 januari
 woensdag 10 februari
 woensdag 24 februari
 woensdag 10 maart
 woensdag   7 april
Plaats:Bethlehemkerk
Tijd:10 uur


Informatie en aanmelden: Leo de Borst of 0184-641643



2.    Kiembaandialoog
“Kiembaan” is het woord voor alle cellen die met voortplanting te maken hebben en erfelijke eigenschappen kunnen doorgeven. In het algemeen spreekt men bij het aanpassen van de kiembaan (ook wel: kiembaanmodificatie) over het genetisch aanpassen van geslachtscellen, een net bevruchte eicel, of een vroeg embryo. Groeit dit embryo uit tot een kind, dan zullen ook zijn/haar nakomelingen aangepast DNA hebben. Deze modificatie roept ethische vragen op, zoals: hoe verantwoord is het om het menselijk DNA te veranderen?
De denktank “Rentmeesters’ organiseert een dialoog over dit thema (voor meer informatie en het programma, zie Schakel nr. 13 van 10 juli 2020).

De wetenschappelijke ontwikkelingen gaan snel. Zouden wij als gelovigen onze stem moeten laten horen om invloed uit te oefenen op de regelgeving rond de kiembaanmodificatie?
Enkele wetenschappers van Erasmus MC en de Evangelische Theologische Faculteit Leuven denken en praten met ons mee.
Het Erasmus MC heeft met betrekking tot de kiembaandialoog een vragenlijst opgesteld. Als u niet aan de dialoog kunt deelnemen, kunt u met het invullen van deze vragenlijst ook uw stem laten horen: https://bit.ly/39dp6Dz.

Leiding:Denktank ‘Rentmeesters’
Datum:10 september
Tijd:19.30 -22.15 uur
Plaats:Grote zaal van de Palm (Bethlehemkerk).
(Maximum 24 deelnemers)


Aanmelden (als er nog plaats is) via vormingentoerusting@pknpapendrecht.nl of telefonisch bij Dick Naafs 06 38639947



3.    Geloof Delen 25+
Dit is een kring van jonge gemeenteleden. We praten met elkaar over geloof en ons dagelijks leven. De kring heeft ook een sociale functie. Als we elkaar kennen, kunnen we ook met elkaar meeleven. Ook zó deel je geloof.
Ook dit jaar komen we weer vijf keer bij elkaar. Elke avond heeft een ander thema. Dit jaar zijn het:
1.  De Bijbel: een inspirerend of onmogelijk boek?
2.  Hebben gelovigen andere normen en waarden?
3.  De preek is uitgewerkt
4.  De heilige Geest – wat moet je ermee?
5.  Jezus en het dagelijks leven

Leiding:Piet van Die
Data:donderdag 24 september
 donderdag 29 oktober
 donderdag   3 december   
 donderdag 21 januari
 donderdag 25 februari
Plaats:De Morgenster
Tijd:20.00 – 21.45 uur


Opgeven bij ds. Piet van Die



4.    17+ groep
Voor de jongeren tussen 17 en 21 jaar is er een 17+ groep. Wij komen om de 6 á 8 weken op een zondag bij elkaar om op een leuke manier (in een grote groep jongeren!) te praten over onderwerpen die iets met het geloof in het dagelijkse leven te maken hebben. De groep wordt begeleid door ds. Birke Rapp in samenwerking met Jolijn van Eersel en Rinus Paauwe en Willem Vlot. Ben je 17 jaar en heb je zin in een goed en serieus gesprek met uitdagende opdrachten… kom dan kijken op de eerste bijeenkomst op zondag 27 september.

Leiding:Birke Rapp, Jolijn van Eersel, Rinus Paauwe en Willem Vlot
Datum:zondag 27 september
Plaats:De Morgenster
Tijd: 19.30 – 21.00 uur


Graag van tevoren opgeven bij ds. Birke Rapp / 06-22647589



5.    Bibliodrama
Beleef het goede leven
Bibliodrama heeft inmiddels een vaste plek verworven in het programma van Vorming en Toerusting.
Voor het seizoen van 20/ 21 staan weer zes avonden gereserveerd*. Ditmaal twee in het najaar (’20) en vier in het voorjaar (‘21).
Het jaarthema van de PKN is ‘het goede leven’. In het spoor van dat thema hebben we gekozen voor 'Beleef het goede leven' als thema voor Bibliodrama. Want dat is wat we doen. We be-leven ons geloof dat draait om het goede leven. We stappen weer in, in de verhalen van de Bijbel. We mogen het ons ‘eigen' maken, door het Verhaal van God met mensen - dat is toch het goede leven - zoals we dat in tal van verhalen lezen in de Bijbel, samen met elkaar te spelen. Daar zijn verschillende manieren voor. Voor de eerste avond hebben we een wat afwijkend programma, mits het past binnen de maatregelen die passen bij het onder controle houden van de pandemie. Er staan voor enkele avonden al verhalen gepland. Maar er is ook weer volop ruimte voor ieders eigen inbreng en ideeën. Welk verhaal vind jij mooi? Welk verhaal zou je graag eens willen spelen? De inventarisatie daarvan doen we meteen de eerste avond.

Leiding:Johan Duijster, Birke Rapp en Mariëlle Stolker
Data:woensdag 30 september (met maaltijd o.v.b.)
 woensdag 11 november
 woensdag  6 januari
 woensdag 17 februari
 woensdag 24 maart
 woensdag  21 april
Plaats:De Morgenster
Tijd:20.00 – 22.00 uur


Graag van tevoren opgeven bij ds. Birke Rapp / 06-22647589

* Afhankelijk van de situatie en de regelgeving rond het corona-virus kan besloten worden om een aantal avonden te schrappen.



6.    De geschiedenis van de Bijbel
De Bijbel is de bron van Jodendom en christendom. Maar hoe kwam de Bijbel tot stand? Wat is de inhoud? En hoe is de Bijbel in de loop der eeuwen gelezen? De Engelse Bijbelgeleerde John Barton schreef er een handboek over dat ook in het Nederlands werd vertaald. En niet – zoals je zou verwachten - door een uitgeverij van christelijke of theologische boeken, maar door De Bezige Bij. Dat toont al dat het boek gezag heeft tot buiten kerkelijke kringen.
Over dit gezaghebbende boek wordt een leeskring aangeboden, waarin op een zestal avonden het boek wordt doorgenomen. Wie de avonden volgt, zal aan het eind een beeld hebben van de stand van de Bijbelwetenschap van vandaag. Deelnemers moeten tegen een stootje kunnen, want het boek toont dat de Bijbel niet het onwrikbare boek is waar velen het voor houden. Maar wie dit boek uitheeft, zal met nieuwe ogen de Bijbel lezen. En dat is winst, want al is de Bijbel ons bronboek, het blijft voor velen een gesloten boek. In deze kring gaat de héle Bijbel open.

Deelnemers schaffen het boek aan: John Bartok, ‘De Bijbel, Het boek, de verhalen, de geschiedenis’; het kost € 49,99.
We lezen vóór elke bijeenkomst het afgesproken gedeelte.

Leiding:Piet van Die
Data: donderdag  1 oktober (korte, inleidende bijeenkomst)
 donderdag 22 oktober
 donderdag 19 november
 donderdag   7 januari
 donderdag 28 januari
 donderdag 18 februari
 donderdag 18 maart
Plaats:De Morgenster
Tijd:20.00 – 21.45 uur


Opgeven bij ds. Piet van Die.



7.    Samen verkennen en verwonderen
Een groep van mensen die de Bijbel, het geloof en het leven op middelbare leeftijd (45+) en samen met anderen opnieuw willen verkennen. Maar ook voor mensen die zich opnieuw willen leren verwonderen over God en zijn wereld en hun geloof nieuw leven willen inblazen. We gaan de grenzen opzoeken van het geloof in onze moderne maatschappij met nieuwe, complexe en ethische vragen. Je kunt denken aan onderwerpen als het kwaad goede mensen treft, Jona en ommekeer, wat zegt de Bijbel eigenlijk over racisme etc. En we gaan met boeiende of juist moeilijke Bijbelteksten aan de slag en met andere vormen van Bijbeluitleg. Alles is mogelijk. Samen met de groep kiezen wij de onderwerpen.
Doelgroep:     Gemeenteleden uit de Morgenster en Bethlehemkerk van middelbare leeftijd (45+) die met leeftijdgenoten willen spreken over hun levenservaringen, geloof (of geloofstwijfels) en zich opnieuw willen laten inspireren.

Leiding:ds. Birke Rapp
Data: dinsdag 6 oktober
 dinsdag 3 november
 dinsdag 1 december
 dinsdag 2 februari
 dinsdag 2 maart
 een afsluitende gezellige avond in april
Tijd:20.00 - 21.45 uur
Locatie:Bethlehemkerk

  
Informatie en aanmelden bij: ds. Birke Rapp, of 078-6457716.



8.    Bijbels-theologische visie op Kerk & Israël
Zo’n titel Bijbels-theologische visie op Kerk & Israël voor een aantal avonden in het kader van Vorming & Toerusting roept meteen al een paar vragen op. Is zo’n visie er eigenlijk wel? En moet niet eerst Israël genoemd worden en daarna de Kerk. Moet er niet staan in plaats van Israël ‘Jodendom’? En moet er voor Kerk niet staan ‘kerken’?
Zoals je ziet, vragen genoeg om over na te denken. En dan hebben we het nog niet gehad over de vraag die vandaag heel actueel is: hoe zit het dan met de Palestijnen? Moet de Kerk of moeten de kerken wel achter een land staan dat een ander volk bedreigt, beperkt, onderdrukt misschien wel?  Moet de PKN artikel 1.7 uit de kerkorde, dat spreekt over een onopgeefbare verbondenheid met Israël, niet eens anders formuleren? Of helemaal weglaten? Vragen genoeg! Dus gespreksstof te over. We hebben persoonlijk onze meningen. Goed om die te horen. Maar ook goed om de Bijbel ernaast te houden om onze meningen en visies te toetsen.

Wil je meedoen, meepraten, meedenken? Ben je bereid om je mening ook te spiegelen aan Gods Woord? Geef je op bij ds. Johan Duijster (via mail). Hij zal een eerste avond vaststellen en tijdens die eerste bijeenkomst ook de planning maken voor de rest van de avonden. Inschatting is dat we vier tot zes avonden proberen in te plannen. Over de aanvang, de datum en de locatie zal in één van de Schakels van september informatie verschijnen.

* Afhankelijk van de situatie en de regelgeving rond het corona-virus kan besloten worden om via de digitale mogelijkheden elkaar te ontmoeten.



9.    Aandachtig leven
Dit is een kring van gemeenteleden tussen de ca. 35 en 50 jaar. We komen vijf keer bij elkaar. We spreken met elkaar over de rol van geloof en kerk in ons dagelijks leven. Er zijn vaste thema’s, maar die zijn soms alleen maar de kapstok waaraan ook andere onderwerpen gehangen worden. De thema’s zin dit jaar (dezelfde als bij ‘Geloof Delen’):
1. De Bijbel: een inspirerend of onmogelijk boek?
2. Hebben gelovigen andere normen en waarden?
3. De preek is uitgewerkt
4. De heilige Geest – wat moet je ermee?
5. Jezus en het dagelijks leven

Leiding:Piet van Die
Data:dinsdag 20 oktober
 dinsdag 17 november
 dinsdag 19 januari
 dinsdag 16 februari
 dinsdag 16 maart
Tijd:20.00 – 21.45 uur
Plaats:De Morgenster


Opgeven bij ds. Piet van Die.


10.    Kliederkerk Papendrecht
Ook al ging de Kliederkerk van 15 maart vanwege Corona niet door: we gaan door met de Kliederkerk. Voorlopig in aangepaste vorm. Coronaproef. Op zondag 1 november willen wij een Kliederkerk Speurtocht door het hart van Papendrecht organiseren met het passende thema: Weggaan en terugkomen – het verhaal van de verloren zoon. Zet het alvast in je agenda, want we gaan er echt een uitdagend Kliederkerk-event van maken.

In verband met de coronamaatregel (maximaal 30 bezoekers) gaat de kliederkerk op 1 november echter niet door.

En voor zondag 14 maart 2021 – een jaar naar dato – hebben wij de Kliederkerk op reis met Abraham en Sara weer op het programma staan. Hopelijk kunnen we die dan wel weer in de kerk organiseren.
Kliederkerk is een ‘programma’ voor en met kinderen, die samen met hun begeleiders een Bijbelverhaal spelenderwijs ontdekken, vieren en tot slot lekker samen eten. Het Bijbelverhaal ontdekken gebeurt door eerst samen te “kliederen”, d.w.z. door creatief en op verrassende manieren, vanuit het leven van alledag met het Bijbelverhaal bezig te zijn. Hiervoor zijn er overal in de kerk spelletjes en doe-dingen, die allemaal uitgeprobeerd kunnen worden. Met deze ervaringen gaan wij daarna een korte laagdrempelige viering voor jong en oud doen. De  middag wordt afgesloten door samen te eten.
De Kliederkerk is een kerk waar het kind centraal staat. Maar het is ook bedoeld voor hun papa’s en mama’s, opa’s en oma’s en alle mensen die nog een beetje kind zijn, kerkelijk of niet. Iedereen kan en mag meedoen van 0-100 jaar. Kijk voor meer informatie op de facebooksite van de Kliederkerk Papendrecht.

Data:zondag  1 november
 zondag14 maart
Tijd:16-18 uur
Locatie:buiten en hopelijk weer in de Morgenster

 
Graag van tevoren opgeven bij kliederkerk@pknpapendrecht.nl.



11.    Duurzaamheid
Avond over Duurzaamheid en de Energietransitie.
Een avond waarin gemeenteleden iets vertellen over hun betrokkenheid bij duurzaamheid en/of de energietransitie. Deze avond komt in de plaats van de avond die was gepland op 12 maart 2020 en niet kon doorgaan in verband met de maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus.
Op deze avond vertellen kerkleden iets over hun betrokkenheid bij duurzaamheid in hun werk of privé: een avond over duurzaamheid en energietransitie voor en door gemeenteleden.
Moeten we nog duurzamer worden? Het klimaat is een blijvend terugkerend onderwerp in de krant of op TV. Het gaat over grote windmolens op zee tot het scheiden van ons plastic afval. Ook gaat het over het verminderen van CO2 uitstoot, het afkoppelen van aardgas van onze huizen en hernieuwbare energiebronnen. Op de Noordzee staan inmiddels vele windmolens, warmte van diep onder de grond wordt gebruikt voor de verwarming van kassen en het Erasmus Medisch centrum heeft het roer omgegooid. In onze gemeente werken meerdere mensen vanuit hun dagelijkse professie hieraan mee. Tijdens deze avond vertellen zij hierover. Wat is het, waar bestaat het uit en waar krijg jij de komende tijd mee te maken? Het is een informatieve en informele avond waar veel ruimte is voor vragen. Ook wordt (kort) de link gelegd worden naar 'onze Bijbelse opdracht' voor het behoud van onze aarde. De avond is een initiatief van de werkgroep Duurzaamheid van de Morgensterkerk.

Leiding:Robert Mout
Datum:donderdag 5 november
Tijd:20:00 – 22.00 uur
Plaats:Bethlehemkerk


Opgeven bij Robert Mout.



12.    Film ‘A Hidden Life‘
De film volgt Franz Jägerstätter en zijn vrouw Fani die wonen op het idyllische Oostenrijkse platteland en wordt verteld door middel van echte brieven uit de oorlog. Het koppel raakt in strijd met de leden van hun hechte stadje, de kerk, hun regering en zelfs hun vrienden. De gewetensbezwaarde Franz weigert om te vechten voor de nazi's wat uiteindelijk een dramatische keuze blijkt te zijn.

Datum:11 november
Aanvang:20.00 uur
Plaats:Landvast, Haven 4, 2951 GC Alblasserdam.


Reserveren via Landvast
Let op: aan deze activiteit zijn kosten verbonden



13.    Bijbels schilderen in de adventstijd
Voor iedereen die graag schildert of tekent (of het een keer wil uitproberen) is er in de donkere tijd van het jaar een cursus Bijbels schilderen. Het doel is om in een groep naar verhalen uit de Bijbel te luisteren en vervolgens het verhaal, een detail, een gevoel of een thema van het verhaal op doek vast te leggen. Wie wil krijgt hierbij ook tips en adviezen voor het schilderen of kan met bijzondere materialen werken. Inhoudelijk willen wij ons richten op de verhalen, die op de zondagen van de adventstijd worden gelezen. De schildersgroep wordt geleid door ds. Thea Bouwman en ds. Birke Rapp.

Data:donderdagochtend 19 november
 donderdagochtend 26 november
 donderdagochtend,  3 december
 donderdagochtend 10 december
Tijd:10-12 uur, inloop en koffie rond 9.30 uur
Locatie:Morgensterkerk


Graag van tevoren opgeven bij: ds. Birke Rapp, of 078-6457716.



14.    God in  de supermarkt
Het is vast herkenbaar. Je staat in de supermarkt en je vraagt je af: wat eten we vanavond? De biologische boontjes uit Egypte of de ‘gewone’ boontjes uit Nederland? Een hamburger of een sojaburger? Of toch vis? Wat betekent dan dat gekke keurmerk precies? Wordt het de dure of de goedkope reep chocola? Je hebt het niet gemakkelijk als consument in de supermarkt. Bij elk schap moeten keuzes gemaakt worden, en het is geen gemakkelijke afweging tussen lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk en eerlijk voor de producent. Onder de titel ‘God in de supermarkt’ geven Alfred Slomp een workshop. De workshop verkent de keuzes die we maken, helpt argumenten te begrijpen en verbindt deze met een helder ethisch kader.

Leiding:Alfred Stomp
Datum:donderdag 11 maart
Tijd:20:00 – 22.00 uur
Plaats:Ontmoetingskerk, Blokweerweg 75, 2954 PC Alblasserdam


Informatie en aanmelden: Robert Mout. (opgave mag vooraf, maar is niet nodig).
Deze activiteit wordt aangeboden in samenwerking met de Havenkerk en de Ontmoetingskerk in Alblasserdam.



15.    Vasten in de 40dagentijd
De 40dagentijd is een vastentijd, die begint op Aswoensdag (17 februari 2021) en eindigt met Pasen (4 april 2021). Al eeuwenlang wordt er in de christelijke (vooral katholieke) traditie bewust gevast. Door dingen te laten, zoals geen chocola, geen glaasje wijn of vlees, of door dingen juist te doen, zoals dagelijks heel bewust een Bijbelse tekst te lezen, meditatief te wandelen of 7 weken (wat) duurzamer te leven!
Net zo als vorig jaar willen wij de vastentijd gezamenlijk in een groep beginnen, om elkaar te steunen en te bemoedigen. We komen bij elkaar op de avond van Aswoensdag. We gaan naar een paar vastentradities luisteren en kijken en er is tijd om over onze vastendoelen te praten. Gedurende de 40dagentijd zullen er 2 of 3 meditatieve bijeenkomsten met sobere maaltijden zijn – om het vasten te ondersteunen en samen bewuster de 40dagentijd te beleven.

Leiding:ds. Birke Rapp
Datum:Aswoensdag 17 februari
Tijd:20.00-21.15 uur
Locatie:De Morgenster


Graag van tevoren opgeven bij: ds. Birke Rapp, of 078-6457716.



16.    Film ‘Corpus Christi‘
De 20-jarige Daniel heeft in een jeugdinstelling gezeten waar hij erg gelovig werd.
Wanneer hij de inrichting verlaat, komt hij terecht in een dorpje waar hij bevriend wordt met de lokale predikant. Wanneer de predikant onverwachts afwezig is, neemt hij de rol van priester over...

Datum:woensdag 3 maart
Aanvang:20.00 uur
Plaats:Landvast, Haven 4, 2951 GC Alblasserdam.


Reserveren via Landvast

Let op: aan deze activiteit zijn kosten verbonden



17.    God is van poëzie: C.O.Jellema
De dichter C.O. Jellema (1936-2003) is bij het grote publiek wat minder bekend. Maar dat is onterecht. Direct al na zijn overlijden verscheen zijn verzameld werk – iets dat alleen voorbehouden is aan de groten. Jellema studeerde theologie, nam afscheid van de institutionele kerk, maar bleef geboeid door religie en christelijke mystiek. Zijn poëtisch werk draagt daar de duidelijke sporen van. Hij vertaalde ook het werk van de Duitse middeleeuwse mysticus Meister Eckhart in het Nederlands.
We lezen een aantal gedichten van hem. Deelnemers moeten zich van te voren opgeven, dan krijgen ze de gedichten thuis gestuurd.

Leiding:Piet van Die
Datum:donderdag 25 maart
Tijd:20:00 – 21.45 uur
Plaats:De Morgenster


Opgeven bij ds. Piet van Die.



18.    Gesloten kringloop
Bij de werkgroep is een verzoek binnen gekomen van Leen den Ouden om een verhaal te houden over het belang van Gesloten Kringlopen.
In de natuur vormen gesloten kringlopen de essentie van ons bestaan. In onze maatschappij hebben we daar sinds de Industriële Revolutie een enorme inbreuk op gepleegd, met grote negatieve gevolgen voor milieu 7 klimaat. Voor het voortbestaan van de aarde is het van belang om kringlopen weer te sluiten.

Leiding:Leen den Ouden
Datum:donderdag 8 april
Tijd:20:00 – 21.45 uur
Plaats:Bethlehemkerk


Opgeven bij Heleen van Asperen.



19.    Een visie op natuur en ecologie
Birke Rapp heeft contact gehad met Hans Schravesande. Dat is een theoloog die af en toe stukjes voor het blad Kerk & Israël schrijft.
Eén van zijn interessegebieden is hoe er in het Jodendom omgegaan wordt met ecologie en duurzaamheid. Hij schrijft daar nu een artikel over.
Tijdens een bijeenkomst zou hij iets kunnen vertellen over Martin Buber’s (een Joods filosoof) visie op natuur en ecologie.

Datum, tijd en plaats worden nog in de Schakel gepubliceerd.



20.    Kloosterweekend in Averbode
We pakken een oude traditie op: een kloosterweekend. Je even terugtrekken in een oase van stilte en spiritualiteit - er blijkt veel behoefte aan te zijn: de kloosters zitten al snel de komende anderhalf jaar vol. En inderdaad, de keren dat we vanuit Papendrecht deden, keerden we enthousiast terug.
Destijds waren wel te gast in de Abdij van het Belgische Averbode. Omdat de omgeving, de abdij, de kloostergemeenschap en het gastenverblijf weldadig zijn, hebben we hier opnieuw voor gekozen.
We komen aan op vrijdag 30 april. Gedurende het hele weekend houden we ons op verschillende manieren bezig met het thema: Goed leven.  Maar er blijft genoeg tijd over om te wandelen, te lezen of in de tuin te zitten – met elkaar of alleen, iedereen is daarin vrij. Van de deelnemers wordt wel verwacht dat ze deelnemen aan de themabijeenkomsten en de drie dagelijkse diensten van de kloostergemeenschap. In de loop van zondagmiddag 2 mei keren we huiswaarts.
De prijs voor een weekend bedraagt € 148 per persoon. Er zijn 26 kamers waarvan er 8 uitgerust zijn met twee bedden. Elke kamer heeft een badkamer. Er zijn lakens, maar geen handdoeken.
De vorige keren zijn we erin geslaagd zoveel mogelijk te carpoolen. We gaan er vanuit dat het ook deze keer zal lukken.
Wie vragen heeft: mail ons gerust. Deelnemers moeten zich voor 1 februari 2021 opgeven.
Nu alvast meer weten over de abdij? Kijk op: https://averbodemoment.be/

Opgeven bij:
Birke Rapp
Piet van Die



21.    Jongerenreis naar Israël en Palestina

In verband met de coronamaatregelen is de voorbereiding van deze jongerenreis niet mogelijk.
de jongerenreis gaat daarom opnieuw niet door.

De jongerenreis die voor juli 2020 gepland stond, wordt uitgesteld naar volgend jaar – waarschijnlijk naar de zomer van 2021. De reis wordt ook dan georganiseerd door ds. Birke Rapp en ds. Thea Bouwman in samenwerking met de Protestantse Kerk Nederland. Jongeren (18-30 jaar) uit Papendrecht en uit heel Nederland kunnen zich opnieuw inschrijven.
Het wordt een fantastische reis met toeristische highlights, uitdagende trips door de natuur zoals de Golan hoogvlakte of de woestijn. En er staan ontmoetingen gepland met joodse mensen (onder wie een kabbalistische jonge rabbijn), Palestijnse jongeren, moslims en ook christenen.
Het uiteindelijke doel van de reis is – naast kennismaking met het land en zijn geschiedenis en natuurlijk ook je eigen geloofsbeleving – het ervaren van het belang van dialoog tussen de verschillende bevolkingsgroepen, in het geloof en in het gewone leven.
De kosten voor de reis bedragen ongeveer 1250 euro per persoon (richtprijs). Er zal een aantal bijeenkomsten aan de reis voorafgaan, om de reis voor te bereiden en elkaar te leren kennen.
Vanwege Covid-19 zijn we nog een beetje voorzichtig in het maken van vaste afspraken. We hopen dat begin september 2020 de datum van de reis in 2021 kan worden vastgesteld en dat we eind september 2020 een eerste informatiebijeenkomst in Utrecht kunnen beleggen voor alle jongeren die geïnteresseerd zijn.
Ben jij geïnteresseerd in de reis of kent u jongeren (18-30 jaar) die mogelijk interesse zouden kunnen hebben, mail dan voor meer informatie en/of het reisprogramma naar ds. Birke Rapp of naar ds. Thea Bouwman.



 

Groepswerk De Morgenster

 



Gesprek met hart en ziel over ‘Het goede leven’
Het voormalig groothuisbezoek heeft een nieuwe naam gekregen: Gesprek met hart en ziel en dan over ‘het goede leven’. We sluiten met dit thema aan bij het jaarthema van de landelijke kerk. Het thema: ‘Het goede leven’ is door de Coronapandemie actueler dan ooit geworden. Wat maakt het leven goed als alle zekerheden wegvallen op het gebied van welvaart, werk en gezondheid? Als we in de afgelopen maanden een ding hebben geleerd van wat het leven goed maakt dan is dat het samenleven met anderen en er voor elkaar zijn. Of anders gezegd: in relatie treden met mijn naaste. Voor het christelijke geloof hoort hier ook het in relatie treden met God bij. En deze relatie met God werpt een ander licht op de vraag wat het leven goed maakt. Maar hoe dan precies? Daarover en over alle andere ervaringen die het leven goed maken willen wij met elkaar in gesprek gaan.
Het is de bedoeling dat gemeenteleden op een avond of middag elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan rond het thema en zo iets met elkaar delen van hun leven, hun gedachten, hun ervaringen en hun geloof. De ervaring leert dat de gesprekken vaak veel dieper gaan dan verwacht. Meestal ontdekt men gedurende de bijeenkomst niet alleen maar iets van de ander maar ook van de Ander (met een hoofdletter). En het is tegelijkertijd ook een omzien naar elkaar, man, vrouw, jonger, ouder...
U wordt weer van harte uitgenodigd om deel te nemen aan een van de groothuisbezoeken, die op verschillende avonden en een middag worden aangeboden. Net zo als vorig jaar zal het Gesprek met hart en ziel in februari plaatsvinden. Gemeenteleden zullen t.z.t. nader worden geïnformeerd.

Leiding: verschillende gemeenteleden
Keuzemogelijkheden data:Zondag 14 februari om 20.00 uur
 Maandag 15 februari om 20.00 uur
 Dinsdag 16 februari om 15.00 uur
 Donderdag 18 februari om 20.00 uur
Locatie:De Morgenster

 



Ouderenmiddag = verjaardagenmiddag
Nadere informatie volgt in een volgende Schakel.



 



Belijdeniskring
In het nieuwe jaar zal er een belijdeniskring starten. We willen het op een bijzondere manier vorm geven.
Zeven weken lang je laten uitdagen door belangrijke onderdelen van het geloof. Weet je nu al dat je wilt meedoen, het geloof echt wilt “ondergaan”? Geef je dan nu al op.
In het nieuwe jaar komt er nog een keer een bericht in De Schakel.

Informatie en aanmelden bij ds. Piet van Die of ds. Birke Rapp



 

Groepswerk Bethlehemkerk
 



Belijdeniscatechesatie
Wat is geloven? Als je zegt in God te geloven, in wie (of wat?) geloof je dan? Wat is je geloof belijden? Waarom zou je dat doen in deze tijd? Waarom is er een kerk? Heeft de kerk nut? Zo kun je honderden vragen bedenken met betrekking tot geloven en belijdenis doen. Je mag ze stellen. We praten er met elkaar over. Samen zoeken we met een open Bijbel naar antwoorden. We poneren samen stellingen, jouw muziekkeuze mag gehoord worden. Samen praten we over hoe bijvoorbeeld jouw muziekkeuze wel of niet met je geloof samenhangt. Of we luisteren er alleen maar naar. Hoe dan ook, samen groeien we zo in geloof.

Afgelopen seizoen werden de avonden bruusk afgebroken vanwege de pandemie Covid-19. We hopen in dit nieuwe seizoen weer samen te komen. Er waren afgelopen periode in feite twee groepen. De ene groep met catechisanten die aangegeven hebben dit jaar belijdenis te willen doen, de andere groep die aangegeven heeft het nog niet te weten en die daarom nog een seizoen door wil gaan. Die laatste groep betreft de zogenaamde doorstarters. Wie nieuw aan wil sluiten doet dat bij deze tweede groep. Van harte welkom.

Leiding:Johan Duijster
Data:De eerste avond voor de catechisanten die aangegeven
 hebben dit jaar nog belijdenis te willen doen, is op maandag 28 september.
De eerste avond voor de doorstarters en nieuwe catechisanten begint op maandag 5 oktober.
Tijd:20.00 uur
Plaats:Bethlehemkerk - De Palm


Opgeven bij ds. Johan Duijster.



Soos ‘De Ontmoeting’
Ook dit seizoen zal de soos ‘De Ontmoeting’ weer op de derde zondag van elke maand worden gehouden.
Sommige van onze trouwe bezoekers hebben een fijne zomertijd gehad, maar er zijn er ook die juist een verdrietige of eenzame tijd doormaken.
Wat is het dan fijn dat je mensen om je heen hebt die echte belangstelling voor je hebben en er voor elkaar willen zijn.
Wij kijken dan ook uit naar deze zondagen wanneer, na de kerkdienst, de koffie met wat lekkers klaarstaat.
Daarna volgt een broodmaaltijd.
Heeft u belangstelling om de soos te bezoeken? Kom er maar gewoon bij!

Data:zondag 18 oktober
 zondag 15 november
in december geen soos i.v.m. kerstviering
zondag 17 januari
zondag 21 februari
zondag 21 maart
zondag 18 april
zondag 16 mei
zondag 20 juni
In juli en augustus geen soos
Tijd:20.00 uur
Plaats:Bethlehemkerk - De Palm


Nadere informatie bij:
Ria de Jong, 078-6166760; Eugenie en Henk Benjamins, 078-6155012 en Ina Stasse, 078-6151374



Koffie met een oortje
De deuren van De Palm staan iedere week open voor een lekker kopje koffie. Iedereen is welkom. Wij treffen elkaar op woensdagmorgen. Het is een mooie gelegenheid om contacten te leggen of gewoon voor een gezellig praatje. Dit wordt voor u georganiseerd door de Bethlehemkerk.

Data:I.v.m. corona starten we hopelijk op de derde woensdag
 van september.
* De eerste en derde woensdag in september t/m mei.
In december geen bijeenkomst
* Elke woensdag in juni t/m augustus
Tijd:10.00 - 12.00 uur
Plaats:Bethlehemkerk - De Palm


Nadere informatie bij:
Jeanne Pietersma, of 078-7853932



Gemeente Groei Groepen
In het onderwijs van Jezus ontdekken we drie cirkels van mensen om Hem heen. Jezus sprak tot grote groepen, bijvoorbeeld ‘De spijziging van de 5000’.
Hij sprak ook met individuen, bijvoorbeeld de Samaritaanse vrouw. Daarnaast had Jezus een kleine groep mensen om zich heen verzameld, de discipelen,  met wie Hij de dingen van de Vader besprak.
Ook in ons geestelijk leven kunnen we deze drie cirkels terugvinden. Op zondag ontmoeten we elkaar als de ‘grote gemeente’, die bijeenkomt om de lofzang te zingen en het Woord te horen. We kennen ook het persoonlijk gebed en bijbellezen.
Maar ook voor ons is die ‘tussenschakel’ tussen het persoonlijke en het massale van belang: de kleine groep. Of, om het wat ruimer te zeggen, een kleine groep (bestaande uit minimaal zeven en maximaal vijftien personen), die regelmatig samenkomt om met elkaar Gods Woord te lezen en het persoonlijke geloof en alledaagse dingen te delen. Dat is de Gemeente Groei Groep.
In onze Bethlehemkerk zijn er twaalf groepen die regelmatig bij elkaar komen in de huiskamer.

Contactpersonen:
Kees Boer, 06-81613532 en Ineke Vonk, 06-39226856