Protestantse Kerk

Sterproject 2020/2021

Met ingang van januari start het nieuwe sterproject voor een periode van twee jaar. Dit zal gericht zijn op de zorg voor gevangenen en hun familie in Kosove, Albanië. We werken hierbij samen met de ons bekende stichting Hoop voor Albanië.


Wat doet de stichting Hoop voor Albanië?
Stichting Hoop voor Albanië werkt sinds 1991 in Albanië, na de val van het communistisch regime van Enver Hoxha. Zij heeft zich ten doel gesteld het materiële en geestelijke welzijn van het Albanese volk te bevorderen en hun levensomstandigheden te verbeteren. Hiertoe verzenden zij goederen naar Albanië en worden er werkzaamheden verricht en ondersteund. Inmiddels hebben zij veel ervaring ter plaatse; dankzij een Nederlands gastgezin, een vaste Albanese aannemer en enkele Albanezen met wie ze al jaren samenwerken, beschikken zij over een vertrouwd en goed functionerend netwerk. De stichting ondersteunt veelal mensen die daar al bezig zijn of zet zelf projecten op die naderhand overgedragen worden aan de betrokken bewoners.

 
Gevangenenzorg Albanië
Op het gebied van gevangenenzorg werkt Stichting Hoop voor Albanië samen met de directeur van de Albanese Gevangenzorgorganisatie, Fred Westerink. Zijn organisatie houdt zich bezig met het bezoeken van de gevangenen en de praktische hulp aan hun gezinnen. Daarnaast zetten zij programma’s op voor de gevangenen en hun families om hoop, ontwikkeling, zingeving en perspectief te bieden en relaties te herstellen.


Gevangenen in Albanië leven in een eindeloze monotonie. Hun dagen slijten ze met niksdoen. Via ons nieuwe project ‘Een einde aan de leegte’ bieden we gevangenen in Albanië activiteiten door middel van schrijven. Kernwoorden zijn: ‘Activering van de gevangenen’, ‘Herstel van familierelaties’ en publicaties ‘Lessen uit de gevangenis’. Gewerkt wordt aan het doorbreken van het lege bestaan in de gevangenis en aan het herstel van zelfwaarde en relaties met het thuisfront.

Allereerst krijgen gevangenen in meerdere gevangenissen les in schrijven – Wat schrijf je, aan wie schrijf je, hoe verwoord je het een en ander, geef je gedachten de ruimte. Na de eerste activiteiten dagen we de gevangenen uit naar hun naaste familie te schrijven: hun vrouw, moeder, kinderen, familieleden. Daarna vragen we hun hun mening te geven over thema’s als vertrouwen, eerlijkheid, verantwoordelijkheid. De beste bijdrages bundelen we en drukken die af in een of twee boekjes. Die boekjes gebruiken we om de gevangenen meer eigenwaarde te geven. Tegelijkertijd publiceren we dit om het stigma op gevangenen te verminderen – ‘Lessen uit de gevangenis’.

Met uw bijdrage zorgen wij dat honderden gevangenen weer interesse in het leven krijgen, hun relaties met hun familie kunnen herstellen en dat negatieve vooroordelen worden veranderd. Op de achtergrond worden dus ook de gezinnen/families van de gevangenen gesteund om terugkeer beter mogelijk te maken.

Renovatie Gevangenis Kosove
Stichting Hoop voor Albanië wil daarnaast ook de leefomstandigheden in de gevangenis op een eenvoudige manier verbeteren, omdat dat het slagen van de andere onderdelen van het project bevordert. Dit betekent dat ze de toiletruimtes en doucheruimtes willen opknappen. Ook willen ze nieuwe waterreservoirs plaatsen om water op te vangen, omdat er maar ongeveer twee uur per dag druk op de waterleiding staat. Ook zal de kerkzaal worden opgeknapt. De medewerking is heel plezierig en ze hebben ook toestemming om een aantal gevangenen mee te laten werken. Zo krijgen de gevangenen een bijzondere rol en stimulans.

De stichting Hoop voor Albanië zet zich in voor Fred Westerink en zijn werk. Met de opbrengst van het Sterproject willen we dit project mogelijk maken: het begeleiden van gevangenen, het renoveren van het sanitair van de gevangenis en het opknappen van hun kerkzaal. Ook enkele andere organisaties/gevers dragen bij aan dit project. Hiermee bieden we vele honderden gevangenen de mogelijkheid hun uitzichtloze leven weer zin en inhoud te geven.

Wij hopen op uw steun voor dit mooie project!

Namens Stichting Hoop voor Albanië
en de beide ZWO’s,
Yvonne Elderson.