Uitkomsten stemmen hoopvol
Enquête en identiteitsweekend geëvalueerd
Begin december hebben Gert en Wouter Disberg van De Betekenisfabriek de resultaten van de enquête en de uitkomsten van het identiteitsweekend van 8-10 november gepresenteerd aan de regiegroep en de werkgroep identiteit. Daar komt in hoofdlijnen uit dat gemeenteleden uit beide kerken belang hechten aan enerzijds zowel voeding vanuit de Bijbel als aan activiteiten voor onderling contact en anderzijds aan ruimte voor persoonlijk én collectief beleefd en uitgedragen geloof.
De enquête en het weekend hebben ook laten zien dat we met elkaar op weg zijn. Er is hechting aan verleden en heden maar over het algemeen ook een open vizier op de toekomst. We willen een vitale kerk doorgeven aan komende generaties en niet een kerk die in een neergaande spiraal is terechtgekomen.
Tijdens de gesprekken in dit weekend bleken reserves, die bij sommige gemeenteleden in de enquête waren geuit, te worden bijgesteld. De ervaringen van deelnemers werden positief genoemd. Er werd gesproken over warme contacten waarin goed naar elkaar geluisterd werd en waar onderling begrip ontstond. De vragen en opmerkingen van de deelnemers tijdens dit weekend vonden we mooi en relevant.
Een greep uit de gesprekken
En waar nog verschillen werden gezien, was ook het vertrouwen dat daarvoor in onderlinge gesprekken oplossingen zouden worden gevonden. Voor de regiegroep en werkgroep was dit een aanbeveling om meer ontmoetingen en gesprekken te organiseren. Een voorbeeld hiervan is om in 2025 het gesprek met hart en ziel/groothuisbezoek gezamenlijk te organiseren.
Fusie: uithuwelijking of verlangen?
Uit zowel de vragenlijst als het gemeenteweekend bleek dat het samengaan van de kerken aanvankelijk vaak werd benaderd vanuit een ervaren noodzaak van 'moeten'. Factoren zoals vergrijzing en krimp speelden daarbij een grote rol. Een sentiment van aan elkaar uitgehuwelijkt worden, zonder dat er een inhoudelijk verlangen aanwezig is.
Tijdens de gesprekken bleek een verandering in het beeld te ontstaan. De deelnemers werden uitgedaagd om zich over beelden van samengaan uit te spreken. Tijdens het spreken, prioriteiten stapelen en bidden bleek men verbondenheid te ervaren. Deze ervaring geeft waardevolle inzichten over hoe we toekomstige processen goed kunnen inrichten, met aandacht voor ontmoeting, dialoog en het samen ontdekken van een gedeeld perspectief.
Hoe verder?
De volgende stap is om op vrijdag 24 januari 2025 met elkaar de gedane observaties door te nemen. De Betekenisfabriek, Gert en Wouter Disberg, zullen dan inhoudelijk verder toelichting geven en u en jij kunnen reageren en vragen stellen over de observaties en conclusies. Verder willen we met elkaar het concept identiteitsdocument (wie zijn wij en waar staan we voor?) van de ‘nieuwe’ gemeente dat is opgesteld, bespreken en ook nadenken over vervolgontmoetingen.
Alle leden van de Bethlehemkerk en De Morgenster zijn van harte uitgenodigd!
Agenda
Terugkoppeling van de enquête en het gehouden weekend op vrijdag 24 januari 2025. Tijd en locatie hoort u nog.
Henk de Jong en Erik Juch.