‘Wie ben ik?’ – over Dietrich Bonhoeffer

Leiding: Ds. Hans van Walsum
Datum: woensdag 25 november 2020
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Havenkerk Alblasserdam
Zet in agenda

‘Wie ben ik?’ – over Dietrich Bonhoeffer

Kees van der Zwaard speelt ‘Wie ben ik?’ – over Dietrich Bonhoeffer

Afgelopen april zou Kees van der Zwaard zijn voorstelling over Dietrich Bonhoeffer in Alblasserdam komen spelen. Dat kon toen niet doorgaan vanwege Covid-19. Met die nare pandemie zitten we nog steeds. Maar er is wel een nieuwe datum geprikt voor ‘Wie ben ik?’

Op woensdag 25 november speelt Kees van der Zwaard, samen met Roosmarijn Tuenter, de voorstelling in de Havenkerk in Alblasserdam. Er is plaats voor 30 toeschouwers. Maar de voorstelling wordt ook live uitgezonden via het YouTubekanaal van de Havenkerk! (alleen die avond te bekijken, daarna niet meer – in verband met auteursrechten). De voorstelling begint om 20.00 uur en duurt 60 minuten. Op donderdag 26 november (20.30 uur) is er de mogelijkheid om Online (via Teams) aan een nagesprek mee te doen.

Waar gaat de voorstelling over?
Op 5 mei 2020 was het 75 geleden, dat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen. Ieder jaar vieren we dan de vrijheid. Op 9 april 2020 was het 75 jaar geleden dat Dietrich Bonhoeffer zijn leven gaf voor die vrijheid. Dietrich Bonhoeffer was een predikant, die meedeed aan een aanslag op Hitler. Hij werd gepakt, veroordeeld en op 9 april 1945 opgehangen. 39 jaar oud. Hij deelde zijn onverzettelijkheid met moderne heiligen als Etty Hillesum, Martin Luther King, Nelson Mandela.
In antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’ vocht hij tegen zichzelf, met God, voor vrijheid, in de gevangenis met de dood voor ogen, om overgave, om liefde. In brieven en gedichten deed hij daarvan verslag.
In de door Cilia Hogerzeil geregisseerde muziektheatervoorstelling ‘Bonhoeffer – Wie ben ik?’ volgt Kees van der Zwaard hem op zijn zoektocht. Tastend vanuit het besef dat elk mens zijn of haar eigen antwoord leeft op die vraag ‘wie ben ik?’.
Hij speelt samen met violiste Roosmarijn Tuenter. Zij zal een tegenstem componeren en improviseren. En zij zal als Maria von Wedemeyer, de geliefde van Bonhoeffer, onbereikbaar nabij zijn.

Wie erbij wil zijn in de kerk moet zich opgeven. Dat kan via e-mail (jvanwalsum@planet.nl), telefoon of whatsapp (0622912489).

De link naar de YouTube-uitzending: volgt z.s.m.

Wil je op donderdag 26 november meedoen met het nagesprek online? Meld je aan via: jvanwalsum@planet.nl .
Dan ontvang je de link en inloggegevens voor deze eenmalige Teams-sessie.

Deze voorstelling is georganiseerd in samenwerking van Havenkerk-Ontmoetingskerk Alblasserdam, Elthetokerk Alblasserdam en De Morgenster en Bethlehemkerk Papendrecht.